Igazoljuk hogy ha 0<a<b valós szamok, akkor a és b között van racionális szám?????
az axioma szerint n>a.
De hogy ezt hogyan tudom itt felhasználni azt nem tudom.
En azt mondom írd le a kérdést kérdőjel nélkül:
Igazoljuk hogy ha 0<a<b valós szamok, akkor a és b között van racionális szám.
Aláírás
Híres matematikus 1
Híres matematikus 2
Kérdőjelet azért írtam mert kérdést kell feltenni.
De nem ebbe kell belekötni szerintem.
Konkrétan meg tudunk adni egy racionális számot; legyen a racionális számunk n, ekkor a<n<b teljesül. Szorozzuk meg ezt az egyenlőtlenséget k-val:
k*a < k*n < k*b
Az biztos, hogy létezik olyan k pozitív egész, amelyre teljesül, hogy
k*b - k*a > 1, ebben az esetben elmondhatjuk, hogy a [k*b] (egészrész) biztosan racionális és a két szám közé esik, vagyis
k*n = [k*b], rendezés után n=[k*b]/k lesz a keresett racionális szám az a és b közé.
Sőt, az is belátható, hogy végtelen sok alkalmas k egész (sőt, akár racionális is lehet) szám létezik, tehát ezzel a módszerrel végtelen sok racionális szám megadható a és b közé.
Például a pi=~3,14 és e=~2,72 szám esetén így számolhatunk;
e < n < pi, szorzunk 10-zel:
10*e < 10*n < 10*pi, itt 10*pi-10*e különbsége ~4,2, így a [10*pi] egész szám biztosan 10*pi és 10*e közé esik, így a [10*pi]/10 racionális szám a pi és az e közé fog esni.
Még annyi lemaradt, hogy a k értékei belőhetőek a
k*b - k*a > 1 egyenlőtlenség alapján. Kiemelünk k-t:
k*(b-a) > 1, mivel b-a biztosan pozitív, ezért gond nélkül oszthatunk vele:
k > 1/(b-a)
Ebből is látszik, hogy végtelen sok alkalmas racionális k létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!