Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A jogászok miért kapnak...

A jogászok miért kapnak doktori címet?

Figyelt kérdés
Mivel tudnak többet vagy mennyivel nehezebb elvégezni, mint egy mérnökit, informatikait? Osztatlan 5 éves jogra lehet fogni, hogy az 5 év, de ha azt nézzük, a műszaki Bsc + Msc 3.5 év + 2 év -> 5.5 év, az még több is. A jogszabályok és paragrafusok magolásán és a latinon kívül miről szól a jogi egyetem? A jogszabályok meg az alaptörvény, a közigazgatás is mindig változik, nem? Mi értelme bemagolni? Mondjuk az igaz, hogy a sokszor fölöslegesen bonyolult bürokráciához kellenek a jogászok gondolom, meg a politikusoknak is jól áll a dr., de szerintem a tantárgyak alapján egy jobb/erősebb bölcsész diploma sem jelenthet kevesebbet, mint egy jog, miért nagyobb presztízs? Mondjuk az idősebb generációkban érzem még azt, hogy jobban felnéznek a jogi egyetemre, a húszas/harmincas éveikben járókra már annyira nem jellemző. Gondolom csak kultúrtörténeti hagyomány vagy maradvány. Szerintetek?

2016. aug. 19. 21:59
1 2 3 4 5
 11/47 anonim válasza:
52%

Na, utolsó. Jogász létedre te se vagy tisztában a dolgokkal. Általános orvosdoktor 6, fog/állatorvos, gyógyszerész, államtudományi és jogászdoktor pedig 5 év után leszel. Ahogy elvégezted a jogot, jogász lettél. Te a szakosodásra gondolsz, de akkor már rég jogász vagy. És nem, nem 8-10 év mindegyik összesen, ez egy csúsztatás.

Jog 5 év+3 év, mire ügyvéd leszel, az 8.

Orvosi 6 év, ha nem háziorvos akarsz lenni, az még 5 év. Ha ráépített szakvizsgát akarsz, az még több, ez 11+X.

Azért a 8 meg az alsó hangon 11 (vagy még több) nem ugyanaz, bocs.

Nem szeretem a jogászokat, akik bizonygatják, hogy ők bizony mennyire megérdemlik a doktorit. Szerintem meg az orvosok jobban megérdemlik, lepontozhattok, de ez a szubjektív véleményem. A jog is nagyon nehéz, de orvosival azért ne emlegessük egy lapon. Jogot levelezőn végeznek el emberek csúszás nélkül, heti 40 órás munka mellett. Ezenkívül tudok konkrétan 2 orvost, akik előtte jogra jártak. Az egyik az ELTE-n szín ötös volt 3 évig, majd orvosin (vidékin) bukdácsolt, a másik meg már jogászdoktorként bukdácsolt az orvosin. (Tudom, hogy le fgotok pontozni, de ez nem a jogászok gyalázása. Ezt a két embert tényleg ismerem, és ők csak az én ismertségi köröm...)

2017. márc. 11. 18:44
 12/47 anonim válasza:
16%

6-os! Tehát aki el tud egy mérnökit vagy egy orvosit végezni, lehülyézed, mert nem végez jogot vagy megkérdőjelezi a jogászok doktoriját? Ebben mi a logika? Elvégez egy műszakit, de a joghoz hülye? Ez valami vicc?

8-as! Tévedésben vagy. Egy mérnöknek megtervezni egy hidat vagy épületet hónapjai vannak, egy ügyvédnek sokszor évei vannak megvédeni az ügyfelét, de egy komolyabb ügynél minimum hónapokról van szó. Ezekkel szemben egy orvosnak sokszor a másodperc töredéke alatt kell dönteni, vagy meghal a beteg. Azért az ügyvédeket látszik, hogy csak filmekből ismerik itt sokan. Az ügyvéd, akitől emberélet függ (hogy lecsukják-e a védencet vagy nem), az a legkevesebb. Az ügyvédek nagy része az életben nem foglalkozik ilyennel, hanem polgárjoggal, üzleti joggal..stb Az orvost nem lehetne dokinak hívni? Az lenne a világ vicce! Az orvosi egy EGYETLEN EGYETEM, amit bárhol végzel el a világon, doktori címet kapsz: MD(Medical Doctor), és őket úgy is szólítják mindenhol, hogy Dr Adam Smith (a név egy példa volt és egyébként ezért is doctor az orvosi hivatás neve kb minden nyelvben), míg a jogászok a legtöbb országban nem kapnak doktorit. Másrészt, ha orvos lennék és a rendelőben mondaná nekem valaki, hogy "doki" megmutatnám neki, hogy merre találja a kijáratot. A mérnök is megérdemli a mérnök úr megszólítást, a tanár is a tanár urat, az ügyvéd az ügyvéd urat, akkor az orvos is a doktor urat, és nem így doki meg úgy doki, mintha a v...lagadból rángattad volna elő.

