Matek, számtani sorozatok (? )
Ezekben a feladatokban szeretném a segítségeteket kérni. :))
Szeretném leszögezni előre, hogy nem meg szeretném oldatni Veletek a leckét, mert lusta vagyok, hanem próbálkoztam vele (nem is keveset), de sajnos nem jutottam sokra vele.:S
1. Egy nézőtér első sorában 60 személy ülhet. Hány embernek van helye a nézőtér 20. sorában, ha minden sorban az előzőnél 8-cal több ülőhely van?
Én ehhez csak annyit tudtam felírni, hogy a1=60 d=8 és az S20-at kell kiszámítani, de ebben sem vagyok biztos, hogy jó.:S
2. Egyforma golyókat helyezünk el az asztalon háromszög alakban: az első sorban 1, alatta, hozzáillesztve 2; majd a következő sorban 3 stb.
a) Hányadik sorba kerül a 30. golyó?
b) Hány golyóra van szükség ahhoz, hogy a határoló háromszög oldala 10 golyóból álljon?
3. Egy könyvszekrényben 7 polc van. A legalsó polcon 51 könyv van, és minden további polcon 3-mal kevesebb, mint az alatta levőn. Hány könyv van ebben a könyvszekrényben?
4. Egy stadionról tudjuk, hogy egy szektora egy emelkedő körgyűrűcikk. Az első sorban 80, a többiben soronként 4-gyel több ülőhely van. Minden sor 35 cm-rel magasabban van, mint a megelőző. Tudjuk még, hogy az utolsó sor 14 méterrel magasabban van, mint az első. A stadion 8 ilyen szektorból áll. Mekkora a maximális nézőszám?
Ezt így próbáltam megoldani:
d=4 a1=80 n=8
S8=2*80+(8-1)*4
Tényleg nem a leckém szeretném megcsináltatni, csak tényleg szeretném, hogy segítsen valaki, mert ezeknek a feladatoknak a logikáját sem igazán értem.:S
Pl., mit jelent pontosan az n.
Előre is köszönöm!

A kérdésedből arra következtetek, hogy még az alapfogalmak sem teljesen világosak számodra. Javaslom pl. a következő oldalt
Itt csak néhány, a feladat megértéséhez szükséges fogalmat érintenék.
"Egy legalább három számból álló – akár véges, akár végtelen – sorozatot akkor nevezünk számtani sorozatnak, ha a szomszédos elemek különbsége – differenciája – (a sorozatra jellemző) állandó."
A "mit jelent pontosan az n." kérdésre a válasz, hogy a sorozat elemeinek száma.
Pl az 1, 3, 5, 7, 9, 11 sorozatnak 6 eleme van, így n = 6
A differencia megszokott jele: d
Az elemeket a1, a2, a3, a4 ...., an ('az n alsó index' szimbólumokkal jelöljük
a1 az első elem, a2 a második stb...
Néhány összefüggés
- Minden elem - az elsőt kivéve - az előtte levő elem és a differencia összege, vagy az utána következő és a differencia különbsége. Pl.:
a2 = a1 + d;
a3 = a2 + d = a1 + 2d,
a4 = a3 + d = a1 + 3d
Ebből általánosítható
- Az n-ik elem nagysága
(1) an = a1 + (n-1)*d (an-ben az 'n' alsó index akar lenni)
- Minden elem - az elsőt kivéve - a tőle azonos index-távolságban levő elemek számtani közepe. Pl.:
az 1, 3, 5, 7, 9, 11 sorozatban a 3. elem a 3-2=1. és a 3+2=5. elem számtani közepe
a3 = (a1 + a5)/2 = (1 + 9)/2 = 5
- Az első n elem összege
(2) Sn = (a1+an)*n/2
Egy másik alakját kapjuk, ha ebbe behelyettesítjük az an kifejezést
Sn = [a1 + a1 + (n-1)*d)]*(n/2)
(3) Sn = [2*a1 + (n-1)*d)]*(n/2)
Ennyi ismerettel a feladatoknak már neki lehet futni.
A megoldáshoz az adatok helyes értelmezése a döntő.
Akkor uccu neki. :-)
1). Egy nézőtér első sorában 60 személy ülhet. Hány embernek van helye a nézőtér 20. sorában, ha minden sorban az előzőnél 8-cal több ülőhely van?
a1 = 60
d = 8
n = 20
---------
a20 = ?
