Szöveges feladat? Elakadtam
Figyelt kérdés
Lehet hogy könnyű, de én ezt nem tudom megoldani, még hasonlóval nem volt dolgom, elvileg másodfokú egyenlettel kellene megoldani...Megköszönném ha segítenél...
Bontsuk fel a 240-et két olyan tényezőre amelyik összege 31.
(eredményt megnéztem hátul:15;16)
2010. okt. 18. 22:38
1/3 anonim válasza:
a két tényezőt jelölje x és y. A feladat szövegéből tudjuk x és y szorzatát, meg az összegét is, ez két egyenlet,két ismeretlen. AZ egyik egyenletből kifejezed az x-et, behelyettesíted a másikba, ezzel kapsz egy másodfokú kifejezést y-ra, megoldod, kapsz két megoldást, ez lesz a 15 és 16. Az y helyére beírva 15-t ill. 16-ot az egyik eredeti egyenletbe látni fogod, hogy x=16 ill. 15 jön ki (amit eddig is tudhattunk x és y szimmetriája miatt, de kezdetben jobb ezt végigszámolni)
2/3 anonim válasza:
Vedd számba, mit tudsz?
1.) Kell találni két számot (x,y), melyeknek a szorzata a megadott szám. (241)
2.) A két keresett szám összege szintén adott (16)
Szólj, ha ennyi nem elég a feladat matematikai megfogalmazásához.
3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, de miután megnyomtam a gombot egy pár perccel később megtudtam csinálni, köszönöm azért!
2010. okt. 18. 23:38
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!