Mit jelent az alábbi párbeszéd? - Hát magát hogy hívják? - Nekem Surgyélán nevem van – felelte. - Elöl-e vagy hátul? - A magyar világában elöl volt, de most elment a végire.
Egy kis érdekesség: (hátha kapsz rá + pontot, ha ez valami házi :) )
Ez egy román film, ami egy kb ugyanolyan 100 éves regény alapján, készült, mint amilyen az Ábel a rengetegben, csak még a magyar világban játszódik:
36:38-kor mondják, hogy ,,Sorra kerül Bulbuc György és..."
De az igazából az George Bulbuc, és János is Ion al Glanetașului. Csak mivel hivatalos intézményben vannak (bíróság) megfordították, s el is magyarosították a neveket. Trianon után ez megfordult. Nagymamám például nem Magdolna, hanem Magdalena (a személyin). Persze azóta visszajöttek a rendes magyar nevek, meg a keleti névsorrend is, ahol nincs külön megadva, hogy melyik nevet hova kell írni. Pl mikor a Fekete tengeren voltam táborban a névsorba úgy voltam beírva, hogy H... Anita.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!