Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ott hagyjam az egyetemet? Nem...

Ott hagyjam az egyetemet? Nem megy.

Figyelt kérdés
Első féléves műszaki menedzser hallgató vagyok a Pannon Egyetemen. Tudom, nagyon gázul hangzik, hogy ilyen rövid idő eltelte után máris ott akarom hagyni, de egyszerűen nem érzem jól magam. Nem találom a helyem sehol. Nem tetszik a szak, a csoporttársakkal sem jövök ki. A tanulás is nehezen megy. Hiába ülök le egyszerűen nem marad meg semmi a fejemben. Mit tegyek? Szerintetek ott hagyjam? Lehet egy életre bánnám ha most feladnám? Tényleg nem tudom mi tévő legyek. Most már utolsó kétségbe esésem közepette okj szakmákat nézek mint pl dajka vagy pedagógiai asszisztens. Meg az is zavar igazából ha abbahagyom akkor a családom és a párom is csalódna bennem. Legszivesebben már élni sincs kedvem annyira magam alatt vagyok.
2018. szept. 23. 15:41
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

#2-es vagyok és inkább itt válaszolok, ha nem baj - hogy másoknak is segíthessek az infókkal, ha netán hozzád hasonló cipőben járnának. :)

Hogy dajkaként el tudsz-e majd helyezkedni ezt előre nem lehet tudni, de maga a tanfolyam nem nehéz, csak pár hónap és nem is kerül sokba, így sok vesztenivalód nem lesz, ha mégsem, de vállalhatsz vele maszek bébiszitterkedést is szerintem vagy gyermekfelügyelői pozícióba tudsz még pályázni e végzettség birtokában.

Sokan megcsinálják, mivel csak 8 általános a beugró, de éppen ezért lehet, többen is jelentkeznek egyetlen meghirdetett dajkaállásra. Nézz szét a környezetedben, az állásportálokon, és érdeklődd meg az ovikban - úgyis kell majd gyakorlati helyet keresned és hátha találsz olyat, ahová felvesznek.

Legyél tisztában azzal, hogy dajkaként keveset fogsz keresni és nem is gyerekekkel fogsz foglalkozni, hanem főleg takarításból, mosogatásból, ételkiosztásból, pakolásból áll ez a meló, szóval fizikailag nem könnyű a legtöbb helyen.

Viszont cserébe jó az időbeosztás, a hétvégék többnyire szabadok (ha csak nincs szombaton valami program) és ott vannak a szünetek is - mondjuk nyáron be kell menni a nagyobb takarítási, felújítási munkákra (ablakpucolás, függönymosás, udvarrendezés ilyesmi).

A pedagógiai és családsegítő munkatárs (régi nevén pedagógiai asszisztens) már komolyabb képzés, többe kerül anyagilag és érettségi végzettség kell hozzá. Ezzel már magasabb a fizu és valóban gyerekek mellett is lehetsz, ha el tudsz vele helyezkedni. Óvodapedagógusi továbbtanuláshoz plusz pontokat ér és sokan folytatják egyetemen ilyen végzettséggel a tanulmányaikat.

Én személy szerint ismerek olyat, aki előbb elvégezte a dajkaképzőt, majd a ped.asszisztenst, hogy aztán óvodapedagógus lehessen, szóval nem te leszel az első eset, aki ilyen utat jár be. :)

Ráadásul óriási a hiány óvodapedagógusokból, szóval a műszaki menedzserséghez képest szinte garantálható az elhelyezkedésed - pláne, ha mobilis vagy....

Szóval az ötlet jó és sokkal jobbak a kilátásaid, mint gondolnád. :)

Én továbbra is fenntartom azon véleményem, hogy halott/haldokló ügyekbe energiát fektetni kár, de ahogy érzed!

Ja, és az óvodapedagógusi alkalmasságitól sem kell félned, mert sokan énekhang híján meg rosszabb tesi ellenére is bekerültek, szóval vannak vidéki helyek, ahol nem veszik a dolgokat olyan véresen. Te se vedd! :)

Sok sikert!

2018. szept. 24. 21:29
 12/23 anonim ***** válasza:
34%

Kedves Kérdező!

Vadidegen kommentelőként nyilván nem fogom azt mondani neked, hogy ‘hagyd ott az egyetemet’ vagy ‘nehogy feladd’. Nem ismerlek, viszont szívesen megosztom veled a történetemet, hogy lásd, másnak sem könnyebb. :) Elsőéves BME hallgató vagyok, aki minden egyes nap megküzd a honvággyal -ja, igen mert 200 km-re van az otthonom a fővárostól-. Gólyatábor idején nem voltam itthon, így kimaradtam a közösségi progikból, alig ismerek valakit. Bemegyek az előadóba és konkrétan mindenki idegen. Ennek ellenére viszont tudom a célomat, tudom, hogy mit akarok elérni, tudom, hogy úgyis szerzek ismerősököt/barátokat. És tudod, mit; ami nem öl meg, az megerősít!

Csak azért írtam le, mert amikor valamilyen komolyabb változás történik az ember életében, akkor hajlamos bepánikolni, hogy valóban ezt akarta-e és hasonlók. Úgyhogy nyugodj meg, mert sokan járunk ha még nem is ugyanabban a cipőben, de hasonlóban biztosan. *Keep your head up* :)

2018. szept. 25. 22:54
 13/23 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem így szeptember magasságában ezt még elhamarkodott kijelenteni, hogy nem megy! Ha félévkor azt látod, hogy minden vizsgád elégtelen, 0-10 kreditet szedtél össze izzadva, éjjel-nappal tanulva akkor jelentheted ki 100%-osan addig csak megfutamodás a nehézségek elől!

