Két egymásra helyezett különböző kocka együttes magassága 1,7m térfogatuk 1,853m3 (köbméter). Mekkorák az élek?
Figyelt kérdés
Az az igazság hogy én nagyon jó vagyok az egyenletekben de ezt a feladatot egyszerűen nem tudom megoldani.Légy-szíves segítsen aki tud!Arra rájöttem hogy az első egyenlet az x+y=1,7m de a másik...2010. nov. 24. 17:09
1/5 anonim válasza:
A térfogatuk a két kocka térfogatának az összege, tehát x a köbön + y a köbön. Erre meg van valami azonosság, hogy hogy lehet szorzat formában felírni, és akkor ki lehet számolni.
2/5 anonim válasza:
x+y= 1,7
x^3+y^3=1,853
elsőből kifejezve y= 1,7-x
ezt behelyettesítve a második egyenletbe:
(1,7-y)^3+y^3=1,853
Ezt felbontva az y^3 kiesik. y-ra másodfokú egyenlet lesz:
5,1y^2-8,67y+3,06=0
az y két megoldása: 1,2 és 0,5
vagyis x=1,2 és y= 0,5 vagy fordítva. És leellenőrizve teljesül a két megadott feltétel, hogy a magasságuk együtt 1,7 és a kettő térfogata együtt 1,853.
3/5 anonim válasza:
Az első válaszoló által említett "valami azonosság":
x³ + y³ = (x - y)(x² + y² - xy)
4/5 anonim válasza:
Bocs, rosszul írtam!
Helyesen
x³ + y³ = (x + y)(x² + y² - xy)
5/5 A kérdező kommentje:
hát vannak még rendes emberek:)) nagyon kösz a segítséget ténylg sokat segítettél:))
2010. nov. 24. 19:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!