Valaki segitene megoldani ezt a feladatot elkezdtem de nem siketult sajnos?
A logikai készletet Dienes Zoltán fejlesztette ki. Peti kiveszi a készletből a piros és a zöld köröket és négyzeteket, összesen 16 darab síkidomot. Ezen alakzatok mindegyike különbözik valamiben a többitől. Az alakzatok négy szempont alapján is két egyforma darabszámú csoportra oszthatók:
– kicsi vagy nagy,
– piros vagy zöld,
– körlap vagy négyzet,
– lyukas vagy sima.
El tudja-e Peti helyezni a 16 síkidomot egy kör mentén úgy, hogy a szomszédos alakzatok pontosan egy tulajdonságban egyezzenek meg?
Nem szeretném lelőni a poént, hadd szenvedjenek a kollégák is egy kicsit :D
Ha annyira sürgős, elküldöm privátban a végeredményt.
Egyébként ez egy hányadikos feladat, és milyen témakörnél veszitek?
Esetleg versenyfeladat?
Megvan :)
#10 igazad van, nem mondtál rosszat, én sima egységhosszú hiperkockában vizsgálódtam, de elbonyolítottam.
A Te gráfod felrajzolása olyan értelemben nem jó, hogy pl. 3 db 2 értékű tulajdonságnál nem is lehet összefüggőt felrajzolni - ami persze válasz is - de ha fel lehet rajzolni akkor meg, talán belátható a Hamilton kör létezése (sejtés)- ami szintén választ. Tehát a gráf felrajzolása önmagában A megoldás. De nagyon bonyolult megoldás.
Aztán a 4x4-es Karnaugh tábla igazából a hiperkocka 2d-és vetülete, és hogy L-alakban ugrálgatsz, megfelel az én módszeremnek, amivel nekiiramodtam, de átláthatóbb a Te megközelítésed. Illetve inkább tórusz az a gömb amire ki lehet vetíteni a táblát. :) De ez is bonyolult megoldás.
Az a sejtésem, ha n db 2 értékű tulajdonságom van, és n páros akkor létezik 2^n hosszú Hamilton-kör, ha páratlan akkor 2db 2^(n-1) hosszú Hamilton-kör van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!