Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » 3 számkártya mindegyikén 1 db...

3 számkártya mindegyikén 1 db egyjegyű szám van. Kirakjuk az összes kombinációt, ezután egy lapra leírjuk, hány háromjegyű számot tudtunk kirakni. Melyik számot NEM írhatjuk le lapra, bármilyen számok is szerepelnek a számkártyákon? 1?2?3?4?5?

Figyelt kérdés

Odáig eljutottam, hogy 3 kártyán 3 szám, minden szám egyszerre csak egy helyen lehet, ezért

- ha minden szám különbözik a kártyán, akkor max 3x2x1 vagyis 6 megoldás lehet (ABC, ACB, BAC, BCA, CAB, CBA)

- ha ugyanaz a szám van mind a 3 kártyán, akkor nyilván 1 (AAA)

- ha 2 egyforma szám van a kártyákon, akkor csak 3 (AAB, ABA, BAA)

Eddig jutottam, de nem értem tovább.

Kérlek valaki segítsen!

2023. jan. 24. 15:31
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha leírod a kérdést normálisan, hogy értelme is legyen, akkor el lehetne indulni.
2023. jan. 24. 15:53
 2/5 anonim ***** válasza:
Segítség: ha leírjuk a 6-ost, akkor a 9-est is.
2023. jan. 24. 15:56
 3/5 A kérdező kommentje:

Sziasztok, köszi az eddigi segítséget. A kérdést szó szerint másoltam- ezt írta ki a tanár classroomba. A megjegyzés az, ahogy én próbáltam gondolkodni.

Egyszerűen azt nem értem, hogy ha a kártyán 3 egyforma számot írunk le, akkor nyilván 1 megoldás, így az

A.1

B.2

C.3

D.4

E.5

Válaszlehetőségek közül, hogy mi NEM lehet, az A kizárható.

Ahogy a C.3 is, ha 2 kártyánk van és talán a B.2 is, ha a 6 és 9-es számokat a szerencsétlen véletlenül megfordítja :D

…de egyébként meg 6 megoldás van… szóval nem értem tényleg, hogy akkor a 4 meg az 5 hogy zárható ki?

2023. jan. 24. 16:06
 4/5 anonim ***** válasza:
És ha 3 darab 6-os van?
2023. jan. 24. 18:13
 5/5 anonim ***** válasza:

A 4-ben hülyeséget írtam (ott csak még több a lehetőségek száma).

Lehet, hogy nem a 6-9 lesz a kulcs, hanem csak annyi, hogy hány darab 0 van a számjegyek között, ugyanis a 0 nem lehet első számjegy. Például az 1;2;0 esetén jön ki a 4 háromjegyű, az 1;1;0 esetén jön ki a 2. Szóval ezek alapján az 5 nem lehet.

2023. jan. 24. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!