Prímtesztelés, tanúk?
Azt akarjuk kideríteni, hogy K prmíszám-e. Ha minden igaz, akkor nevezzük A számot tanúnak, hogyha (A, K)=1 és A^(K-1) nem kongruens 1-gyel mod K. Ha kongruens, akkor nem tanú.
Ha egy K-hoz tartozó nem tanúk halmazából injektíven képezzük a tanúk halmazát úgy, hogy megszorozzuk az elemeket A-val, akkor elvileg a nem tanúk halmazának elemszáma kisebb egyenlő, mint a tanúk halmazának elemszáma. Én ezt azért nem értem, mert pl. K=7-nél, van 6 db nem tanú (1,..,6), ha ezeket egyesével megszorozzuk önmagukkal, akkor pl. az 1^2 és a 2^2-nal mi lesz? Ők így nem tanúk. Aztán hogyha tovább tovább hatványozunk, lesz négy szám a tanúk halmazában, ami kisebb, mint a nem tanúk halmazának elemszáma. :(
Valaki tud ebben segíteni?
Igazad van. Valamiért azt hittem, hogy ezek nem adnak 1 maradékot 7-tel.
Lehet, hogy én értek valamit félre, de a „megszzorozzuk A-val” nem azt jelenti, hogy mindegyik számot ugyanazzal az A számmal szorozzuk? Tehát nem négyzetre emelünk, hanem mondjuk mindenkit 2-vel szorzunk.
Annyi a titok, hogy nem A-val szorzol, hanem K-val.
Legyen adott egy K szám.
Legyenek ekkor a tanúk halmaza: A = {A1,A2,A3,....} (Nem feltétlenül véges halmaz)
Jelöljük továbbá a nem tanúk halmazát B-vel.
A megfelelő leképezés: f: A --> B, f(An) = K*An.
Miért? Mert K*An biztos, hogy nem lesz K-val relatív prím.
Ez egy injekció a tanúk halmazából a nem tanúk halmazába.
Magyarán a tanúk halmazának számossága biztosan kisebb egyenlő, mint a nem tanúké.
Háát, szerintem nem, vagy lehet, hogy ezt is jelenti. Ez van a füzetemben, ezt szeretném megérteni:
Itt végülis nincs bizonyítás, csak nem tudom, hogy mi miért van. (Leginkább a halmazok számosságára értem.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!