Ki lehet-e választani az első 100 pozitív egész szám közül 51-et úgy, hogy nincs köztük olyan számpár, ahol az egyik többszöröse a másiknak?
50 felett egyik szampar sem többszöröse a masiknak (51-100).ahhoz még hozzá rakod az egyest, mert annak a többszöröse önmaga.
Szóval ha jól értelmeztem a kérdést akkor igen, lehetséges
Az 1-nek az összes többi szám többszöröse, nem?!
Kiválasztod az 51-től 100-ig terjedő számokat. Ez 50 darab és nincs közöttük olyan ami többszöröse a másiknak. Csak még egy ilyen szám kéne. Csak egyetlen egy!
De ha bármelyik 1 és 50 közötti számot választod, a kétszeresét ki kell venni az előbbi halmazból. (És esetleg még további számokat is.) Szóval a megfelelő számok száma sosem növekszik. 50-nél nem lehet több.
#6 pont ez volt a problémám nekem is...
Hiába logikus, hogy ha azokkal a számokkal nem működik, akkor máshogy sem, de ezt nem éreztem bizonyításnak.
#6 #7
Ha kiválasztod az utolsó 50 számot és hozzá bármelyik másikat, miközben korábban választott számokat eldobsz, akkor BÁRMELYIK kombinációt elő tudod állítani. De sosem lesz 50 számodnál több.
9-es mondok egy másik példát;
Adott egy egységnyi oldalú szabályos hatszög. Mutasd meg, hogy akárhogyan kiválasztva 7 különböző pontot biztosan lesz két olyan pont, amelyek egységnyi távolságra vannak egymástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!