Mik a megoldások ezekben a matek feladatokban?
1. Két különböző színű (piros és kék) szabályos dobókockával egyszerre dobunk. Mennyi
annak a valószínűsége, hogy a piros kockával dobott szám kisebb, mint a kék kockával
dobott szám? A megoldást részletezze!
2. Oldja meg a következő egyenleteket a valós számok halmazán!
b) lg(2x+1)−lg(x−2)=lg3
3. Adott az x^2+y^2+4x-8y-5=0 egyenletű kör. Határozza meg a középpontját és a sugarát!
4. Oldja meg a következő egyenlőtlenséget a valós számok halmazán!
log2(x − 1) > 0
nagyon hálás lennék, ha valaki segíteni tudna, a többi feladatot addig csinálom (dolgozathoz kell 10:30-ig)
Nem tudom mit nem lehet ezen megérteni.
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
2 1
2 2
2 3
2 4
2 5
2 6
3 1
3 2
3 3
3 4
3 5
3 6
4 1
4 2
4 3
4 4
4 5
4 6
5 1
5 2
5 3
5 4
5 5
5 6
6 1
6 2
6 3
6 4
6 5
6 6
Ezek közül hány olyan pár van, ahol az első kisebb a másodiknál? (Számold meg egyesével)
Én így csinálnám (hozzátenném, hogy én is csak azért hiszem el magamnak az így kapott eredményt, mert már korábban összeszámoltam a lehetőségeket):
Dobsz a két kockával. Ekkor 5/6 az esélye, hogy a két szám különböző. Azért 5/6 mert az elsővel bármit dobhatsz, a másodikkal már csak ötöt a hatból.
Ha a két dobott szám különböző, akkor szét tudod szedni két esetre:
- A piros dobás nagyobb a kéknél
- A kék dobás nagyobb a pirosnál
(Más lehetőség nincs)
Mivel ez a két eset ugyanakkora valószínűséggel fordulhat elő, ezért a végeredmény 5/6*1/2=5/12.
Így, ahogy az előttem szóló írja. Vagy általánosan: van két különböző színű "kockád", aminek lapjain 1-től n-ig vannak a számok.
Összes eset: n*n.
n esetben egyenlő a két lap, a többi esetben az egyik nagyobb, mint a másik. Az, hogy az első nagyobb a másiknál, az az esetek felében forful elő.
Tehát a kedvező eset: (n*n-n)*0,5
Valószínűség: (n*n-n)*0,5/n*n
De ilyet nem raknak bele az érettségibe, pláne középszinten, szóval ne aggódj! Simán számold össze az összes esetet meg a kedvezőt, és kész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!