Ha róla elektront távolítunk el, energia szabadul fel?
A) héj
B) alhéj
C) atompálya
D) mindhárom
C) egyik sem
A könyv szerint egyik sem, de mi van az ionizációs energiával? Ott energia szabadul fel, nem?
Az energia honnan szabadul fel ionizációkor? Nem az atompályáról? Vagy csak "simán" az atomról?
Teljesen laikusként (a kémia sosem volt a kedvencem), de ahhoz, hogy elektront eltávolíts, vagy magasabb szintű pályára lökj, energiát kell bevinned. Tehát pont az felszabaduló energiának az ellentétjét teszed.
Az itt írtak szerint a pozitív ionizációnál energiát nyel el, a negatívnál (amikor elektront fog be), energia szabadul fel sugárzás formájában.
Még egy kérdés.:")
Kisebb rendszámú elemek esetén energiatartalmuk egymástól nagymértékben különbözik.
A) héj
B) alhéj
C) atompálya
D) mindhárom
C) egyik sem
Én a B-t jelöltem (a szerző szerint A), mert pl. egy magnéziumnál és alumíniumnál a héj ugyanaz, viszont az alumíniumnál már van p alhéj is, tehát ebben térnek el, mivel úgy tudom, hogy az azonos főkvantumszámú és mellékkvantumszámú atompályák azonos energiával rendelkeznek. Azaz az alhéjakat tudjuk megkülönböztetni a kisebb atomoknál, nem?
Pl. Egy első héj és harmadik héj között nyilvánvaló a különbség, de még itt is az alhéjakat különböztetjük meg, különben a 4s nem épülne be hamarabb a 3d helyett.
A szerző már olyat is írt, hogy az atom tömege egyenlő az atommag tömegével. Ha elhanyagoljuk, ez igaz, de az atom akkor is 1/1840-el több, még ha el is hanyagolható.
A szerző miatt most kénytelen vagyok itt kérdezgetni egy darabig:")
#Nem értem a logikádat, levezeted hogy B nem lehet helyes ("az azonos főkvantumszámú és mellékkvantumszámú atompályák azonos energiával rendelkeznek.") aztán jelölöd a B-t.
Az idézet amúgy csak hidrogénatomnál és más egyelektronos rendszerekben igaz, összetettebb atomoknál a többi elektron árnyékoló hatása miatt s,p,d,f egyre növekvő energiaszinteket jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!