Miért akar mindenki mérnöknek tanulni?
A kulcsszó: szerinted
A mérnöki tanulmányok közismerten jóval nehezebbek mint a legtöbb más felsőoktatási képzés, ez nem szerintem/szerinted hanem tényleg.
Abban igazad van, hogy ha valakit nem érdekel akkor mérnök szakról sokkal nagyobb eséllyel bukik ki, mint mondjuk a klasszika-filológia szakról.
Baromira nem akar mindenki mérnöknek tanulni. Ha megnézed a felvételi statisztikákat, a 10 legnépszerűbb szak között egyedül a gépészmérnök volt fellelhető az elmúlt években a műszaki képzések közül (illetve a mérnökinformatikus, de az inkább infós képzés, semmint műszaki). Alig 2500-3000 jelentkező/év, ha az első helyes jelentkezőket nézzük, és alig kétszer ennyi, ha az összes jelentkezőt. A többi műszaki képzésen ezeknek a számoknak a töredékét, legfeljebb a felét láthatod. Ha megnézed, hogy nagyságrendileg 70-80 ezren jelentkeznek alap/osztatlan mesterképzésre, akkor azért barokkos túlzás azt mondani, hogy mindenki mérnök akar lenni. Ennyit arról, hogy miért nem helytálló a kérdésed ebben a formában.
Egyébként alapvetően egyetértek a gondolatoddal, hogy a pályaválasztás során nagyon sokan családi/társadalmi nyomásra döntenek, de ez nem csak a mérnököknél van így. Én közgázra és jogra jártam, mindkét helyen voltak olyanok, akik azért jelentkeztek oda, mert a szüleik azt mondták, ez jó lesz, ebből meg fognak élni, de semmi ambíciójuk nem volt. De ismerősök ugyanerről számoltak be egészségügyi, informatikai képzések esetén is, vagy ha nem csak a felsőoktatást nézzük, akkor különféle OKJ-s képzéseknél is. Nem újkeletű probléma. A csapból is az folyik, hogy valósítsd meg önmagad, csináld azt, ami neked tetszik, de egy 18 éves fiatal honnan tudná, hogy mi tetszik neki? A szakmák nagy részébe se lát bele, abba pedig pláne nem, hogy ahhoz, hogy adott szakmát végezz, milyen utat kell végigjárnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!