Ez az egyenlet levezetés így jó?
7(x-1)+3=3(x-1)+3
7(x-1)-3(x-1)+3=3
7(x-1)-3(x-1)=-3-3
(7-3)*(x-1)=3-3
4(x-1)=3-3
x-1=3/4-3/4
x-1=0
x=1
Én így ismerem
7(x-1)+3= 3(x-1)+3
7x-7+3=3x-3+3
7x-4=3x
4x=4
x=1
Az eredmény ugyanaz, de az első verziós levezetést nem értem. El tudná magyarázni valaki, ha az jó akkor miért és hogy?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem nagyon értem, szerintem hasonló a két levezetés.
Az elsőnél a 3. sorban az 3-3; innentől kezdve én rögtön 0-nak írnám, és nem kell szenvedni az ilyen 3/4-ekkel.
A 7(x-1)-3(x-1)=0-ig sima átrendezés.
Aztán itt kiemeli az (x-1)-et.
Annyi a lényege, hogy olyan mintha az lenne, hogy 7 almáspite - 3 almáspite = 4 almáspite
Csak itt 7(x-1)-3(x-1)=4(x-1)
4(x-1)=0
x=1
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Az elsőnél a 3. sorban az 3-3; innentől kezdve én rögtön 0-nak írnám"
Itt van az elírás az első megoldásban, mert "-3-3" van írva 3-3=0 helyett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!