Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan vegyem rá magam a...

Hogyan vegyem rá magam a tanulásra? Orvosira járok és nem haladok.

Figyelt kérdés

Minden vágyam ez volt, 3 évembe telt gimi után, mire bekerültem.

Első évet végigjártam ugyan, de a 2 nehezebb targy (molsejt-kémia) nem sikerült. Erre épült volna molsejt2-szövettan, ezekre se tudtam bejárni emiatt.

Majd kezdődött a második év, ahol újra elsős lettem. Új csoporttársak, sokkal jobb környezet! Nagyon szeretem őket.

Hajtottam magam, hogy most megmutatom, és lenyomom a vizsgákat, mert szeretnék együtt velük menni az évek alatt!

Majd megint nem sikerült a molsejt!!

Nem azért, mert hül.ye vagyok, hanem mert a tárgyba fektetett hasznos munkám max 20-30 óra volt. Pár nap...

Így újra kellett felvételiznem, mert nem teljesítettem a 2 év alatti kreditminimumot, kirúgtak...

Harmadjára is elsős leszek, alig lesz pár tárgyam, de most másodévben is alig volt és egyszerűen nem tudom rávenni magam a tanulásra!

Ott ülök, hiába rakom le minden telefonom, tablet, tv stb.

Bambulok csak, nem olvasom, nem haladok.

Ha mégis oda tudok koncentrálni, alig haladok 2-4 oldalt több óra alatt. És van, hogy ezeket sem tudom már visszamondani 1-2 nap után.

Mit tegyek? Szerintem az a baj, hogy soha életemben nem tanultam. Gimiben elég volt figyelni órán és kitűnő voltam. Illetve max 1-2 oldalt kellett tudni.

Valaki segítsen légyszi, megnéztem már rengetek hogyan tanuljak videót, de vizsgaidőszakban éjfélkor már alszok, délben kelek, 2-3 óra mire odaülök, és van hogy ott ülök estig és 1-2 oldalt haladok, mert nem olvasom, nem csinálok vele semmit. Nem tudom ràvenni magam.

25 éves vagyok, ez a vágyam, mint munka szerintem a legalkalmasabb számomra, de tanulni nem megy.

Mit tegyek?

Ennyi belefektetett munka és év után nem akarom itt hagyni. Illetve 6 millió tandíjat kéne visszafizetni, jövőre már 9 lenne...

2019. jún. 22. 22:10
 1/9 anonim ***** válasza:
Motiváld magad.én is azt teszem. Keress módszereket, amik esetleg jobban bejönnek, nekem így sikerült viszonylag rá venni magam.
2019. jún. 22. 23:03
 2/9 anonim ***** válasza:

Igaz, hogy nem az orvosira jártam, de szerintem itt egy általánosabb (nem szak specifikus) a probléma.

Alap és mesterképzés alatt volt pár vizsgaidőszakom, átérzem milyen ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy az ember szeretné. De szerintem is itt a motiváció a gond. Nálam évekig ez adott lendületet, hogy milyen király lesz megcsinálni az adott vizsgát, az adott félévet, új félévet elkezdeni stb, aztán végül lediplomázni, mert érdekelt a szak.

Szerintem adj magadnak időt és gondold át, hogy mi az ami téged motivál - és az ne a félelem legyen, hogy hány milliót kellene visszafizetni, ha ott hagyod és (szerintem) ne is az, hogy az orvosi pálya társadalmilag mennyire megbecsült dolog. Ha valóban azért akarsz orvos lenni, mert érdekel és szereted, akkor gondolj erre, amikor elkalandozna a gondolatod tanulás közben. Ennek elég motivációt kell adnia. Mert egyéb esetben, szerintem érdemes lenne más irányon elgondolkozni.

2019. jún. 22. 23:31
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Gimiben én sem tanultam semmit szóval én is szenvedtem mire megtanultam tanulni. Harmadévre sikerült:D

Azt felejtsd el, hogy majd egyik napról a másikra leülsz reggel8kor és felkelsz este 10kor. Fokozatosan kell hozzászoktatni magad. És kell egy napi rutin is.

Én pl a szülői házban lakok, van 2 kutya is. Reggel 7:30 körül kelek bár ébresztőt nem állítok. Lerendezem a kutyákat, csinálok kaját, reggeli közben netezek és utana is még 15 percet. Aztán gyors zuhany, felöltözök, csinálok egy nagy adag kávét és 8:30kor leülök tanulni. Kb fel óra elmegy azzal, hogy megkeresem a gépen az összes szükséges anyagot, átnézem, hogy aznap pontosan melyik részen kell átérnem és elosztom, hogy mit mikor tanulok meg. Így kb 9körül kezdek neki. Egykor tartok ebédszünetet, addig max wc-re megyek ki. Fél3 körül ülök vissza és max 8-9ig tanulok. Közben a családom is hazaér, velük beszélgetek, illetve van egy fél órás vacsi szünet. Éjfélkor megyek legkésöbb aludni. Szóval este lazán beleféf még olvasás, filmezés, sorozatok vagy csak beszélgetés valakivel.

