Mik a megoldások ezekben a matek feladatokban?
1. Két különböző színű (piros és kék) szabályos dobókockával egyszerre dobunk. Mennyi
annak a valószínűsége, hogy a piros kockával dobott szám kisebb, mint a kék kockával
dobott szám? A megoldást részletezze!
2. Oldja meg a következő egyenleteket a valós számok halmazán!
b) lg(2x+1)−lg(x−2)=lg3
3. Adott az x^2+y^2+4x-8y-5=0 egyenletű kör. Határozza meg a középpontját és a sugarát!
4. Oldja meg a következő egyenlőtlenséget a valós számok halmazán!
log2(x − 1) > 0
nagyon hálás lennék, ha valaki segíteni tudna, a többi feladatot addig csinálom (dolgozathoz kell 10:30-ig)
Dobókockás:
36 lehetséges kombinációból 15 olyen lehet,ahol a piros kisebb.
A 3. feladat egyenlete átrendezhető a következőre:
(x+2)^2+(y-4)^2=5
Ebből a kör középpontjának első koordinátája -2, a második 4, a sugara gyök(5).
1-est nem tudom, utálom a valószínűséget....nem is értem sajna
De hátha a többi segít.(esetleg,ha valaki az 1-est levezetné azt én is megköszönöm, érettségire készülök, de nem megy nekem :( )
Ha nem tudod a valószínűségszámítást, akkor érdemes felírni az összes lehetőséget, akkor kisebb eséllyel rontod el.
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
2 1
.
.
.
6 6
Az első szám legyen a piros, ekkor már látszik, hogy az egyeseknél 0 darab kisebb, a ketteseknél 1, a hármasaknál 2 ... a hatosoknál 5. Tehát a keresett valószínűség (1+2+3+4+5)/36=5/12.
Hát nem tudom, nekem soha nem ment ez a gondolkodás :( és látom érettségin előszerettel tesznek ilyen feladatokat bele :(
Egyenletes feladatok számomra csúkló gyakorlatok kb :D(középszinten) bár emelt faktos vagyok, ott se sokkal nehezebbek, de ott se megy a valszám,kombinatorika :D
Bár még van pár napom,hogy gyakoroljam, de sehogy nem áll rá a fejem :(
Hát pedig az egyesnek igaza van.
Szerintem úgy a legegyszerűbb a kockás, ha felrajzolsz egy táblázatot, aminek az oszlopai mondjuk a kék kocka számai 1-6-ig, sorai pedig a piros kocka számai 1-6-ig.
Így már adja is magát, hogy az összes eset 6*6=36.
Beikszeled a feltételeknek megfelelő elemeket a táblázatban. Ez 15 db, ez a kedvező eset.
Valószínűség = kedvező/összes= 15/36
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!