Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » 1,Egy egyenlő szárú trapéz...

1,Egy egyenlő szárú trapéz oldalai 2, 12, 12, és 22 cm hosszúak Mekkora a magassága? Mekkorák az átlói? Számolás után szerkeszd meg a trapézt, és méréssel ellenőrizd az eredményket!

Figyelt kérdés
köszönöm előre is a segítséget

2021. ápr. 27. 14:56
 1/3 anonim ***** válasza:

m^2 + ((22-2)/2)^2=12^2 => m = ...

e^2= m^2 + (22 - (22 - 2)/2)^2 => e =

2021. ápr. 27. 15:19
 2/3 anonim ***** válasza:

Már előre szólok, hogy nem fogom neked levezetni, hanem arra próbálok törekedni, hogy megértsd. Tehát rajzold meg az egyenlőszárú trapézt. Utána jelöld az oldalakat. Alsó oldal a leghosszabb 22, két szára 12, a felső oldal pedig 2 (lehet, hogy elírtad, mert gyanúsan kicsi) cm. Utána a magasságát ott jelöld be, ahol a felső oldal véget ér, tehát úgy húzd meg a m vonalat, hogy az metsze a felső oldal egyik végét. Ezt a a felső oldal mindkét végpontjával csináld meg. Így kaptál két ugyanolyan hosszúságú m vonalat, amelyek 90 fokot zárnak be az alappal (22 cm, ez az alsó oldal) és a másik végponjuk egyiknek a felső oldal egyik, másiknak a felső oldal másik végpontja. Így kialakul a trapéz mindkét oldalán egy-egy derékszögű háromszög, melyneknek derékszöge a m vonal és az alap egy kis részének bezárt szöge. Ezt a kis rész nevezd el x-nek. Akkor most ha megnézed az alap (22 cm) 2x-ből és egy, a felső oldallal megegyező szakaszból áll, tehát felírható az az összefüggés, hogy 22 cm = x + felső oldal + x, amelyből x = 10 cm. Ezek után a felírod pitagorasz tételét a kis derékszögú háromszögekre: x^2 (egyik befogó) + m (másik befogó) = 12 cm (átfogó, ez a szára is egyben a trapéznak), amelyből megkapod, hogy mennyi a magasság.

Tehát rajzold le a trapézt, mert csak úgy fogod megérteni, jelöld a dolgokat és haladj a leírásom szerint. Ha nagyon nem megy, akkor írj ide vagy privátban és akkor megcsinálom rajzban neked és elküldöm.

Remélem tudtam segíteni (én is diák vagyok, nem tanár).

2021. ápr. 27. 16:42
 3/3 anonim ***** válasza:

Javitás, elfelejtettem kiírni a négyzeteket.

" felírható az az összefüggés, hogy 22 cm = x + felső oldal + x, amelyből x = 10 cm. Ezek után a felírod pitagorasz tételét a kis derékszögú háromszögekre: x^2 (egyik befogó) + m^2 (másik befogó) = 12 cm^2 "

2021. ápr. 27. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!