Itt jól gondolom hogy a feladat megoldokulcsa hibás??
Tehát tudjuk hogy először a 15.-ik alkalommal fordul elő hogy valamelyik zsebe ures.
Szóval a 14.-ik helyen kell hogy elfogyjon a jobb vagy a bal zsebében levő gyufa.
Így néz ki nálam:
(13) *2
(9)
Mivel a 14,-ik hely biztosan jobb vagy bal, így már csak 9 gyufa marad abból amelyik elfogy.
És 13 hely.
Tehát (13 alatt 9)*2.
Mert a jobb illetve a bal is elfogyhat.
Összes lehetőség:
(15 alatt 10)*2
Bocs.
Amit írtam, ebben az esetben a kedvezo és összes esetre igaz lenne hogy pluszba szorozzuk 2^5-el. Szóval ugyanez a megoldás.
Viszont egy utolsó kérdés.
14 alatt 10*1/2*2
Vagy 14 alatt 10*2 a kedvezo esetek száma, mert már találkoztam mindkettovel, mindenki mást állított.
Vizsgálhatod a 15. húzás utániakat, de csak egyféle lehetőséged maradt.
Ha mondjuk a bal fogyott el, akkor már csak J-d lesz.
Hányféleképpen tudsz 5 J-t felsorolni? 1*1*1*1*1 = 1.
Ezzel nyugodtan szorozd be a végeredményt.
Kaptál már 3 különféle levezetést, mindegyiknek egyezik az eredménye, de ahelyett, hogy alaposan végigolvasnád valamelyiket, még mindig állítod, hogy mindannyian tévedünk...
"mindenki mást állított"
Mindenki más megközelítéssel oldotta meg a problémát.
Az eredményt ugyanaz. Mind helyes.
Rendben, nézzük a kérdező felvetését. Igazából teljesen jogos, elvégre mi önkényesen csak a 15. húzásig vizsgálódtunk;
Összes eset: 2^20
Kedvező eset: itt arra oda kell figyelnünk, hogy a 15. húzásig valamelyik betű pontosan 10-szer szerepeljen, utána meg már mindegy, hogy mi van. Tehát a kedvező esetek száma (felhasználva a korábbi számításokat) 2*(14 alatt a 4)*2^5.
Valószínűség: [2*(14 alatt a 4) * 2^5 ]/2^20, itt pedig 2^5-nel egyszerűsítve visszakapjuk ugyanazt, mint amit már egy párszor megkaptunk.
Mind megoldást átgondoltam.
Én hibáztam.
Bocsánat.
Csak kissé osszekavarodtam.
Köszi mindenkinek.
Semmi gond, mindenki esett már abba a hibába, hogy egy feladatot félreértelmezett :)
A lényeg, hogy a helyükre kerültek a dolgok.
Amúgy hasonló nehézségufadatokat hol találok?
Mindenfele témakör lehet.
De ugyanilyen nehezsegu.
Úgy gondolom ilyenkor lehet igazán fejlődni.
Amúgy ezt itt találtam.
De a BME oldalon belül hogy hol keressem azt nem tudom.
Ezek eddig rossz megoldások voltak.
Mert az összes esetek között szerepeltek olyanok is, amikről tudjuk, hogy nem következhettek be, mert a feladat nem engedte meg azokat. Konkrétan, amikor már az első 14-ben 11-szer választjuk a balt, vagy jobbat. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
Vegyünk egy másik feladatot:
2 doboz, 10-10 gyufa, egyik fajta zöld, a másik piros. De azzal a különbséggel, hogy ha üres dobozból akar az ember húzni, akkor adunk neki egy megfelelő színű gyufát. Mennyi az összes esetek száma: 2^15. Hoppá! Pedig itt nyilván több eset van, mint az eredeti feladatban mert itt 10-nél több egyszínű gyufa is lehet.
Az eredeti feladatot így kapjuk vissza: mennyi a valószínűsége, hogy a 15. húzásnál zöld vagy piros gyufa pótlás kell, ha TUDJUK, hogy előtte nem volt szükség pótlásra. Ez egy feltételes valószínűség.
"A" esemény: a 15. választásra zöld vagy piros pótlás kellett.
"B" esemény: a 15. választás előtt nem kellett zöld vagy piros pótlás.
A P(A|B) valószínűséget keressük. P(A|B)=P(AB)/P(B)
"AB" esemény: a 15. választásra zöld vagy piros pótlás kellett ÉS a 15. választás előtt nem kellett zöld vagy piros pótlás. Számoljunk csak zöldre és később szorozzuk 2-vel. Az ember az első 14 húzásban pontosan 10 zöld gyufát használt el. Az kedvező esetek száma száma (14 alatta 10). A 15. gyufa fixen zöld, az nem növeli az esetek számát. A valószínűség (14 alatta 10)/2^15 (szorozva 2-vel a piros miatt)
"B" esemény: a 15. választás előtt nem kellett zöld vagy piros pótlás. A kedvező esetek száma: elég bonyolult, még nem számoltam ki. Egyelőre mondjuk, hogy N, valahol a 2^15 környékén.
P(A|B)=P(AB)/P(B)=(2*(14 alatta 10)/2^15)/(N/2^15)=2*(14 alatta 10)/N.
Ez a jó valószínűség: 2*(14 alatta 10)/N
Ahol N a "B" kedvező esetek száma és ~< 2^15.
"Mert az összes esetek között szerepeltek olyanok is, amikről tudjuk, hogy nem következhettek be, mert a feladat nem engedte meg azokat. Konkrétan, amikor már az első 14-ben 11-szer választjuk a balt, vagy jobbat."
A feladat melyik része zárja ki ezeket a lehetőségeket?
Teljesen átírtad a feladatot. Mert valóban, hogyha úgy teszed fel a kérdést, hogy TUDJUK, hogy 14-szer volt a zsebében gyufa, akkor 15.-re üres zsebbe nyúl. De itt nem erről van szó.
Másik feladatok a különbség érzékeltetésére:
-Mekkora annak a valószínűsége, hogy a ruletten 5-ször egymás után piros pörög ki?
-Mekkora annak a valószínűsége, hogy a ruletten 5.-re piros pörög ki, HA TUDJUK, hogy az első 4 pörgetésre is piros jött ki?
Az első esetben lehet akármilyen P-F betűket tartalmazó sorozat, míg a második esetben csak a feltételnek megfelelő betűk szerepelhetnek az elején: PPPPX, és az X helyére mehet P vagy F.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!