Akik orvosira járnak, tudnának néhány kérdésemre válaszolni?
Az tiszta, de egyéb költségekkel is számolni kell.
Hogy érthető legyen: tisztában vagyok azzal, hogy egy egyetem olcsó éppen nem lesz soha, az érdekelne, hogy az orvosi mennyire nem olcsó. Mert akármennyire szeretném ezt csinálni, az észszerűtlen lenne, ha anyagilag nem bírnám és mondjuk teljesen eladósodnék, mire végzek.
Én fogalmaztam félreérthetően, bocsánatot kérek.
Szia!
Nekünk sincs sok pénzünk, de az első évet gond nélkül kibírtam kolisként is.
Én nem vettem fel diákhitelt, hanem a ballagási és a nyári melóból befolyó pénzemet szántam az évkezdésre. A kollégiumot (9300 Ft) a szociális támogatásból fizettem ki (11-12 ezret kaptam), városi tanulóbérletet szintén szociális alapon igényeltem.
Ami a tankönyveket és jegyzeteket illeti, én nem vittem túlzásba. Sobottát vettem (ez volt a legdrágább, tankönyvtámogatással 25 ezer), Funkcit a könyvtárból kölcsönöztem (bár ezt szerintem jövőre kinyomtatom, sokszor hiányzott hogy beleírhassak). Yokochit (fényképes anatómia atlasz), Röhlichet (szövettan) és szerves kémia tankönyvet a könyvtárból kölcsönöztem, ezek egyébként sem kellettek mindenegyes alkalommal, nem sok értelme lett volna megvenni egyébként se.
A jegyzeteket nem csináltam túl okosan így utólag visszagondolva, mert ennél kevesebb is elég lett volna, de ezek szerencsére max ilyen 2 ezer forintos tételek voltak.
Ami kell még pl.az a köpeny (nálunk a hímzett, névreszóló 6 ezer, de jó egy sima is), gumikesztyű (2-3 ezer forint egy dobozzal), csipesz, szike (ez is valami 2 ezer).
Plusz én vásárolgattam magamnak ruhákat meg a koliba is 1-2 dolgot, voltam bulizgatni is, elmentünk néha vp-zni, kajáldába, cukrászdába. Szóval összességében nem èltem rosszul idén, bár volt rá példa, hogy el kellett mennem plazmát adni, de ez havonta nagyon max.1 alkalom volt.
Egyébként sokan diákhitelt vesznek fel, én ahogy mondtam, nem éltem ezzel, mert amíg így is ki tudom sakkozni a költségeket, addig nem szeretném. Azt nem szeretném mondani, hogy alapozz a különféle ösztöndíjakra, mert soha nem lehetsz biztos benne, hogy megkapod akármelyiket is, de ha bekerülsz, úgyis látni fogod milyen pénzszerzési lehetőségeid vannak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!