Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nyelvtan:Szószerkezetekben...

Nyelvtan:Szószerkezetekben elakadtam! Melyik hova passzol?

Figyelt kérdés

Olyan játék,műfajt teremtett,megírni egy verset,ne szerepelhessen benne,első ránézésre,kis cédulákra,játékos húzzon,betűs és feladatos,papírt és ceruzát,kezdődhet a játék,mérjétek az időt,tiltott betű,a körből kiesik,a legjobban a legszellemesebbek!,az nyer,a legtöbb szóból áll.

Ezeket hova kéne sorolni?

főnév+ige

ige+(névelős)főnév

névmás+ige

tárgyragos főnév+ige

főnévi igenév+(névelős)tárgyragos főnév

ige+(névelős)tárgyragos főnév

(tagadószós)ige+a névmás ragos alakja

(névelős)határozóragos főnév+ige

névmás+főnév

melléknév+főnév

melléknévi igenév+főnév

számnév+főnév

számnév+(ragos) főnév

melléknév+(kötőszó)+melléknév

főnév+(kötőszó)+főnév

Ezt hogyan kell csinálni?Nem azt akarom,hogy az egészet feltétlenül csináljátok meg(bár jó lenne),de instrukciókra lennék elsősorban kíváncsi.

2010. okt. 23. 10:57
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem igaz, hogy ezt nem tudod megvsinálni!!! Olyán játék: mutatónévmás+főnév, nem? Műfajt teremtett: főnév+ige, nem?,megírni egy verset: ige+ névelős főnév. Ez negyedik osztály fölött nem feladat!!!

De ha annyira nem vagy biztos magadban, oldd meg, és majd délután megnézem, hogy jó-e.

2010. okt. 23. 12:54
 2/7 anonim ***** válasza:
Na, a harmadiknál én sem figyeltem (megjegyzem, a felháborodástól): az főnévi igenév és névelő+ tárgyragos főnév.
2010. okt. 23. 12:57
 3/7 anonim ***** válasza:
műfajt természetesen tárgyragos főnév, nem vagyok szokva az olyan feladatokhoz, ahol még a megoldást is a szátokba rágják.
2010. okt. 23. 12:58
 4/7 A kérdező kommentje:

főnév+ige : játékos húzzon

ige+(névelős)főnév :kezdődhet a játék

névmás+ige : az nyer

tárgyragos főnév+ige : műfajt teremtett

főnévi igenév+(névelős)tárgyragos főnév : megírni egy verset

ige+(névelős)tárgyragos főnév :mérjétek az időt

(tagadószós)ige+a névmás ragos alakja : ne szerepelhessen benne

(névelős)határozóragos főnév+ige : a körből kiesik

névmás+főnév : olyan játék

melléknév+főnév: kis cédulákra

melléknévi igenév+főnév : tiltott betű

számnév+főnév : ide nem találtam semmit :S

számnév+(ragos) főnév: első ránézésre

melléknév+(kötőszó)+melléknév : betűs és feladatos

főnév+(kötőszó)+főnév : papírt és ceruzát

Így kell?

2010. okt. 23. 13:15
 5/7 A kérdező kommentje:

Ellenben így a:

a legtöbb szóból áll

a legjobbak,a legszellemesebbek!

nem jönnek sehova.

2010. okt. 23. 13:16
 6/7 anonim ***** válasza:
Amiket írtál, az mind jó. Azért maradt ki kettő, mert 15 meghatározásra 17 szókapcsolat van. A legtöbb az számnév (sok), fokozva, tehát a legtöbb szóból áll, az névelő+fokozott számnév+ragos főnév+ige. Pont ilyen nincs, csak hasonló. Lehet, hogy valaki valamit rosszul másolt. A legjobban, a legszellemesebbek mindketten névelő+fokozott melléknév, az első ragozva, (nem k-nak szánták véletlenül a végét és nem egybe van az egész 4 szó?)a második többes számban. Ilyen nincs a megadottak közt.
2010. okt. 23. 15:41
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha legjobbak, (kétféleképpen írtad: n-nel és k-val), az akkor nem ragozott, hanem többes számú.
2010. okt. 23. 15:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!