Peti gondolt egy számra 1 és 10 között és leírta. Laci is gondolt egy számra 1 és 10 között és ő is leírta. Mi a valószínűsége hogy Peti száma nagyobb mint Lacié?
itt még egyszerűen az eseteket is meg tudod számolni simán, hogy milyen esetekben lesz Petié nagyobb, mint Lacié.
Másik módszer, hogy értelemszerűen ugyanannyi a valószínűsége, mint hogy a Lacié nagyobb, tehát levonjuk az összes esetből azokat az eseteket, amikor se nem Lacinak, se nem Petinek nem nagyobb a száma (magyarán ugyanannyit dobtak), és ezt osztjuk 2vel.
45%
Számítógépes szimulációval is ellenőriztem. :-)
Valamit persze neked is hagyok a megoldásból, jó szórakozást!
Szerintem 50 % mert vagy nagyobb vagy nem ! xD
Nem most komolyan ha Laci 1 akkor Peti hogy nagyobb legyen 9 számot írhat az 90 % ha 2 akkor Peti 8 számot írhat hogy nagyobb legyen 80 % ...10% -ig Összeadod a %-okat 90+80+...+10=450 % osztod 9-el mert 9százalékot adtál össze és az 50 % !
50% már csak abból a meggondolásból sem lehet, ami az első hozzászólás 2. gondolatmeneteként írtam, hiszen van olyan is, hogy Peti és Laci száma ugyanakkora.
Kérdező: hogyan számoltál? mert a második jó végeredményt írt, szóval az első hsz gondolatmenete alapján is ennek kellett volna neked kijönnie.
ezek szerint nem értetted meg a fenti gondolatmenetet.
Annak a valószínűsége, hogy Petié nagyobb = (1-annak a valószínűsége, hogy pont ugyanakkora a két szám)/2.
MIvel van olyan eset, hogy ugyanakkora a két szám, ezért számolás nélkül látszik rögtön, hogy a valószínűség szigorúan kisebb lesz, mint 0,5 vagy másképp mondva 50%
09:05
Bár zavarosan fogalmazol, jól kezdtél gondolkodni. Csak éppen nem 90-től 10-ig kell összeadni, hanem 0-ig, és ezért nem 9-cel, hanem 10-zel kell elosztani, és akkor ki is jön, amit írtam. Találd ki, miért.
Aki azt írta, hogy ránézésre nem lehet 50%, annak is igaza volt.
A második
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!