Hogyan tanulhatnék meg integrálni-deriválni?
Egy egyetemi oktatóm szívat minket. Elsőéves orvostanhallgatók vagyunk, a középszintű matekhoz eléggé konyítunk, az ilyesmikhez viszont már kevésbé.
Persze el már nem magyaráznák semmi pénzért, szóval kénytelenek vagyunk abszolút egyedül nekivágni a dolognak.
Valaki tudna adni valami tuti tippet esetleg, hogy mégis honnan készüljünk fel, hogyan vágjunk neki, egyáltalán, mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban?
Szerintem Bárczy Barnabás könyveinél nincs jobb:
- Differenciálszámítás
- Integrálszámítás
Érthetően leírja az elméletet és vannak benne feladatok is levezetve.
Szerintem bármelyik könyvtárban találsz belőle.
A lényege hogy a képleteket kell behelyettesítgetni.
Az összetettebbek megértéséhez itt ez a 2 oldal, le is vezetik a megoldást:
A sin(x) deriválva cos(x) lesz. Hogy miért, ne kérdezd, ez egy "képlet", meg kell jegyezni, s kész.
Vagy ha x nélküli számot deriválsz, az mindig 0.
Vagy az e^x marad e^x.
Így pl sin(x) + e^x + 1 deriválva = cos(x) + e^x + 0 = cos(x) + e^x
"Ha tudsz deriválni, akkor integrálni is tudsz, hiszen az lényegében a fordítottja."
Nekem a proff azt mondta, hogy deriválni egy lovat is meglehet tanítani, integrálni én se tudok.
Azért az integráloknál baromira el tud bonyolódni a dolog. Deriválni azért jóval egyszerűbb.
Thomas-féle kalkulus sorozatot érdemes beszerezni. 3500/könyv, de pdf-ben is megtalálható.
Először, amit nagyon meg kell érteni, az a határérték-számítás. Ha ez megvan, akkor a deriváláshoz egy kis koordiátageometriai tudásra szükség van, ekkor tanulod meg a differenciálszámítást, ami egy konkrét pontban adja meg a görbe érintőjének meredekségét. A deriválás nem más, minthogy a differenciálszámítás eredményeként nem egy konkrét számot kapsz a meredekségre, hanem egy függvényt, ami a pontokban adja meg a meredekséget. Ez utóbbi azért jó, mert nem kell pontonként differenciálni, hanem az általánosításba elég csak behelyettesíteni. Amit ide kell tudnod; szorzat deriválása, hányados deriválása, láncszabály, és ha ezek mennek, akkor fog jönni a L'Hospital-szabály.
Ha már a deriválás megy, akkor lehet az integrálással foglalkozni. Az már egy kicsit meredekebb témakör, de nem lehetetlen az elsajátítása.
#3 Biostatisztika. 😂
A Matekingről próbáltam szerényen gyarapítani tudásom, aztán vagy bejön, vagy nem. Nem kell nyilván annyira tudnunk, mintha matematikusnak mennénk, de azért enélkül elég nehéz megérteni a képleteket. Csak az a baj ugye, hogy úgy várják el, mintha tanultuk volna valaha is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!