Jól csináltam meg ezt a fizika feladatot, vagy valahol elszámolom magam?
Egy száraz kifutópályán a maximális súrlódási együttható 0.6.
Egy 60 tonnás repülőgépnek mennyi a maximális fékezőereje?
A gravitációs gyorsulás 9.81 m/s2.
Én azt a képletet használtam, hogy Fk = μk Fn
Először kiszámoltam, hogy a Normal Force az simán F=ma tehát 60000 szorozva 9.81-el, ami 588600 N, ezután pedig megszoroztam az 588600-at a 0.6-al, és így az jött ki, hogy 353160 N.
Azért nem tudom, hogy ez jó-e, mert nem tudom, hogy a fékezőerő az az Fk-ra (Friction force) vonatkozik-e, vagy sem. Aki tudja a helyes megoldást, annak nagyon hálás lennék, ha le tudná írni válaszát. Sok múlik most nekem ezen. Köszönöm szépen! :)
Szerintem korrekt. Végső soron a súrlódás lassítja a repülőt.
(((Annyi észrevétel, hogy egy repülő általában nem csak a kerekével tud fékezni, így nyilván lehet még ennél is nagyobb a fékező erő, de valamiért a tankönyvírók szeretnek ilyen „apróságokról” elfelejtkezni, aztán csodálkoznak, hogy valakik összekavarodnak…)))
((És most már tényleg befejezem, de ugye a nyomóerő sem egyszerűen m*g, mert ugye a repülő pont úgy van kitalálva, hogy a szárnya tudja cipelni a súlyát, földetérésnél pedig – a nagyobb repülőknél egészen biztosan – tudják úgy változtatni a szárnyak alakját, hogy ne felfelé emeljék, hanem lefelé nyomják a repülőt… Szóval ez megint egy nagyon elszállt feladat. Remélem, az ejtőernyős feladatoknál nem lehet majd ugyanígy elhanyagolni a közegellenállást.)))
De továbbra is szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy azt várják megoldásként, amit leírtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!