2023 darab azonos méretű szabályos dobókockából olyan 7x17x17-es téglatestet ragasztunk össze, hogy annak a felszínén lévő pöttyök összege a lehető legtöbb legyen. Mennyi ekkor a téglatest felszínén látható pöttyök összege?
Meg kell nézni, hogy egy szabályos dobókockán hogy helyezkednek el a pontok!
Nyilván a lapok belsejében hatosoknak kell lenni.
Az éleken ...
A csúcsokban ...
A felszínén 574 lap látható. Arra kell fordítani a hatosokat, tehát 574*6=3444
#1 nem tudom, miről beszél. Pont, hogy a lapok külsején kell hatosnak lenni, az éleknek, meg a csúcsoknak meg semmi köze hozzá. Gondolom, csak leírt minden matematikai kifejezést, amit valaha hallott.
Bocs, elszámoltam. Véletlenül 7x7x17-tel számoltam 7x17x17 helyett🙁
A helyes: 1394x6=8364
#3! Hú, basszus, erre nem is figyeltem.🤦🏽♀️ Nagy segítség vagyok😂
#2. Az első ezt úgy értette, hogy azok a dobókockák, amik a téglatest lapjain úgy helyezkednek el, hogy csak egy lapjuk látszódik, azoknak hatosoknak kell lenniük.
Ebből van 2*15*15+4*5*15 darab, ennyiszer kell venni a hatot.
A csúcsokba (8 darab) olyan pozícióba kell tenni a kockát (itt ugye 3 lapja látszódik egy dobókockának), hogy a 4-5-6-os lapja látszódjon. Tehát ez 15*8 pötty.
Az élekbe pedig olyan helyzet kell, ahol az ötös és a hatos van mutatóban. Ilyen kockából van 15*15*4*2 + 5*15*4*4, ezek darabja 11 pöttyöt tartalmaz.
A szorzásokat nem nagyon magyaráztam el, de gondold át, miért van így, kedves kérdező. Illetve a pöttyök összeadása is rád vár :)
#6! Igen, tudom, már a #3 felvilágosított, írtam is az #5 hozzászólásomban, hogy ezt tökre nem vettem figyelembe, elnézést. Azért se okoskodtam tovább, mert rájöttem, hogy fáradt vagyok én már ehhez.😕
> „Az élekbe pedig olyan helyzet kell, ahol az ötös és a hatos van mutatóban. Ilyen kockából van 15*15*4*2 + 5*15*4*4, ezek darabja 11 pöttyöt tartalmaz.”
Szerintem inkább 15*4*2 + 5*4 darab ilyen kocka van. (15*15*4*2 + 5*15*4*4 = 3000 > 2023.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!