3 számkártya mindegyikén 1 db egyjegyű szám van. Kirakjuk az összes kombinációt, ezután egy lapra leírjuk, hány háromjegyű számot tudtunk kirakni. Melyik számot NEM írhatjuk le lapra, bármilyen számok is szerepelnek a számkártyákon? 1?2?3?4?5?
Odáig eljutottam, hogy 3 kártyán 3 szám, minden szám egyszerre csak egy helyen lehet, ezért
- ha minden szám különbözik a kártyán, akkor max 3x2x1 vagyis 6 megoldás lehet (ABC, ACB, BAC, BCA, CAB, CBA)
- ha ugyanaz a szám van mind a 3 kártyán, akkor nyilván 1 (AAA)
- ha 2 egyforma szám van a kártyákon, akkor csak 3 (AAB, ABA, BAA)
Eddig jutottam, de nem értem tovább.
Kérlek valaki segítsen!
Sziasztok, köszi az eddigi segítséget. A kérdést szó szerint másoltam- ezt írta ki a tanár classroomba. A megjegyzés az, ahogy én próbáltam gondolkodni.
Egyszerűen azt nem értem, hogy ha a kártyán 3 egyforma számot írunk le, akkor nyilván 1 megoldás, így az
A.1
B.2
C.3
D.4
E.5
Válaszlehetőségek közül, hogy mi NEM lehet, az A kizárható.
Ahogy a C.3 is, ha 2 kártyánk van és talán a B.2 is, ha a 6 és 9-es számokat a szerencsétlen véletlenül megfordítja :D
…de egyébként meg 6 megoldás van… szóval nem értem tényleg, hogy akkor a 4 meg az 5 hogy zárható ki?
A 4-ben hülyeséget írtam (ott csak még több a lehetőségek száma).
Lehet, hogy nem a 6-9 lesz a kulcs, hanem csak annyi, hogy hány darab 0 van a számjegyek között, ugyanis a 0 nem lehet első számjegy. Például az 1;2;0 esetén jön ki a 4 háromjegyű, az 1;1;0 esetén jön ki a 2. Szóval ezek alapján az 5 nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!