Hogyan kell megoldani ezt a fizika példát? (különféle mozgások dinamikai feltétele, centripetális erő, meg ilyesmik)
Egy gyerek 10 dkg tömegű kavicsot helyezett a 30 cm-es szárú parittyájába.Az ujja körül 2 másodperc alatt négyszer forgatta meg vízszintes síkban a parittyát,mielőtt kilőtte belőle a követ.Mekkora erővel tartotta a parittya szárát a gyerek?
ez 1 akkora FOS feladat,hogy nem igaz! a tanár besűrít 10 anyagot 3 órában,plusz van 10000000 összefüggés,3000000 képlet és akkor találjam ki,hogy vajon melyik típusfeladat,és hogy melyik képletet használjam,meg hogy melyik összefüggés kéne ide!
elkezdtem felírni az adatokat:
m = 10 dkg = 0,1 kg
r = 30 cm = 0,3 m
t = 2 s
f(fordulatszám) = 4
a megoldókulcs szerint az erőnek 5 newtonnak kell lennie,de én már minden képletet próbáltam behelyettesíteni,de nem jött ki.a fizika AKKORA EGY FOS H NEMIGAZ!!!minek kell ilyet tanitani? =(((
ja,és köszönöm ha válaszolsZ:)
Fcp=m*acp=m*v^2/r=m*(r^2*w^2)/r=m*r*(2*pí*f)^2
f=Z/t=4/2=2 1/s
Te jó ég, te tényleg úgy gondolod, hogy a fizika lényege, hogy bemagolod a képleteket, és agyatlanul behelyettesíted az adatokat..?
Gondold már végig a feladatot könyörgöm!
Nem akartam, de mégis leírom:
Newton 2. törvénye alapján F=ma, a tömeget tudjuk, a gyorsulást kell kiszámolni.
centripetális gyorsulás= kerületi sebesség négyzetánek és a sugárnak a hányadosa, sugarat tudjuk, kerületi sebességet kell kiszámolni.
Kerületi sebesség = kerület és a periódusidő hányadosa.
kerület=átmérő szorozva pí-vel, (2 x 0.3 m x 3.14 = 1.9 m )
periódusidő pedig egy teljes fordulat idejét jelenti, ami 0.5s (2s / 4)
kerületi sebesség = 3.8m/s
centripetális gyorsulás = 14.44 / 0.3 = 48
és a centripetális erő = tömeg és a gyorsulás szorzata , vagyis 4.8 N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!