Mikor vizsgalom A paraméter értéket?
a(x-3)<x-5
Itt már az elején úgy állok neki hogy a>0 és a<0 esetén a relacios jel merre mutat, majd úgy folytatom.
Vagy eljutok egy ilyen szintig:
X*(a-1)>3a-5
És akkor itt vizsgalom meg A értéket hogy a szorzat mikor pozitív és negatív, és utána változtatom a relacios jelet?
Gondolom, hogy az a feladat, hogy oldjuk meg az egyenlőtlenséget, ahol x az ismeretlen és a valós paraméter. Ez esetben
a*x-3*a < x-5
x*(a-1) < 3*a-5
Ha a=1, akkor 0 < -2, nincs megoldás.
Ha a>1, akkor x < (3a-5)/(a-1).
Ha a<1, akkor x > (3a-5)/(a-1).
Köszönöm.
Meg egy kerdes.
Nekem úgy mondta valaki hogy a>0 és a<0 esetben is vizsgalodok.
És ha a>0 akkor a relacios jel az elején nem változik, és úgy folytatom az egyenlőtlenség megoldását.
Illetve ha a<0 akkor megfordul a relacios jel az elején, és úgy kezdem el megoldani az egyenlőtlenséget.
Ez hülyeség?
Mert sok esetben van olyan hogy Pl. Az “a” paraméter ha nagyobb >5 akkor x>“Valami értek”
Ha 0<a<5 akkor megfordul x<“Valami értek”.
És ha a<0 akkor x>”Valami értek”.
Itt arra gondolok hogy ugye van egy x*(a-5)>2a+2
Tehát itt ha a<5 akkor eleve negatív a szorzat és ezért fordul a relacios jel.
De akkor ha a<0 akkor miért fordul vissza abba az esetbe a relacios jel mint a>5 esetén?
Nah ez az amit nem értek.
Mielőtt osztani készülsz egy paramétert tartalmazó kifejezéssel, akkor annak az előjelét kell vizsgálnod. Jelen esetben (a-1) volt ez a kifejezés, így ennek az előjelét kellett vizsgálni.
Az a<0, a=0, a>0 eseteket akkor kell vizsgálni, ha a-val osztasz. Ebben a feladatban nem ez történt.
Nah erre voltam kivancsi.
Ez sokat segitett most, nagyon szépen köszönöm.
Tegnap itt az oldalon találtam egy kérdést, amiben viszont van a-val osztás is.
Itt a link:
Itt viszont 0<a<2/3 x kap valami értéket, de ha a<0 akkor miért nem ugyanezt az értéket kapja x?
Tehát a<0 vagy a>2/3 itt miért lesz x ugyanaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!