Elmagyarázná valaki az alábbi matek példát?
Elsőfokú kétismeretlenes egyenletrendszer:
3p - 2q = 11
4p - 5q = 3
3p - 2q = 11
4p - 5q = 3
Összeadom a két egyenletet:
7p - 7q = 14
Kiemelem a 7p-t:
7p = 14 + 7q
Osztom 7-tel:
p = 2 + q
Beillesztem pl. a legelső egyenletbe:
3(2+q)-2q = 11
6+3q-2q = 11
6 + q = 11
q = 5
Ezt az eredmény a kiemelt p-s egyenletbe visszahelyettesítem:
p = 2 + q
P = 2 + 5
P = 7
Fejezd ki az egyiket, helyettesítsd be a másikba. Pl:
3p=11+2q -> p=(11+2q)/3
4(11+2q)/3-5q=3 -> 44+8q-15q=9 -> 35=7q -> q=5 p=(11+2*5)/3 p=21/3 p=7
Ellenőrizd, mert én nem tettem.
Gondolom, a megoldás módjára vársz magyarázatot., nem magára az egyenletrendszerre.
3p - 2q = 11
4p - 5q = 3
Az első módszer, ami általában beugrik, a behelyettesítéses módszer. Ez azt jelenti, hogy valamelyik egyenletből kifejeted az egyik ismeretlent, azt behelyettesíted a másik egyenletbe, zárójelet felbontod, összevonsz, rendezel, majd a megmaradt ismeretlent kiszámolod.
Az ilyen jellegű feladatoknál szerintem sokkal célszerűbb a kevesebb hibalehetőséget rejtő egyenlő együtthatók módszerét használni.
Ez azt jelenti, hogy hogy az ismeretlenek együtthatóitól függően az egyik vagy mindkét egyenleten olyan átalakítást végzünk, hogy a két egyenletben valamelyik ismeretlen együtthatója megegyezzen, majd ezek algebrai összegzésekor - összeadás vagy kivonás - az egyik változó kiesik, és a másik azonnal számítható.
Esetünkben ezt a például következőképp lehet végrehajtani:
Mivel a 'p' együtthatója az egyik egyenletben 3, a másikban 4, ezért ha az első egyenlet mindkét oldalát beszorozzuk 4-gyel, a másikét 3-mal, a következő két egyenletet kapjuk:
3p - 2q = 11 /*4
4p - 5q = 3 /*3
-----------------------
12p - 8q = 44
12p - 15q = 9
----------------------
Ha most az első egyenletből kivonjuk a másodikat
0 -8q -(-15q) = 35
0 + 7q = 35
vagyis
q = 5
=====
Ezt az értéket behelyettesítve valamelyik eredeti egyenletbe, megkapjuk a másik ismeretlen értékét.
Az elsőbe visszahelyettesítve
3p - 2*5 = 11
átrendezve
3p = 10 + 11 = 21
p = 7
====
Ha valami nem világos, írj azonnal.
DeeDee
Köszönöm, de még lenne két kérdésem. Az egyik az az, hogy ugye azért osztom héttel, mert azt emeltem ki, nem?
A másik pedig az lenne, hogy egy bonyolultabb példát, hogy oldjak meg? Pl.:
4x + 3y = -4
6x + 5y = -7
Szerinted miért bonyolultabb ez a példa, mint az előző? Más a változók jele, mások az együtthatók, de ettől bármelyik módszer - behelyettesítés, egyenlő együtthatók - ugyanúgy működik.
4x + 3y = -4 /*5
6x + 5y = -7 /*-3
-------------------
20x + 15y = -20
-18x -15y = 21
összeadod őket
2x + 0 = 1
x = 1/2
======
az első egyenletből
3y = -6
y = -2
======
DeeDee
Azért osztod el 7-tel, hogy egyszerűsítsd az egyenletet, és így könnyen ki tudd emelni a p-t! Mint egy mérleg: ha az egyik oldalt elosztod ennyivel, a másik oldalt is ugyanannyival kell elosztani. Összeadás/kivonásnál pedig mindkét tagot; szorzásnál/osztásnál CSAK az egyiket kell!
Remélem így megérted. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!