Hány olyan négyjegyű pozitív egész szám van, amelyben a számjegyek összege 9?
Az érdekelne, hogy van-e egy gyorsabb módszer a megoldásra!
Eddig azzal a módszerrel próbáltam, hogy megnéztem milyen 4 szám összegére lehet felbontani a kilencet, majd az összes ilyen lehetőségnél kiszámoltam, hogy a számjegyekből ismétlés nélkül hány négyjegyű számot lehet alkotni. Ezeknek a számát adtam össze, ami 165 lett, ezt ellenőriztem a neten és elvileg tényleg ennyi ilyen szám van. Viszont, ez az egész módszer baromi időigényes és fárasztó. Szóval most kérdezem, ti tudtok ennél gyorsabb módszert?
Olyat nem is csinálhatsz, hogy 6666, mert nem 9 a számjegyek összege.
Ha magában a négyjegyű számban ismétlődés megengedett (tehát nem csak különféle számjegyek lehetnek), akkor ezt az ismétléses kombináció képletével lehet könnyedén meghatározni. A megoldás:
(11 alatt a 3) = 165.
Ha magukban a számokban csak különböző szájegyek lehetnek, akkor már nem ennyire könnyű számolni.
9 db golyót 4 urnába elosztani úgy, hogy az elsőbe 1 vagy több jusson. A számjegy az urnába tett golyók száma. A 4 számjegy alkotta sorozat a négyjegyű szám.
Ki kell választani, hogy hanyadik (1, 2, 3 ,...?) elem után rakod le az első elválasztást, aztán a 2. elválasztást, stb. Az első urnába annyi esik, mint amennyi az első elválasztóig jut. A 2. urnába annyi, amennyi az 1. és a 2. között van (0, 1, 2, ...). És így tovább. Tkp. azt választod ki, hogy melyik elválasztó hanyadik golyó után essen: n alatt m.
A feladatban ez (9 alatt 4) = 126.
Egyrészt azt, hogy 3 elválasztó van, és nem 4.
Másrészt azt, hogy például a 3014 számban két elválasztót kellene egymás mellé tenned, és ez önmagában borítja a modelledet.
Azon négyjegyű pozitív egész számok számát keressük, melyekben a számjegyek összege 9. Az ilyen számok megfeleltethetők 9 db "o"-ból és 3 db "|"-ból álló karaktersorozatokkal, ahol a négyjegyű szám
első számjegye az első "|" előtt lévő "o"-k száma,
második számjegye az első és második "|" között lévő "o"-k száma,
harmadik számjegye a második és harmadik "|" között lévő "o"-k száma,
negyedik számjegye pedig a harmadik "|" után lévő "o"-k száma.
Pl. a oo|ooo||oooo karaktersorozat a 2304 négyjegyű számnak felel meg.
Viszont az első számjegy nem lehet 0, ezért a karaktersorozat első karaktere csak "o" lehet.
Az ilyen karaktersorozatok (tehát amelyek 9 db "o"-ból és 3 db "|"-ból állnak és az első karakter "o") mindegyike megfeleltethető egy olyan négyjegyű számnak, melyben a számjegyek összege 9, illetve ugyanez igaz fordítva is. Tehát az ilyen karaktersorozatok száma megegyezik azon négyjegyű számok számával, melyekben a számjegyek összege 9.
Az ilyen karaktersorozatok száma pedig 11 alatt a 3, azaz 165, ahogy a kérdező is kiszámolta, hiszen az első karakter fixen "o", míg a maradék 8 db "o"-t és 3 db "|"-t 11 alatt a 3 féleképpen tudjuk sorbarendezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!