Hogyan kell ezt a matek példát megoldani?

Figyelt kérdés

Az iskolánk kosárlabdacsapatának leányai a meccsek végén pacsit adnak agymásnak.Hány játékos vett részt a mi iskolánkból azon a mérkőzésen, ahol 105 pacsi csattant?

A válaszokat előre is köszönöm!

2010. szept. 6. 13:07
 1/3 anonim ***** válasza:

a csapat tagjainak száma legyen : x

egy lány tehát x-1 pacsit ad (mivel önmagával nem pacsizik)

x lány x(x-1)pacsit ad, így viszont minden pacsit kétszer számoltunk (egyszer annak részéről kapja, másodszor annak a részéről aki fogadja)

Tehát a 105 pacsi úgy jön ki, hogy [x(x-1)]/2=105

Rendezve az egyenlet 0=x^2-x-210

Behelyettesítve a másodfokú egyenlet megoldó képletébe azt kapod, hogy x1=15 és x2=-14 (ez a gyök rossz mivel a játékosok száma nem lehet negatív) Tehát 15 tagú a csapat.

2010. szept. 6. 15:33
 2/3 anonim ***** válasza:

Biztos van valami matematikai csel benne, de én kiszámoltam egy kis logikát használva. Remélem jó lett.

Szóval vegyük, azt az esetet amikor csak két játékos van. Akkor csak egy pacsi hallszik. Ha hárman vannak akkor három pacsi hallszik, mert az első pacsizik kettővel, a második meg csak eggyel, mert az előzővel nem pacsizik újra. Ha négyen vannak akkor az első hárommal pacsizik, a második kettővel, a harmadik meg eggyel.

Szóval...

2-1

3-3

4-6

ebből rájöttem, hogy az eggyel növelt gyerekek közt a pacsik száma egyenlő az előző pacsik száma meg a gyerekek

száma összegével. Azaz 2+1=3, 3+3=6.

Így elszámigáltam mindaddig amíg ki nem jött a 105. Az eredmény pedig 15 lett. Azaz 15 kicsilány vett részt a mérkőzésen.

Remélem tudtam segíteni, kérlek írd meg ha megtudod a helyes választ, mert érdekelne, hogy jól számoltam-e.

2010. szept. 6. 16:16
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!Holnap leírom a megoldást :)(holnap lesz matek órám)
2010. szept. 6. 17:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!