Tedd oda magad, aztán ha ennek ellenére sincs eredmény lehet gondolkodni az alternatívákon, de a kezdeti nehézség miatt nem érdemes feladni......engem biztos gyötörne utána a mi lett volna ha..........

kitartást!

2018. szept. 27. 08:24
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Sokan járnak így, nagyrészt azért, mert tájékozatlanok.

Először is tudni kéne, hogy középiskolában miből voltál kiemelkedő. Az építőmérnökihez a matematika és a fizika alapos ismerete és szeretete a minimum.

Valamint a műszaki rajz.

2018. szept. 27. 16:07
 15/23 anonim ***** válasza:
5%

"Ami nem megy, azt nem kell erőltetni."

:-) Gimnázium első több tárgyból bukás, hagyjam ott a gimnáziumot, mert fenti idézet......

Érettségin siralmas 2,5 átlag...ne felvételizzek egyetemre - anno írásbeli volt nem pontrendszer -, mert fenti idézet....

Nem vettek fel kétszer, ne próbálkozzak tovább, mert fenti idézet......

Első évben szakmai tárgyakból elégtelenre kollokváltam..hagyjam ott az egyetemet, mert fenti idézet

Diplomaosztómon és doktorrá avatásomon pedig mindenkinek a jó k...a any..át b......sza ...meg jó kívánság...:-)

Ha sok hülyére hallgatok és nem magamra most valami segédmunkás alkesz csávó lennék!!!!!!!!

2018. szept. 28. 10:33
 16/23 anonim ***** válasza:
42%
#15 Az intelligenciád alapján nincs neked semmilyen egyetemi végzettséged... Úgyhogy ne osszd itt az észt.
2018. szept. 28. 14:33
 17/23 anonim ***** válasza:
0%
Szia 65%! Régen láttalak! Arra felhívnám a kedves figyelmedet, hogy az "oszd" alakot csak szimpla sz-szel írjuk, mivel az oszt ige töve kétváltozatú, -szt és -sz alakjai is vannak. Látom, nem csak velem közözködsz. :)
2018. szept. 28. 16:09
 18/23 anonim ***** válasza:
34%
16-os ne fogadj rá...! Szerencsétlen!
2018. szept. 28. 22:18
 19/23 anonim ***** válasza:

Kedves Mancus, köszönöm az információt, végülis én is véthetek hibát. Nemde?

Egyébként nem tudom, miféle "közözködsz"-ről beszélsz, hiszen ilyen szó nem létezik a magyar helyesírási szótárban.

Az okot minden bizonnyal abban kereshetjük, hogy jómagad éppúgy gépeltél 'z' karaktert 't' helyett, mint én dupla 's'-et... Mert ugye ha te megengeded magadnak hogy félre gépelj, akkor én nálam miért ne fordulhatna elő, hogy hosszabban nyomok le egy billentyűt, és esetleg ezt nem veszem észre.

Úgyhogy ezek után szerintem kvittek vagyunk.

2018. szept. 28. 23:22
 20/23 anonim ***** válasza:
46%

Amúgy meg nem szoktam kötözködni, még indokolt esetben is igyekszem ezt elkerülni. Sajnálom ha neked ez néha így jön le.

Mellesleg meg mi mást kéne ajánlania az embernek egy olyan cipőben járónak, mint a kérdezőnek?!

Folytassa? Minek? Kínlódás legyen neki az egész? Ha valahogy át is csusszan, utálja amit most tanul, nem szeretne ezen a szakterületen maradni. Akkor meg mi értelme?

Kísérletezgessen még más szakokkal? Hamar fogynak az állami félévek, a végén még beleveri magát diákhitelbe is. Hosszú távon ez szerinted jó? Hát nem!

Jelenlegi állás szerint az a legmegfelelőbb, ha elvégez egy piacképes szakmát. Gépi forgácsoló, gépésztechnikus, géplakatos, hegesztő stb.

25 év alatt ezt még nappalin megteheti.

De ha most elpocsékol egy csomó időt, nem lesz diplomája sem, szakmája sem. Ez jó szerinted? Kicsúszik a 25 éves határból is, onnantól már csak estire mehet.

Én azt mondom, most még nappalin el tud végezni egy szakmát, dolgozik néhány évet az iparba, utána is lesz még ideje felsőoktatásba menni, ha olyan ihlet vezérli.

De számos más piacképes, nappalin tanulható szakmát lehetne fölsorolni, nem muszáj a gépiparterületén maradni...

Csak hát tudni kéne, milyen szakterülethez van affinitása, mi az ami egyáltalán érdekli, miben volt kiemelkedő középiskolában.

Sokszor probléma ez egyébként, hogy nem tudják, mi érdekli őket. Ez részben a gimnázium hibája, mivel ott a fakultációkat leszámítva egyenletes teljesítmény az elvárás, figyelmen kívül hagyva a diák egyéni képességét/tehetségét (ha van).

Így az olyan tárgyakból, amiből többet is ki tudna hozni a diák, megmarad egy középszinten, míg más tárgyakból, amelyek abszolút nem érdeklik, kikényszerítik belőle a középszintet.

Ez szerintem nagy hiba, ezzel aki akar egyetérthet, vagy ellenezheti, én mindenki véleményét és meglátását tiszteletben tartom.

Részben pedig szülői hiba is, ha nem ösztönzik, ill. orientálják a gyereket.

De ebbe kár lenne itt mélyrehatóbban belemenni, mert ebből kb.diplomamunkát lehetne készíteni...

2018. szept. 28. 23:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!