Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hány szőlőszem volt eredetileg...

Hány szőlőszem volt eredetileg e három fürt valamelyikén, ha más nem evett róluk? (A) 14 (B) 16 (C) 18 (D) 20 (E) 22

Figyelt kérdés
Egy szőlőtőkén három fürt szőlő termett. A három fürtön összesen 52 szem szőlő volt. Az egyik fürtről egy seregély megevett 10 szemet, egy másikról 6 szemet, és ekkor mindhárom fürtön ugyanannyi szőlőszem lett.

2019. okt. 15. 06:29
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 anonim ***** válasza:

Szóval tudjuk, hogy az első kosár tartalma x-10 lett.

X fele X/2.

Azt is tudjuk, hogy a második kosár tartalma eredetileg y, a harmadik kosár tartalma pedig z.

Mi történik formálisan, ha a 2. kosár felét áttesszük a 3.-ba?

Mennyi marad a 2. kosárban és mennyi lesz a 3.-ban?

2019. okt. 15. 19:48
 52/66 A kérdező kommentje:
A második kosárból y-ból ismeretlen fél mennyiséget átrakok a z kosárba, ott annyival lesz több. Ezt már korábban is leírtam.
2019. okt. 15. 20:05
 53/66 anonim ***** válasza:
De nem írtad le formálisan a matematika nyelvén.
2019. okt. 15. 20:13
 54/66 anonim ***** válasza:

Ott tartottunk, hogy eredetileg:

x, y, z

Aztán ez lett:

x-10, ?, ?

És tudjuk, hogy 2. kosár tartalmának a felét átöntöttük 3. kosárba.

Azt is tudjuk, ha valaminek a felét kiöntjük valahova (ez a csap volt az előbb, de mindegy hova), akkor a másik fele marad meg.

Mit csinálsz, amikor "átteszel" valamit valahova? Megfogod, elveszed onnan ahol volt, és leteszed valahova, ugye? Ezt kéne leírni matematikai formában.

2019. okt. 15. 20:42
 55/66 A kérdező kommentje:

x-10(ennyit falt fel); y-1,2(ismeretlen rész); y+1,2 (ismeretlen rész)

Az sem világos, hogy a számolás során 70-el vagy 60-al számoljak. A 10-et már megette, miért foglalkozunk vele x-10? Az y kosárban nem tudjuk mennyi volt, azt honnan tudom meg? Sajnos nem tudom mennyi volt a kosarakban.:( Kevés az információm. Van 3kosaram, 70almám, egy y mennyiség fele és egy x-10 felfalt almám. Talán, ha megmondanád, összehasonlítanám a szőlőssel és a kettőből már többet tudnék. :)

2019. okt. 16. 06:54
 56/66 A kérdező kommentje:

Ok ne mond meg, nem vagy köteles. Hagyj csak engem ilyen szerencsétlenül és tudatlanul. Ez a kosaras most már száradjon a lelkeden! :D

Viccet félre téve köszönöm, hogy ennyi időt is rám szántál. Köszönöm, hogy segíteni próbáltál. További szép napot! :)

2019. okt. 16. 11:18
 57/66 anonim ***** válasza:

Eredetileg x,y,z volt a kosarakban.

Végeredményben x-10, y-y/2, z+y/2 lett a kosarakban. Ezt érted miért?

2019. okt. 16. 14:22
 58/66 A kérdező kommentje:
Természetesen értem, ezt többször már korábban le is írtam, de nem pontosan így. Én a következő lépésre lennék kíváncsi, ha van kedved légyszíves oszd meg velem. :)
2019. okt. 16. 16:14
 59/66 anonim ***** válasza:

De itt pont az a lényeg, hogy pontosan így legyen. Formálisan amikor megfogalmazol valamit, abban ne legyenek szavak. Legalábbis matematikai szempontból nem odaillő szavak.

A feladat úgy szólt, hogy az így kapottak egyenlőek. Ezt megprobálod jelekkel felírni és rendezni?

2019. okt. 16. 17:27
 60/66 A kérdező kommentje:

x-10, y-?, z+?

Ott vagyunk megint, ahol a part szakad. :)

Nem ismerem az y értéket és így nem tudom az y-y/2 mennyiséget kivonni.

A szőlős esetben ez volt a 6 szem.

2019. okt. 17. 01:35
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!