Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Parabola és egyenes távolságán...

Parabola és egyenes távolságának maximalizálása/minimalizálása?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Szeretném kérdezni hogyan tudom egy parabola és egy egyenes távolságát minimalizálni és maximalizálni. Az sikerült, hogy ha a parabolát egy P(x;f(x)) pontként reprezentálom, és berakom a

d(eP)= e(P)/sqrt(A^2 + B^2)

egyenletbe (e=egyenes egyenlete;A és B egyenes normálvektorai), akkor egy másik parabolát kapok, amelyet

d(eP)=a(x-u)^2+v

alakban kapom meg, ahonnan x maximum/minimumja =u.

Viszont láttam valahol hogy a maximum/minimum egybeeshet az egyenessel párhuzamos tangenssel, de nem értem miért, és nem is tudok erről találni sok infót. (Pl. az én feladatomban -x-y+3=0 és y=x^2 +9 távolságát kellet maximalizálni pozitív y-okon. Megoldás az előbb említett maximum távolság pontja=egyenesre párhuzamos tangens egybeesést használta, amit nem értek)

ma 13:34
 1/3 steven95 ***** válasza:

Vesszek meg ha értem. Kíváncsian várom hogy tényleg én vagyok ennyire hülye.

Egyenes távolsága a parabolától az egyenesre merőleges szakasz hossza melynek egyik pontja az egyenesen másik pontja a parabola azon pontján van ahol a parabola meredeksége egyezik az egyenesével. Ennél jobban viszont nem értem miről van szó :D

ma 14:19
 2/3 anonim ***** válasza:
A kérdésedre a válasz attól függ, hogy milyen halmazból való a parabola, illetve az egyenes. Ebben a formában ugyanis az a válasz, hogy a minimális távolság akkor lesz, ha metszik vagy érintik egymást, maximális távolságú meg nincsen, hiszen létezik egyenes tetszőlegesen messze bármely parabolától.
ma 14:22
 3/3 A kérdező kommentje:
Bocsi, kicsit rosszul felyeztem ki magam : Úgy értettem, hogy egy parabolán lévő pont és egy egyenes távolságát.
ma 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!