Hogyan kell ezt megcsinélni?
Nekem 25 lett, de az osztályban másoknak 36 és nem értem...
András egy 4-szer 4-es négyzetháló minden négyzetébe beír a 2023, 2024, 2025 számok közül pontosan egyet. Hány különböző módon teheti ezt meg úgy, hogy minden sorban és minden oszlopban az oda beírt négy darab szám összege osztható legyen 3-mal?
1. "Az mondjuk még rosszabb, ha még megoldást is írsz a versenyfeladat mellé."
A megoldás mit sem ér levezetés nélkül, ezt mindenki tudja...
2. "És azt szerinted hogyan formáljon valaki anélkül, hogy ő is dolgozna a megoldáson?"
Megértem és minden tiszteletem azoknak akik a szabadidejüket erre áldozzák, de! senki nem kényszeríti erre őket tudtommal. És mégegyszer hangsúlyozom, hogy tisztában vagyok vele, hogy aki erre ránéz az dolgozik vele. Én is számos matekos kérdést válaszoltam már meg, így tudom, hogy mennyi munka lehet mögötte...
3. ,, Például onnan, hogy a honlapon vagy az újságban, ahonnan másoltad, le volt írva, hogy ez egy pontversenyben kitűzött feladat?…"
Most komolyan...mi ezt szorgalmiként kaptuk ki, én nem fogom a feladatok eredetét kutatni az biztos...
> „mi ezt szorgalmiként kaptuk ki,…”
Oké, de miért adna ilyen szorgalmit a tanár? Az elég fura lenne, ha nem hallott volna az ország legnagyobb középiskolásoknak szóló matekos újságáról és annak a pontversenyéről, mint ahogy az is, ha nem férne hozzá feladatgyűjteményekhez, amikből szorgalmit adhat anélkül, hogy összegabalyodna a pontversennyel… De jól van, ha te mered ezt mondani, akkor beszéld meg a tanároddal. Mutasd meg neki a kérdést és a linkeket, és majd meglátjátok. (Valamelyest érdekel is, mit szól majd hozzá, ha tényleg igazat írsz… Még az is lehet, hogy ő majd az igazgatóra hárítja, az igazgató a tankerület vezetőjére, a tankerület vezetője a minisztériumra, a minisztérium meg a tudjukkire, és ő meg benne lesz a hírekben meg rajta lesz a óriásplakátokon. Ez mekkora poén lenne már!)
Ha tényleg szorgalmi, akkor nem fogsz bajba kerülni amiatt, hogy esetleg nem kapod meg a helyes végeredményt.
A lényeg:
Kérjük a válaszadókat, hogy május 11. előtt ne adjanak ötleteket ezzel a feladattal kapcsolat, mert ez egy pontverseny feladata, és nem lenne sportszerű a valódi versenyzőkkel szemben. (A tegnapi 14:06-os válaszom harmadik linkjén meg fog jelenni a megoldás május 11-12. környékén.)
"Kérjük a válaszadókat, hogy május 11. előtt ne adjanak ötleteket ezzel a feladattal kapcsolat, mert ez egy pontverseny feladata, és nem lenne sportszerű a valódi versenyzőkkel szemben."
Inkább kérd meg a verseny szervezőit, hogy ne olyan versenyt szervezzenek, amelyiknek ennyire egyszerű keresztbe tenni.
Jelöljük a táblázat oszlopait balról jobbra A, B, C, D-vel és a sorait 1, 2, 3, 4-gyel, így a cellákba írt számokra a megfelelő oszlop és sor jelével tudunk majd hivatkozni. Például a bal felső cellába írt szám lesz A1, a harmadik oszlop második száma pedig C2 és a többi.
Használni fogjuk, hogy a számok összegének és különbségének hármas maradéka az éppen a maradékok összege illetve különbsége, így lényegében lecserélhetjük a 2023, 2024, 2025 számokat 1, 2, 0-ra.
Világos, hogy ha egy sorba beírjuk az első három számot, akkor az egyértelműen meghatározza, mi lehet majd a negyedik, ugyanis hogy hárommal osztható legyen a számok összege a sorban, ahhoz a negyedik számot épp úgy kell választanunk, hogy 3-ra (azaz a maradékot nézve 0-ra) egészítse ki az első 3 szám összegét (illetve annak maradékát). Ugyanígy az oszlopok esetén is. Tehát ha a bal felső 3×3-as táblázatrészt (az A1 és a C3 cellák között) valahogy kitöltjük, akkor az ugye meg fogja mondani, hogy mi kerül a D1, D2 és D3 cellákba, amik cserébe megmondják, hogy mi kell kerüljön a D4 cellába, illetve azt is meghatározza ez a számkilences, hogy az A4, B4 és C4 cellákba mi kerül, tehát a négyzethálót LEGFELJEBB 3^(3*3) = 19 683-féleképpen lehet kitölteni. Baj abból lehet, ha az A4, B4, C4 négyzetek más számot követelnének a D4-re, mint a D1, D2, D3 négyzetek.
Viszont ez (mármint hogy a D4 kétértelmű legyen) a maradékos összeadás kommutativitása és asszociativitása miatt nem lehet, mert a az utolsó oszlop első három elemének összege
D1 + D2 + D3 = (A1 + B1 + C1) + (A2 + B2 + C2) + (A3 + B3 + C3)
egyezik az utolsó sor első három elemének az összegével, azaz A4 + B4 + C4-gyel (hagy ne fejtsem ki megint a 9 tagú összeget, ugyanúgy a bal felső 3×3-as résztáblázatba írt számok vannak benne más sorrendben).
Ezért nem csak legfeljebb 3^9 = 19 683 lehetséges kitöltés van, hanem pontosan ennyi.
ha tényleg a tanárod adta házinak akkor ne vedd magadra az itteni kommenteket!!!
meg mit szólt a tanárod az itteni kommentekhez?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!