SEMMIT nem értek az iskolai fizikai anyagból, mit lehetne tenni?
Gimnázium 10. osztályáról van szó... Nem tudom, mi történt, de a mai anyagból semmit nem értettem, talán azért, mert kicsit beteg vagyok, és nehezebben figyelek... De a tanár azt mondta, ennél csak nehezebbek lesznek, szóval jó lenne megérteni a mostani példákat. A hozzáállásommal nem lesz baj, mert bár megijedtem, de küzdök tovább.
Egyik mai példa ez volt:
-----
Egy nyúl másfél percig fut 28km/h sebességgel. Milyen messzire jut el?
Itt a megoldás:
t=1,5 min = 0,025 h
S = v•t = 28•0,0025 = 0,7km = 700 m
KÉRDÉSEIM:
- Miért kell átváltani a 1,5 min-t?
- hogy jött ki az átváltásnál a 0,025 h
- miért kell a v-t és a t-t szorozni, amikor a képletben ez van: v=S/t Akkor hogy is van ez?
-Miért kell átváltani a 0,7 km-t?
- Hogy jött ki a 700 m
Ezen kívül van még öt feladat. Majd leírom azokat is.
Köszönöm előre is a segítséget!
1. Azért kellett kilométerre váltani, mert km-es sebesség van megadva.
2. v=S/t, akkor S= v*t Ezt már ki tudod számolni, nem?
3.
1 km= 1000 m
0,7 km = 700 m
Alsóban tanultad, de legalább ötödikben tanultad
az egyenleteket. Ez egy egyszerű, egyismeretlenes egyenlet: adott az idő, a sebesség, a megtett út az ismeretlen.
Hányadikos vagy?
Ööööö... Gimnázium 10.? Tudtommal 10.-ben nincs mechanika, ráadásul ez 7.-es anyag. Nem azért, de 7. és 9. osztály kimaradt? Ott tanultok ilyet.
-a sebesség mértékegysége a m/s, esetleg km/h.
-1 óra 60perc
-mérlegelv 5.osztályos anyag. Ha v=s/t, akkor s=...
-itt nem muszáj átváltani, de praktikusabb méterben megadni kisebb távolságoknál
-átváltották a 0,7 km-t...
Ezekkel talán menni fog.
10-es vagyok, de estin, kimaradtak évek.
De ha v=S/t, akkor miért van S=v•t a számolásban. Hát nem elosztani kellene, mint a képletben van? Vagy a sebességet úgy kapom meg, ha negszorzom a sebességet az idővel?
Itt valamit elírtál!
Idézlek:
0,025 h
S = v•t = 28•0,0025
Nem mindegy, hogy hány nulla van a 25 előtt!
Azért kell átváltani, mert a sebességet km/h-ban adták meg, így tehát órával kell számolni, nem jó a perc.
A másfél percet ha órára akarod váltani, akkor azt kell tudni, hogy az 1,5 hányad része a 60 percnek (mint ahogy a 30 perc 0,5 óra, ott is elosztod a 30-at 60-nal).
A hármast nem tudom elmagyarázni. Ha v=S/t, akkor ezt átrendezve S=vxt.
A 0,7km-ből pedig úgy lett 700 méter, hogy 1km=1000 méter. Nem hiszem el, hogy annyira beteg vagy, hogy ezt nem tudod.
"Vagy a sebességet úgy kapom meg, ha negszorzom a sebességet az idővel?"
Kapkodsz. Ez így értelmetlen.
6-osnak!
Itt elírtad: 28•0,0025.
Javaslom, hogy ezt figyelmesen kövesd végig. 15 perc. Megéri!
mindenre választ kapsz.
Mérlegelv, egyenletrendezés megvan?
V=s/t
mit csinálok? Mondjuk megszorzom t-vel mindkét oldalt.
v*t=s tadammm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!