Hogyan értelmezitek ezt a szöveges feladatot?
Egy vevő a könyvesboltban 600 Ft-ért vásárol egy könyvet. Mivel az eladónak nincs váltópénze, a vevőtől kapott ezressel átmegy a postára, ahol felváltja azt százasokra, majd a vevőnek visszaad 400 Ft-ot.
Nemsokára jön a postás, hogy a felváltott ezres hamis. Az eladó szó nélkül kicseréli egy másikra és a hamisat megsemmisíti.
Mennyi volt a boltos ráfizetése, ha a könyvet nem számoljuk?
Azért a szavazásra a válaszok érdekesek. :D
Nem tudom, hányan gondolták komolyan és hányan csak nyomtak valamit..
A könyv ára és az eladás után fizetett adó mértéke összesen: x forint
Kassza tartalma_0: y-x //A könyv beszerzési árát kivonva
Kassza tartalma_1: (y-x)+1000 //Befizet
Kassza tartalma_2: (y-x)+1000-400 //Visszajáró
Kassza tartalma_3: (y-x)+1000-400-1000 //Postás
A könyv beszerzési árát és adót nem kell számolni. (+x)
Kassza tartalma_4: y+1000-400-1000 // Nincs költség
A könyv eladási ára befolyt a kasszába. Ezt sem kell számolni. (-600)
Kassza tartalma_5: y+1000-400-1000-600 //Nincs nyereség
Hogy mennyi volt eredetileg a kasszában az mindegy. (-y)
Kassza tartalma_5: 1000-400-1000-600
A könyv beszerzési árával és eladási árával nem számolva a veszteség mértéke 1000 forint.
Ha így jobban érthető:
Frissen nyílt könyvesbolt legelső napja. A bolt polcain egyetlen könyv van.
A könyv ára és az eladás után fizetett adó mértéke összesen: 450 forint.
Az üzlet haszna / kassza tart.: -450 forint
Kassza tartalma_1(Befizetés): -450+1000
Kassza tartalma_2(Visszajáró): -450+1000-400
Kassza tartalma_3(Postás): -450+1000-400-1000
A könyv eladásából származó költségeket nem kell számításba venni. Ez jól láthatóan a kasszában lévő összeghez számoltam eddig.
Kassza tartalma_4(Nincs költség): 1000-400-1000
Most ott tartunk, hogy a könyvből származó veszteséget nem számolom.
Gondolom a könyvből származó tiszta nyereséget sem kell számolni.
Emiatt a kasszából még le kell vonni 600 forintot, ami a könyv eladásából származó tiszta nyereség.
Kassza tartalma_4(Nincs nyereség): 1000-400-1000-600
Így lesz a veszteség mértéke összesen 1000 forint.
A könyv beszerzéséből származó veszteség a kasszához lett adva.
A könyv eladásából származó nyereség pedig ki lett vonva.
Így a könyvel nem számolunk. Bár biztos lesznek olyanok, akiknek a józan paraszti esze mást mond.
Ennyit írni, és rossz eredményre jutni, ráadásul úgy, hogy már előtted jól levezették... Már ott rosszul indul, hogy a mindenféle adózást is behozod, amikor a feladat egyáltalán nem erről szól.
"Gondolom a könyvből származó tiszta nyereséget sem kell számolni.
Emiatt a kasszából még le kell vonni 600 forintot, ami a könyv eladásából származó tiszta nyereség."
Már miért ne kellene számolni, és miért kellene levonni? ...
A könyv beszerzési árával és az egyéb költségekkel azért számoltam, hogy egyértelmű legyen a levezetés a kérdező számára is. Egy üzlet nem azért vásárol meg egy könyvet, hogy azt tárolgassa. Ha a könyvesbolt nem tudja eladni a könyveit, az számára veszteséget jelent. A beszerzés költségeit a könyv eladásából befolyt összegből fizetik. Ameddig a könyv eladásából nem származik bevétel, addig a könyv veszteségként van feltüntetve.
Egyébként ez a veszteség a számítás végén le lett véve, hiszen a "könyvel nem számolunk". Ami az én értelmezésemben azt jelenti/jelentette, hogy a vételi és eladási költségeket nem vesszük figyelembe és nem számolunk ezekkel az értékekkel.
Ha nincs egyáltalán könyv akkor adtál a vevőnek 400 forintot a postástól kapott 1000 forintból, amit vissza kell fizetned. Marad 600 forintod és 1000 forinttal tartozol a postás Ferinek. 400 forinttal kell kipótolnod, hogy vissza tudd adni a tartozásod. Így valóban -400 forint lesz a veszteséged.
Akkor gondolom most már értjük egymást.
Amúgy rájöttem, hogy valóban nem keletkezett 600 forint nyereség.
Pont ott rontottam el, hogy amikor hamis pénzt ad a vevő, akkor 0 forint kerül a kasszába :/
Hamis pénz: 0
Visszajáró: 1000-400
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!