Hány eset van? ?

Figyelt kérdés

[link]

Itt a feladat megoldása 13^5.

Szerintem.

Mivel vissza visszatesszük a kihúzott cédulát, és azt ugye újra kihuzhatjuk.

Nagyobb 6-nal legkisebb szám, az pedig minimum 7. Tehát 7-20-ig húzhatunk számokat.

Ez 13^5-en ugye?

2020. ápr. 10. 20:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
75%

Az egyenes kieséses szakaszban 4 mérkőzést játszanak, ezek minden lehetséges kimeneteléhez pontosan egyféle dobogó tartozik, és a négy mérkőzés kimenetele ugye 2^4-féle lehet

A 4 továbbjutó csapat az 4^4-féle lehet, ez így 4^4*2^4-féle végeredményt jelent az első 4 (NÉGY) helyezett szempontjából. Viszont hogy ki lesz a negyedik az senkit nem érdekel a dobogó szempontjából, és ő az a fenti 4^4*2^4 eset mindegyikében 4-féle lehet, ezért ezt még el kell osztanunk 4-gyel. (Ugye ha csoportokon belüli csapatok 1-1 számot kapnak, akkor az A1, B1, C1, D1; A1, B1, C1, D2; A1, B1, C1, D3 és A1, B1, C1, D4 végső sorrend eseté is ugyanaz a dobogó, csak ezt négyszer számoltuk a 4^4*2^4 képlettel.)

Szóval a végeredmény

4^4*2^4/4 = 1024.

(És remélem, hogy most nem bénáztam el.)

2020. ápr. 10. 23:02
 12/18 A kérdező kommentje:

Értem így.

Viszont mit jelent az hogy területi alapon?

2020. ápr. 11. 11:38
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Hogy a csoportok előre meg vannak határozva, tehát nem lehet olyan, hogy mondjuk valaki az A megyéből a B vagy a C csoportba kerül; nem úgy sorsolják össze a 16 csapatot, mint a 21:20-as kommentben szereplő feladatodban, és ezért lehetnek a továbbjutók csak 4^4-félék és nem binom(16,4)-félék, mint ott (az A megyéből itt csak 1 valaki juthat tovább, még a sorsolásnál lehet, hogy mind külön csoportba kerülnének, és akár mind továbbjutnának).

Remélem, érthető maradtam, és nem lett túl szájbarágós.

2020. ápr. 11. 13:48
 14/18 A kérdező kommentje:

Még egy kérdés.

Amikor tovább jut egy csoportból egy csapat, ez ugye akkor 4 csapat lesz összesen.

A játszik B első helyezettjével, C játszik D első helyezettjével.

És ha pl. A és B közül az A jut tovább akkor az játszhat C és D győztesével, ugyanígy ha B jut tovább.

Ez 4 fele eredmény nem?

2020. ápr. 11. 20:51
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Igen, de csak az első két helyezettet határozza meg, a sorrendjüket nem (ez egy 2-es szorzó, már 8), aztán A és B vesztese még játszik C és D vesztesével a harmadik helyért, ami megint kétszerez, így jön ki összesen a 16 = 2^4.
2020. ápr. 11. 21:14
 16/18 A kérdező kommentje:

Ez nagyon bonyolódik.

Tehát először ugye a kieséses rendszerbe juthat, az összes csoportból 4 csapat. Ez A és B között 8 csapat(innen 8 juthat tovább, lehetséges esetek száma), ezekhez C és D közül kell a a győztes ami szinten 8 csapat összesen, tehát innen is az összes lehetséges esetek száma, azaz a továbbjutó csapat száma 8.

Ez így az első és második helyért 8x8 felekeppen lehet.

Ami 64.

Innen nem értem tovább.

Ha esetleg nem idegesít a sok kérdésem, akkor innen tudod folytatni??

2020. ápr. 11. 21:27
 17/18 A kérdező kommentje:

Időközben rájöttem.

Leírom, ha nem jó, kérlek javits ki.

Tehát a továbbjutó 4 csapat között a sorrend 16felrkeppen vegzodhet.

Ez ugye azért nem 4! Felekeppen vegzodhet, mert pl A és B közül az első két helyre nem kerülhet mindkettő csak a egyik.

Tehát 16lehetoseg.

De ugye A és B csoport közül 16 felekeppen juthatnak tovább a csapatok, és ugyanígy C és D közül is.

Eddig ugye az első 4 helyezés 16*16*16.

De minden egyes sorrendnel bele számoltunk a 4.-ik helyezettet is.

Meghozza minden 4 csapatnál 4 felekeppen számoltuk a 4.-il helyezettet is.

Tehát 16*16*16/4 lesz az első 3 helyezett sorrendje.

De ehhez egy kérdés.

Ha pl a 2.-ik vagy 3.-ik helyezett nem érdekel, akkor is ugyanígy 4-el osztom.

Vagy ha egyszerre nem érdekel a 2.ik és 3ik helyezett akkor 16-al osztom?

2020. ápr. 11. 22:46
 18/18 anonim ***** válasza:

Igen, ahogy leírtad a megoldást az szerintem jó.

(((Apróság, hogy ez a két mondatod valahogy fura:

> „De minden egyes sorrendnel bele számoltunk a 4.-ik helyezettet is. Meghozza minden 4 csapatnál 4 felekeppen számoltuk a 4.-il helyezettet is.”

Inkább:

> De itt mindig az első 4 sorrendjét számoltuk ki, a 4. helyezett valójában mindegy. De szerencsére mindenféle dobogót 4-szer számoltunk, mert mindegyikhez 4-féle negyedik helyezett tartozhat.

Ezért osztunk 4-gyel…

De ez tényleg apróság, csak szavakon lovagolok, hogy ha le kell írnod, akkor a tanárodnak is egyértelműbb legyen. Szerintem alapból így érted.)))

> „Ha pl a 2.-ik vagy 3.-ik helyezett nem érdekel, akkor is ugyanígy 4-el osztom.”

Tehát ha az érdekel, hogy hányféle lehet az 1., 3., 4. vagy az 1., 2., 4., akkor határozottan igen. A matek szempontjából mindegy, hogy a 4.-et felejtjük el vagy az 1.-t, ugyanúgy kell gondolkozni.

> „Vagy ha egyszerre nem érdekel a 2.ik és 3ik helyezett akkor 16-al osztom?”

Viszont ez egy picit trükkösebb lehet, mert a 2. és 3. helyezett kiléte nem biztos, hogy független egymástól. Ugye akkor tudunk egyszerűen szorozni, ha a következő választás az előzőtől függetlenül mindig ugyanannyiféle lehet. (Nem tudom, rajzoltatok-e ilyen ágrajzokat, ez azokról látszik jól: ha valamelyik szinten némelyik ág 2-felé, némelyik 3-felé megy, akkor nem tudsz szorozni se kettővel, se hárommal, hanem máshogy kell számolnod.)

Abból is látszik, hogy gond lesz, hogy ha mondjuk egyszerre nem érdekelne a 2., 3. és 4. helyezett, tehát csak az első helyezett érdekel, akkor az nyilvánvalóan 16-félére jöhet ki, viszont ha 4^3-nel osztasz, akkor

16*16*16/4^3 = 64

jön ki, ami nem jó.

Meg itt az sem látszik számomra teljesen egyértelműen, hogy ugyanaz lesz-e az eredmény, ha mondjuk a 2. és 4. nem érdekel, mint ha a 2. és 3.

Szóval ez egy jó feladat.

2020. ápr. 12. 11:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!