De ez nekem már az inzenzív tanulás, ennél csak egyszer toltam durvábban, amikor 1 hétig reggel 7től este 9ig tanultam, még kajálás közben is de az horror.

Viszont szorgalmi időszak utolsó 3 hetében már bőve rákészülök a vizsgaidőszakra. Az alap tanulás mellett hétvégéken fixen nekiállok 9-11ig illetve 3-5 ig tanulni. Kövi héten 9-12 és 3-6. Majd 8.30-12 és 3-7. De ez még csak tételkidolgozás, felosztom, hogy melyik tárgyból hány napom lesz, mire mennyi idő, egy nap hány tétel, ilyenek.

Így vizsgaidőszakban már nem olyan megterhelő egyből napi 8-12 órát tanulni ha szükséges. Plusz nyilván rengeteget számít ha bejáok évközben és van saját jegyzetem, illetve rendszeresen tanulok.

Ja és az ismétlésre mindíg hagyok elég időt. Általában (ha van idő) 3 napot szoktam nagy vizsgákra hagyni csak erre de mindíg megcsúszok és csak 1 nap marad.

És persze mindíg van olyan, hogy 1-1 nap gyengébben sikerül, ha teljesen kivagyok akkor ki is hagyok akár egy teljes napot is, sőt télen az ünnepek alatt elő sem veszem a tanulnivalót.

Szóval nekem az segített, hogy kialakítottam egy rendszert amihez tartom magam, különben káosz az egész, össze vissza halasztom a dolgokat, napokig lustulok. Plusz ha nem közvetlen vizsga előtt van, akkor elmegyek a baráti összejövetelekre, kicsit lazítok mert épp ésszel ezt a tempót nem lehet bírni hosszú távon. És én megfogadtam, hogy a mentális egészség mindíg fontosabb. Nem szabad túlstresszelni a dolgokat, az úgysem segít.

Bocsi kicsit hosszú lett.

2019. jún. 22. 23:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Amikor csak úgy ülsz a tankönyv fölött, gondolkodj el azon is, hogy mennyire szerencsés helyzetben vagy. Sokan mit meg nem adnának azért, hogy bejussanak orvosira. Te meg, akinek adott a lehetőség ("egyenes út" az orvossá váláshoz), nem élsz vele.

Nem az eszed a probléma, hanem, hogy nincs motivációd. A tananyag érdekel legalább? Nehezen tudom elképzelni, hogy igen, mert akkor tanulnál.

Nem a tanulás nem megy neked, ha egyszer elkezdeni sem tudod. A tanulás akkor nem menne, ha egész napnyi görnyedés után sem tudnál semmit - akkor rossz tanulási technikád lenne, jelenleg viszont semmilyen tanulási technikád nincs.

Ha a környezet a zavaró tényező, akkor menj könyvtárba. Nagyon hatékony.

2019. jún. 23. 00:29
 5/9 anonim ***** válasza:
47%
Szia, döntsd el most, hogy akarsz-e orvos lenni, vagy sem!
2019. jún. 23. 13:54
 6/9 anonim ***** válasza:

Bocsi, hogy csak kiragadok egy részletet, de most komolyan éjfélkor lefekszel aludni, és délben kelsz fel?

Ez vizsgaidőszakban nagyon nagy luxus, és amúgy sem normális napi 12 órákat aludni. Ha csak 8-9 órát aludnál, akkor máris napi plusz 3-4 órád lenne tanulásra.

Arra, hogy nem tudsz koncentrálni sajnos nem tudok mit mondani. Én se szeretek tanulni, de egyszer muszáj elkezdeni. A bambulás meg semmire sem vezet, annál még az is jobb, ha csak úgy olvasod, de közben nem is igazán figyelsz, mert ha már csak egy kis része megmarad benned, az is valami.

Telefont, tabletet és társait pedig nem lerakni kell, hanem kikapcsolni, és eldugni a ház ellentétes sarkába, ha ezek is lefoglalnak. Pihenés közben pedig ne telefonozz, hanem menj, sétálj egy kicsit, igyál meg egy kávét, csendesen pihenj magadban.

2019. jún. 26. 16:09
 7/9 anonim ***** válasza:
Ez melyik egyetem? Anatómia 1 megvan? Az hogyan ment?
2019. jún. 26. 16:13
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerintem ez POTE lesz. Mert szövettan itt van külön az anattól és molsejt1-re épül a szövettan1. Ha a szövettan1-et nem tudja felvenni,akkor az anat1-et sem,mert párhuzamosan lehet csak őket hallgatni.
2019. jún. 26. 23:03
 9/9 anonim ***** válasza:
De akkor két egymást követő felvételre nem sikerült volna a molsejt kollokvium?
2019. jún. 27. 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!