Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha feldobok egy érmék 9x és...

Ha feldobok egy érmék 9x és mindig fej lesz, akkor hány % arra az esély, hogy a 10. feldobásnál is fej lesz?

Figyelt kérdés

ápr. 12. 23:50
A kérdező szavazást indított:
1%
3%
5%
10%
25%
50%
75%
83%
97%
100%
32 szavazat
 1/9 A kérdező kommentje:
* Bocsánat, "érmét" akartam írni.
ápr. 12. 23:51
 2/9 anonim ***** válasza:
65%
50%, de erre miért kellett szavazást kiírni?
ápr. 12. 23:56
 3/9 anonim ***** válasza:
68%

Ha 9× fej lett, akkor valószínűleg cinkelt, vagy maga az érmekiadás olyan, hogy az egyik oldala nehezebb.

Ha egy matekfeladatban van, akkor 50%. Viszont a valóságban ha ugyanakkora eséllyel lesz fej, mint írás, akkor 0,2%, hogy 9× fej legyen. Akkor valószínűbb a fenti ok. Nekünk mutatott is olyan pénzt, azt hiszem dínárt a tanárunk, ami szinte mindig az egyik oldalára esik.

tegnapelőtt 00:12
 4/9 krwkco ***** válasza:
20%

Szerintem majdnem 100%

Ha 9-szer fejet mutat a felső oldala, akkor annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy mindkét oldalán fej van.

Ugyanis, ha nagyon jól cinkelt lenne és mondjuk 0,75 % valószínűséggel mutatna egy dobásból fejet, akkor a 9 dobásból 9 fej csak 7,5% valószínűségű lenne. Tehát nagyon valószínű, hogy más módon csalják ki a csupa fejet.

tegnapelőtt 10:51
 5/9 anonim ***** válasza:
74%

50%. Ha ma feldobok egy érmét, akkor annak eredménye függhet attól, hogy 5 másoperce is dobtam egyet? Vagy attól, hogy 10 évvel ezelőtt?

Mi különbség, ha egymás után dobom fel, vagy évente? Vagy ha mondjuk a szomszéd is dobálja az érméket?

tegnapelőtt 11:17
 6/9 krwkco ***** válasza:
0%

"Ha ma feldobok egy érmét, akkor annak eredménye függhet attól, hogy 5 másodperce is dobtam egyet? Vagy attól, hogy 10 évvel ezelőtt?"

Ha ez egy elméleti érme, ami definíció szerint 50-50% valószínűséggel mutat fejet vagy írást vagy fejet, akkor valóban 50%.

De a kérdező nem mondta, hogy ez egy elméleti érme lenne. Sőt... Azt írta : "Ha feldobok egy érmét ...". Vagyis kísérletet végez egy valóságos érme tulajdonságainak meghatározására. És az eredmény 9-szer fej.

tegnapelőtt 11:35
 7/9 anonim ***** válasza:
#6 és ha ez egy valóságos érme, akkor a dobástól fizikai változáson megy át? Vagy az érme honnan tudja, hogy most már sokszor fej volt és írásnak kéne jönnie? Miben más az az érme, amit már 9x feldobtak, mint az az érme, amit még egyszer sem?
tegnap 11:29
 8/9 anonim válasza:

7.

Ez szerintem matematika. Nem az a lényeg, hogy új vagy használt e az érme, hanem, hogy mi volt eddig. Szóval, hogy mik voltak az előző eredmények.

Lottón is azért játszanak sohan ugyan azokkal a számokkal, mert ha 1-2 évig nem nyer valaki akkor nő az esélye.

Gondolj csak bele, hogy mennyi esélyes van ugyan azokkal a számokkal ha csak 1x játszol, és mennyi ha már 200 éve játszol. Ezt most csak az érzékeltetés miatt.

tegnap 12:44
 9/9 krwkco ***** válasza:

"Miben más az az érme, amit már 9x feldobtak, mint az az érme, amit még egyszer sem?"

Abban, hogy az egyszer feldobott érméről nem sokat tudunk. A másikról tudjuk, hogy 9-szer fej jött ki. Tehát vagy bekövetkezett egy nagyon valószínűtlen esemény, vagy ez az érme más mit a többi.

"Vagy az érme honnan tudja, hogy most már sokszor fej volt és írásnak kéne jönnie?"

Nem azt tudja. Hanem pont az ellenkezőjét. Azt, hogy 10-edikre is fejnek kellene kijönni. Pl. azért "tudja" ezt mert mindkét oldalán fej van. (Ha azt az eredményt nevezzük fejnek, amikor a leesett érmén fejet látunk.)

Léteznek olyan érmék, aminek mindkét oldalán fej van. Csak az a kérdés, hogy minek nagyobb a valószínűsége:

1.) feldobunk egy véletlenszerűen kiválasztott szabályos érmét és 9-szer fejet mutat.

2.) valaki szándékosan olyan érmével végzi a dobálást, aminek mindkét oldalán fej van.

Szerintem 2.

tegnap 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!