Hány eset van? ?
Itt a feladat megoldása 13^5.
Szerintem.
Mivel vissza visszatesszük a kihúzott cédulát, és azt ugye újra kihuzhatjuk.
Nagyobb 6-nal legkisebb szám, az pedig minimum 7. Tehát 7-20-ig húzhatunk számokat.
Ez 13^5-en ugye?
Az egyenes kieséses szakaszban 4 mérkőzést játszanak, ezek minden lehetséges kimeneteléhez pontosan egyféle dobogó tartozik, és a négy mérkőzés kimenetele ugye 2^4-féle lehet
A 4 továbbjutó csapat az 4^4-féle lehet, ez így 4^4*2^4-féle végeredményt jelent az első 4 (NÉGY) helyezett szempontjából. Viszont hogy ki lesz a negyedik az senkit nem érdekel a dobogó szempontjából, és ő az a fenti 4^4*2^4 eset mindegyikében 4-féle lehet, ezért ezt még el kell osztanunk 4-gyel. (Ugye ha csoportokon belüli csapatok 1-1 számot kapnak, akkor az A1, B1, C1, D1; A1, B1, C1, D2; A1, B1, C1, D3 és A1, B1, C1, D4 végső sorrend eseté is ugyanaz a dobogó, csak ezt négyszer számoltuk a 4^4*2^4 képlettel.)
Szóval a végeredmény
4^4*2^4/4 = 1024.
(És remélem, hogy most nem bénáztam el.)
Értem így.
Viszont mit jelent az hogy területi alapon?
Hogy a csoportok előre meg vannak határozva, tehát nem lehet olyan, hogy mondjuk valaki az A megyéből a B vagy a C csoportba kerül; nem úgy sorsolják össze a 16 csapatot, mint a 21:20-as kommentben szereplő feladatodban, és ezért lehetnek a továbbjutók csak 4^4-félék és nem binom(16,4)-félék, mint ott (az A megyéből itt csak 1 valaki juthat tovább, még a sorsolásnál lehet, hogy mind külön csoportba kerülnének, és akár mind továbbjutnának).
Remélem, érthető maradtam, és nem lett túl szájbarágós.
Még egy kérdés.
Amikor tovább jut egy csoportból egy csapat, ez ugye akkor 4 csapat lesz összesen.
A játszik B első helyezettjével, C játszik D első helyezettjével.
És ha pl. A és B közül az A jut tovább akkor az játszhat C és D győztesével, ugyanígy ha B jut tovább.
Ez 4 fele eredmény nem?
Ez nagyon bonyolódik.
Tehát először ugye a kieséses rendszerbe juthat, az összes csoportból 4 csapat. Ez A és B között 8 csapat(innen 8 juthat tovább, lehetséges esetek száma), ezekhez C és D közül kell a a győztes ami szinten 8 csapat összesen, tehát innen is az összes lehetséges esetek száma, azaz a továbbjutó csapat száma 8.
Ez így az első és második helyért 8x8 felekeppen lehet.
Ami 64.
Innen nem értem tovább.
Ha esetleg nem idegesít a sok kérdésem, akkor innen tudod folytatni??
Időközben rájöttem.
Leírom, ha nem jó, kérlek javits ki.
Tehát a továbbjutó 4 csapat között a sorrend 16felrkeppen vegzodhet.
Ez ugye azért nem 4! Felekeppen vegzodhet, mert pl A és B közül az első két helyre nem kerülhet mindkettő csak a egyik.
Tehát 16lehetoseg.
De ugye A és B csoport közül 16 felekeppen juthatnak tovább a csapatok, és ugyanígy C és D közül is.
Eddig ugye az első 4 helyezés 16*16*16.
De minden egyes sorrendnel bele számoltunk a 4.-ik helyezettet is.
Meghozza minden 4 csapatnál 4 felekeppen számoltuk a 4.-il helyezettet is.
Tehát 16*16*16/4 lesz az első 3 helyezett sorrendje.
De ehhez egy kérdés.
Ha pl a 2.-ik vagy 3.-ik helyezett nem érdekel, akkor is ugyanígy 4-el osztom.
Vagy ha egyszerre nem érdekel a 2.ik és 3ik helyezett akkor 16-al osztom?
Igen, ahogy leírtad a megoldást az szerintem jó.
(((Apróság, hogy ez a két mondatod valahogy fura:
> „De minden egyes sorrendnel bele számoltunk a 4.-ik helyezettet is. Meghozza minden 4 csapatnál 4 felekeppen számoltuk a 4.-il helyezettet is.”
Inkább:
> De itt mindig az első 4 sorrendjét számoltuk ki, a 4. helyezett valójában mindegy. De szerencsére mindenféle dobogót 4-szer számoltunk, mert mindegyikhez 4-féle negyedik helyezett tartozhat.
Ezért osztunk 4-gyel…
De ez tényleg apróság, csak szavakon lovagolok, hogy ha le kell írnod, akkor a tanárodnak is egyértelműbb legyen. Szerintem alapból így érted.)))
> „Ha pl a 2.-ik vagy 3.-ik helyezett nem érdekel, akkor is ugyanígy 4-el osztom.”
Tehát ha az érdekel, hogy hányféle lehet az 1., 3., 4. vagy az 1., 2., 4., akkor határozottan igen. A matek szempontjából mindegy, hogy a 4.-et felejtjük el vagy az 1.-t, ugyanúgy kell gondolkozni.
> „Vagy ha egyszerre nem érdekel a 2.ik és 3ik helyezett akkor 16-al osztom?”
Viszont ez egy picit trükkösebb lehet, mert a 2. és 3. helyezett kiléte nem biztos, hogy független egymástól. Ugye akkor tudunk egyszerűen szorozni, ha a következő választás az előzőtől függetlenül mindig ugyanannyiféle lehet. (Nem tudom, rajzoltatok-e ilyen ágrajzokat, ez azokról látszik jól: ha valamelyik szinten némelyik ág 2-felé, némelyik 3-felé megy, akkor nem tudsz szorozni se kettővel, se hárommal, hanem máshogy kell számolnod.)
Abból is látszik, hogy gond lesz, hogy ha mondjuk egyszerre nem érdekelne a 2., 3. és 4. helyezett, tehát csak az első helyezett érdekel, akkor az nyilvánvalóan 16-félére jöhet ki, viszont ha 4^3-nel osztasz, akkor
16*16*16/4^3 = 64
jön ki, ami nem jó.
Meg itt az sem látszik számomra teljesen egyértelműen, hogy ugyanaz lesz-e az eredmény, ha mondjuk a 2. és 4. nem érdekel, mint ha a 2. és 3.
Szóval ez egy jó feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!