Mi a különbség az alábbi angol mondatok között? (lent) elmagyarázná nekem valaki, hogy mire való a 3. alak és hogy/mikor kell használni?
I've been running
I ran
mind a kettőre ugyanazt adta ki a fordító.
Lenne szíves valaki elmagyarázni? Nagyon érdekel a dolog! :)
A ran a run egyszerű múlt idei alakja. Futottam, valamikor.
I have been az a present perfect, oda kellene harmadik alak, a running nem helyes, úgy tudom bár én is csak tanuló vagyok még.
Van Present Perfect Continuous igeidő is, az első mondat abban van. :) A második mondat valóban Simple Past. Mindkettő azt jelenti, hogy futottam, de a cselekmény ideje nem azonos, az előbbi a közelmúltban kezdődött, és a beszéd pillanatában még tart, a második pedig a múltban kezdődött, és be is fejeződött.
Az ige 3. alakja például a különböző Perfect Tense-ek alakjában, vagy passzív mondatokban használatos.
De az első(I've been running) is lehet befejezett , például ha egy múltban történt dolog , ami lezárult kihatással van a jelenre. Példamondat:
I'm out of breath. I've been running. <- Már befejeződött.
Amit az előzőek írtak, plusz hozzátenném pár év tanítás/nyelvészkedés elméletét is:
present perfectet a klasszikus nyelvtan szerint akkor használsz, ha nincs megadva, hogy pontosan mikor csináltad a múltban
ill. hogyha még van lehetőséged megtenni a jövőben.
I ran yesterday like an idiot. (megadva a pontos múlt)
I have been running for months every day. (igaz meg van adva, hogy "hónapok óta minden nap" de ez az "óta" tipikusan pp-et vonz, és simán van lehetőséged megismételni)
A for-al és since-el érdemes a pres.perf-et használni, egyébként ha nem használod, hanem csak a múltat (kivéve nyelvvizsgán, ott erre figyelnek!), akkor semmi hátrányod nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!