Az (1) képlet alapján
an = a1 + (n-1)*d
a20 = 60 + (20 -1)*8
a20 = 212 nézőnek van hely a 20. sorban.
========
2.) Egyforma golyókat helyezünk el az asztalon háromszög alakban: az első sorban 1, alatta, hozzáillesztve 2; majd a következő sorban 3 stb.
Tudjuk, hogy
a1 = 1
d = 1
²
a) Hányadik sorba kerül a 30. golyó?
Tegyük fel, hogy a 30. golyó az 'n'-ik sorba esik, azon belül az elsőtől az utolsóig (an-ik) bármelyik helyen lehet. Ekkor a következő egyenlőtlenséget lehet felírni:
Sn ≥ 30
Ennek a sorozatnak az n-ik eleme ((1) képlet)
an = a1 + (n-1)*d
an = 1 + (n-1)*1
an = n
Az összegképlet pedig a következő lesz ((3) képlet)
Sn = [2*a1 + (n-1)*d)]*(n/2)
Sn= [2*1 + (n-1)*1]*(n/2)
Sn = n(n+1)/2
Így az egyenlőtlenség
n(n+1)/2 ≥ 30
n² + n - 60 ≥ 0
A pozitív gyök egész részét véve az egyenlőtlenségből adódik, hogy
n ≥ 7
A kerekítetlen pozitív gyök
n = 7,2620... ( 7,2620873481300118644312308835865)
így ez a keresett sor, vagyis a 7-ik sor után következő - a 8-ik - sorba esik a 30. elem. A elem sorszámát a 8.sorban úgy lehet megkapni, hogy a gyök tört részét megszorozzuk a 8. sor elemeinek számával.
Mivel
an = n
a8 = 8
Legyen h30 a 30. elem sorszáma az 'an'-ik sorban
h30 = [n - INT(n)]*a8
Ennek eredménye kerekítéssel
h30 = 2
Tehát a 30. elem a 8. sor 2. eleme.
Ellenőrzés
S7 = 28
S7 + 2 = 30
b) Hány golyóra van szükség ahhoz, hogy a határoló háromszög oldala 10 golyóból álljon?
Annyi golyó határolja a háromszöget, ahány sor van, tehát
n = 10
S10 =?
Így már meg lehet határozni az első 10 elem összegét (3) képlet
S10 = [2*1 + (10-1)*1)]*(10/2)
S10 = 11*10/2
S10 = 55 golyóra van szükség.
=======
3.) Egy könyvszekrényben 7 polc van. A legalsó polcon 51 könyv van, és minden további polcon 3-mal kevesebb, mint az alatta levőn. Hány könyv van ebben a könyvszekrényben?
n = 7
a1 = 51
d = -3 (Figyelem! a differencia negatív)
---------
S7 = ?
Célszerű a (3) képletet alkalmazni
Sn = [2*a1 + (n-1)*d)]*(n/2)
S7 = [2*51 +(7-1)*(-3)]*(7/2)
S7 = [102 -18]*(7/2)
S7 = 294 könyv van ebben a könyvszekrényben
=======
4.) Egy stadionról tudjuk, hogy egy szektora egy emelkedő körgyűrűcikk. Az első sorban 80, a többiben soronként 4-gyel több ülőhely van. Minden sor 35 cm-rel magasabban van, mint a megelőző. Tudjuk még, hogy az utolsó sor 14 méterrel magasabban van, mint az első. A stadion 8 ilyen szektorból áll. Mekkora a maximális nézőszám?
N = 8 - a szektorok száma
SN - az összes ülőhelyek száma
Egy szektor adatai
a1 = 80
d = 4
Az 'n' értékét a megadott magasságokból lehet megkapni.
A lépcsők száma 14/0,35 = 40, de mivel a felső szinten is lehet ülni,
n = 41
Így az egy szektor ülőhelyeinek száma a (3) összegképlet szerint:
S41 = [2*80 +(41-1)*(4)]*(41/2)
S41 = (160 + 160)*(41/2)
S41 = 6560
A 8 szektorban összesen
SN = 8*6560
SN = 52480 néző fér be a stadionba.
=========
Ha kérdésed van, ereszd meg nyugodtan.
DeeDee
Jaj, köszönöm szépen, nagyon kedves Tőled!:))
Ha nem baj, írnék Neked privit, ha esetleg lenne még kérdésem.:))

Természetesen írhatsz, ha tudok, nagyon szívesen segítek.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!