Kérlek tudnátok segíteni a matematika házi feladatban?
Egy húrtrapéz egyik alapjának a hosszúsága 15 cm, a szárai 9 cm-esek, a körülírt körének átmérője is 15 cm.
a, Mekkorák az átlói?
b, Mekkora a magassága?
c, Mekkora a másik alapja?
Köszönöm!
Az tudjuk meg abból, hogy a köré írt kör átmérője és a húrtrapéz egyik alapja is 15 cm, hogy az az ismert alap pont a kör átmérője.
Elneveztem a csúcsokat: az átmérő 2 végpontja A és B, másik alap 2 végpontja C és D Berajzoltam az AC átlót is.
a)
Thálesz tétel: Az átmérő 2 végpontját a kör bármely más pontjával összekötjük, akkor ott derékszög lesz, így ABC háromszög C csúcsánál derékszög van, így használhatjuk a pitagorasz tételt:
15^2 - 9^2 = átló^2 = 144
átló = 12
b)
ABC háromszög területe könynen kiszámítható, mert derékszögű: 9 * 12 / 2 = 54 cm^2
De úgy is kiszámolhatjuk, hogy AB * m(AB) / 2 = 54
AB az az átmérő: 15 cm
15 * m / 2 = 54
m = 7,2
magassága 7,2 cm
c)
C pontban meghúztam a trapéz magasságát, ami T pontban elmetszi az átmérőt: Így keletkezik egy BCT derékszögű háromszög, ahol pitagorasz tétellel kiszámolom a TB szakasz hosszát.
9^2 - 7,2^2 = TB^2 = 29,16
TB = 5,4 cm
Behúzom a trapéz magasságát D pontban is (metszi az átmérőt U pontban).
AUD háromszög egybevágó az előbbi BCT háromszöggel, így AU is 5,4 cm
A 15 cm = másik alap + 2 * 5,4 cm
Másik alap: 4,2 cm
Lerajzoltam neked, vagyis helyetted:
Kiszámítod az átlót (e) Pitagorasz tétellel: e=√(a²–b²)=√(12²–9²)=12 cm
A magasság (m) meghatároz két derékszögű háromszöget. A két háromszög alapján felírod a magasságra a Pitagorasz tételt minkét derékszögű háromszög adatai alapján:
m²=b²–(a–c)²/4=e²–(a+c)²/4
Ebből kifejezed a másik alapot (c), de ezt vezesd már le magadnak, a végeredmény:
c=(e²–b²)/a=(12²–9²)/15=4,2 cm
A magasság: m=√[b²–(a–c)²/4]=√[9²–(15–4,2)²/4]=7,2 cm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!