Itt jól gondolom hogy a feladat megoldokulcsa hibás??
Tehát tudjuk hogy először a 15.-ik alkalommal fordul elő hogy valamelyik zsebe ures.
Szóval a 14.-ik helyen kell hogy elfogyjon a jobb vagy a bal zsebében levő gyufa.
Így néz ki nálam:
(13) *2
(9)
Mivel a 14,-ik hely biztosan jobb vagy bal, így már csak 9 gyufa marad abból amelyik elfogy.
És 13 hely.
Tehát (13 alatt 9)*2.
Mert a jobb illetve a bal is elfogyhat.
Összes lehetőség:
(15 alatt 10)*2
Köszönöm így már értem a feltételes valószínűség fogalmat, köszi.
2/3?
Ugye most írtad hogy feltesszük hogy fizikából jelest kapott az illető.
Tehát 0,15x az összes eset.
A kedvezo eset viszont a metszet, ami 0,1x
Ezek hányadosa:
(1x/10)/(15x/100)=(x*100)/(150x)=
100/150=10/15=2/3
Már azt sem értem, hogy mit nem értek :D
Igen, a 10/15 az 2/3. Csak a 0,15*2/3-dal nem nagyon tudok it kezdeni.
Jah azt ne számold. Azt az elején rontottam el.
Tehát a te két módszered szerinti eredmény 10/15 és 10/16?
Ugye?
Utoljára lehet egy ilyen kérdésem:
Mi a különbség P(A*B)=P(A)+P(B)-P(A+B)
Illetve P(A*B)=P(A)*P(B)
Miért lesz független két esemény és mikor függ egymástól??
Igen.
A feltételes valószínűség képletét annyira nem ismerem behatóan, de majd a kolléga az azzal való számolással levezeti.
Viszont én amondó vagyok, hogy a mindenféle feladatot (először) próbáljuk meg mindig visszavezetni a klasszikus valószínűségi modelre, mielőtt bármilyen nagy ívű képletet használunk. Az eredeti feladat másik értelmezése is egyébként felírható a klasszikus valószínűségi modellel. Az esetszétválasztás aszerint megy, hogy az első 14-re és 15.-re miket húzott ki;
1a. eset: 10 jobb, 4 bal, 15.-re jobbat húz
1b. eset: 10 jobb, 4 bal, 15.-re balt húz
2. eset: 9 jobb, 5 bal, 15.-re bármi
3. eset: 8 jobb, 6 bal, 15.-re bármi
4. eset: 7 jobb, 7 bal, 15.-re bármi
5. eset: 6 jobb, 8 bal, 15.-re bármi
6. eset: 5 jobb, 9 bal, 15.-re bármi
7a. eset: 4 jobb, 10 bal, 15.-re jobbat húz
7b. eset: 4 jobb, 10 bal, 15-.re balt húz
Összes eset: a fenti esetek összege.
Kedvező eset: (1a.)+(7b.), ezekben az esetekben nyúl üres zsebbe első alkalommal 15. húzásra.
Valószínűség: a kettő hányadosa.
Mondjuk ez így eléggé hosszadalmas, ezért (is) találták fel a feltételes valószínűséget.
Ha jól tudom, a függetlenséghez két dolog kell;
-lefedjék a teljes eseményteret, és ne legyen metszetük.
Például: az [1;10] intervalluról két különböző egészet kiválasztva mekkora annak a valószínűsége, hogy az egyik szám páros, a másik páratlan? Nyilván egyik szám sem lehet egyszerre páros és páratlan, tehát független események.
Mekkora annak a valószínűsége, hogy az egyik szám páros, a másik 5-nél kisebb? Itt már a másodiknak választható szám függhet az elsőtől. Ha például a 8-ast húzzuk, akkor mellé akármelyik 5-nél kisebb mehet, szóval nincs gond. Ha viszont elsőre a 2-est választjuk, akkor mellé mehet az összes 5-nél kisebb szám és az összes páros, vagyis az 1;3;4;5;6;8;10 számokból válogathatunk. Ebben az esetben a szitaformulával ki kell szitálni az egybeeső eseteket. Egyébként itt a fenti leírás sem teljesül; egyrészt nem fedik le az eseményteret (a 7;9 számok egyikben sincsenek benne), másrészt van metszetük (a 2;4;6 számok).
"1a. eset: 10 jobb, 4 bal, 15.-re jobbat húz
1b. eset: 10 jobb, 4 bal, 15.-re balt húz
2. eset: 9 jobb, 5 bal, 15.-re bármi
..."
Az a baj, hogy ezek több és nem egyforma számú elemi esetet tartalmaznak, aszerint, hogy a jobb-ok és bal-ok hol helyezkednek el a sorban.
Pl. az 1a.-ban (14 alatta 10) egyenlő valószínűségű elemi eset van.
A 2. ben 2*(14 alatta 9)
Emiatt a 9, általad felírt összetett eset valószínűsége nem egyenlő és nem mondhatjuk, hogy a végeredmény valószínűség 2/9.
De ha mind a 9-re kiszámolnánk, hogy hány egyenlő valószínűségű elemi esetet (sorrendet) tartalmaz, akkor működne a dolog. Szóval szerintem jó elképzelés. Jobb mint az a fantazmagória, hogy az összes esetek száma 2^15. :-)
Ne már, ez most komoly? ...
Nyilván ezeket külön-külön ki kell számolni, ezért is írtam azt, hogy a fenti esetek ÖSSZEGE, és nem azt, hogy 9, merthogy 9 eset van. Ugyanígy a kedvező esetnél is sejtettem, hogy az első és az utolsó összege lesz, ami meg nyilván nem 2, mert akkor azt írtam volna...
„Szóval szerintem jó elképzelés. Jobb mint az a fantazmagória, hogy az összes esetek száma 2^15. :-)”
Egyáltalán nem fantazmagória. Ha el tudnál szakadni a saját értelmezésedtől, akkor rájönnél, hogy azzal nincs semmi probléma.
"Ne már, ez most komoly? Nyilván ezeket külön-külön ki kell számolni"
Ezt félreéertettem. Mentségemre szóljon, hogy esetnek nevezted őket és utána azt írtad:
"Összes eset: a fenti esetek összege." "Kedvező eset: (1a.)+(7b.), ...Valószínűség: a kettő hányadosa."
De ha eleve úgy gondoltad, hogy mindegyikhez kiszámolod a sorrendek, mint elemi esetek számát, akkor tökéletes megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!