Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizikai kémia? Kettő feladat.

Fizikai kémia? Kettő feladat.

Figyelt kérdés

Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni, elakadtam. Kevés nekem az adat.


1 %(m/m)-os ribóz- (C5H10O5) és 1 %(m/m)-os fruktóz-oldatunk (C6H12O6) van. A kettő

közül melyik fog alacsonyabb hőmérsékleten megfagyni?


Számítsa ki az ozmózisnyomását az 1,0 %(m/m)-os vizes karbamid-oldatnak (CH4N2O)

25 °C hőmérsékleten, ha az oldat sűrűsége 1,05 g/cm3



2020. márc. 19. 12:34
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Miért kevés? Hsizen a ribóz az tudottan hidegtűrő, tehát az fog alacsonyabb hőmérsékleten megfagyni. A cukor (fruktóz) kis hőmérsékleten fagy, máskülönben nem tudnál fagyit enni, mert elolvadna tőle pl.


CH4N2O az ugye etilkarbamid-nitrát. Az ozmózis nyomás ugye egy olyan folyamat, melyben az oldószer két, féligáteresztő membránnal elválasztott, különböző koncentrációjú oldat között áramlik.


Tehát a sűrűség alapján kell számolnunk.


1,05 gramm/cm3 a sűrűségadat. Ezen kell átáramoltatni a CH4N2O-t. Ez 1%-os oldat. 1,05/100=0,0105 ellenállás szintézissel kell számolnunk.


minden 25 C-on megy végbe, azaz pont 25 fokkal magasabban, mint a fagypont. Ezért 0,0105*25=02625 lesz az ozmózisnyomás.

2020. márc. 19. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Kösziii! :)
2020. márc. 19. 13:01
 3/4 A kérdező kommentje:
Én számolni akartam az első feladatban is.
2020. márc. 19. 13:01
 4/4 A kérdező kommentje:
Mi még nem tanultuk így egyébként. Hanem A "pí'= C*R*T képletet kéne elvileg használnunk.
2020. márc. 19. 13:07

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!