Egyenlő együtthatók módszere?
Sziasztok! Tudna nekem ezekbe valaki segíteni?
1. 0.6x-2y=8
3x-10y=20
2.-6x+7y=-64
- 11x-15y=-6
Rengeteget gondolkodtam rajta hogy, hogy kéne megcsinálni sőt még videókat is néztem de valahogy nem értem:(
Hát, ha a videókból nem sikerült megértened, akkor van egy rossz hírem...
Megpróbálom elmagyarázni a lépések miértjét nagyvonalakban, hátha; arra kell hajtani, hogy valamelyik ismeretlen együtthatója egyenlő legyen. Ez azért jó nekünk, mert ha ekkor kivonjuk egymásból a két egyenletet, akkor a keletkező egyenletben csak egy darab ismeretlen marad. Például:
x+y=3
x+2y=4
Ha kivonod egymásból a két egyenletet (alsóból a felsőt):
y=1, ezzel meg is kaptad y értékét.
Ha az együtthatók nem egyenlőek, akkor valamelyik egyenlet, akát mindkettő megszorozható bármilyen 0-tól különböző számmal (ahogy eddig is meg lehetett az egyenleteket), ekkor a megoldáshalmaz nem változik. Ha az előbbi egyenletrendszer első egyenletét szorozzuk 2-vel:
2x+2y=6
x+2y=4, akkor kivonás után x=2 lesz az eredmény.
Ha az együtthatók előjele eltér, akkor nyugodtan lehet negatív számmal is szorozni. Persze az igazán ügyesek tudják, hogy nem kell a negatív szám szorzásával bajlódni, csak a számértékeket kell egyenlővé tenni, és akkor a két egyenletet összeadva esik ki az ismeretlen.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=H0Z-ZgNhqF4
Példa
1. A feladat.
I: 0,8x - 3y=8
II: 4x - 10y = 20
2. Az egyik változó együtthatóit egyenlővé kell tenni, emiatt az egyik egyenletet meg kell szorozni/osztani egy számmal.
I: 0,8x-3y=8 /·5
II: 4x-10y=20
3.
I: 4x-15y=40
II: 4x-10y=20
4. I - II
(4x-4x) - (10y-15y) = 20-40
5.
5y = -20 -> y = -4
6. Visszahelyettesítés
0,8x - 3y = 8
0,8x - 3·(-4) = 8
0,8x + 12 = 8 /-12
0,8x = -4 / :0,8
x = -5 ->(x,y) = (-5;-5)
7. Ellenőrzés
4x - 10y = 20
4·(-5) - 10·(-4) =?= 20
-20 + 40 = 20
Mindig azzal az egyenlettel és azzal az együtthatóval kell kezdeni, amelyik kényelmesebben, kisebb munkával átalakítható.
A szám, amivel szorozni/osztani kell, nem feltétlenül egész. Lehet tört vagy ha úgy kényelmes, akkor negatív szám is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!