2017. márc. 11. 19:01
 13/47 anonim ***** válasza:
66%

11-es Válaszoló!

Jó nagy bunkó vagy, mert félre ütöttem,de erre nem is gondoltál, hanem kioktató,bunkó stílusban reagáltál.

Szóval, inkább ásd el magad!!!

Jogászként tisztában vagyok vele, hogy a jogi egyetem 5 év, a szakvizsgát pedig arra értettem, bunkókám, hogy bizonyos pozicíókat, mint pl. jogtanácsos, ügyvéd, bíró, közjegyző stb. akkor tölthetünk be, ha azt teljesítjük. De jó, hogy te mindjárt bunkó kretén módjára reagálsz...

a 10-eS Válaszoló

2017. márc. 12. 08:54
 14/47 anonim ***** válasza:
71%
Ja , és a jogot, a legtöbben NEM végzik el 5 év alatt! (legalábbis, nálunk Pécsen nem, de az ELTE-n és Szegeden is ritka.)
2017. márc. 12. 08:58
 15/47 anonim ***** válasza:
62%

Egyébként 11-es válaszoló! Az orvosi egyetem alapjaiban más, mint a jogi egyetem, mert az orvostudomány természettudományokra épül, mint fizika, kémia,biológia, míg a jog nem, mert oda elsősorban humán műveltség kell, illetve társadalomtudományokban jártasság. Tehát teljesen normális, ha pl. egy jogász, aki humán-társadalomtudományi beállítottságú, az pl. orvosit nem tudja könnyen elvégezni, de ez NEM jelenti azt ,hogy a jogász hülyébb, hanem azt, hogy más dolgokat lát át jobban.

Szűklátókörűséged valami hihetetlen szintű, grat...

2017. márc. 12. 09:17
 16/47 anonim ***** válasza:
63%

Azért, mert nekik - is - jár! Ahogy az orvosoknak, gyógyszerészeknek, állatorvosoknak és fogorvosoknak!

Egyébként meg ha a jog semmire való és lenézendő akkor rendőrségi ügynél nem kell sírni "az ügyvédet akarok" illetve nem kell senkit kérdezgetni akkor sem ha 1-2-3 sör/feles stb után rendőrők elveszik a jogosítványt, sőt az egész hagyatékit, szerződéseket, "beszólt a szomszédom" Tartozik a józsi, lehülyézett a főnököm...nem kaptam meg a fizumat és stb is meg kell oldani egyedül, hisz mindenki olyan okos! De esetleg a bölcsész ismerőst is meg lehet szépen kérni, hogy kísérjen el a bíróságra :-) a mérnők és orvos ismerősök pedig majd intézik a többi dolgot...ha meg tévednek hát lesz időd elmélyedni a 2év felfüggesztetted helyett a 8 év letöltendőd alatt a fegyházban, hogy a jogászok vajon mit csinálnak a jogi egyetemen!

Különben meg ha olyan könnyű mindenkinek ott a lehetőség, hogy lazán elvégezze és kiírja a neve mellé a dr.-t akár egy mérnők szak mellett is lazán szabadidőbe elmegy és levizsgázik a jogon.....laza szak :-)

2017. márc. 16. 13:20
 17/47 anonim ***** válasza:
78%
Csupán megjegyzem, hogy Ausztriában, Csehországban, Németországban és többek közt pl. Svájcban is szokás a dr.jur. használata. Nézzetek meg példának okáért egy érintett országbeli ügyvédi (jogászi) honlapot, ott is ekként tüntetik fel nevüket a jogászok.
2020. szept. 9. 22:06
 18/47 anonim ***** válasza:
80%

2020. szeptember 9.-i válasz: Tényleg így van. Csehországban, illetve Szlovákiában is lehet példát találni (többek között): ott JuDr. címet kapnak a jogászok, melyet viselnek is!

Illetve eszembe jut a Rex felügyelő, régen néztem. Ott minden ügyészt pl. "dr. Úrként" szólítottak.

2021. márc. 20. 23:44
 19/47 anonim ***** válasza:
80%

Olaszországban is van hasonló megkülönböztető előjel a jogászoknál, utolsó(k) igazatok van.

Egyébként nem kell ilyeneken vitázni. Megérdemli szerintem orvos, jogász, gyógyszerész, stb. is.

2021. márc. 21. 10:35
 20/47 anonim ***** válasza:
100%
11-es! Azért, mert pár évvel több lehet a gyakorlatban az orvosi, attól még a jogászi pálya áll nehézségben a legközelebb hozzá. Nem tudom, hogy mit olyan nehéz megérteni ezen, te gőgös dilettáns hülyegyerek. Megsúgom, hogy bíró a törvény alapján nem lehetsz 30. életévednél korábban. Tehát a bírák kapásból 5+7 évig szenvednek. Ehhez mit szólsz? És kit érdekel, hogy szerinted nem érdemlik meg a címet. Hulladék. Te biztos nem vagy semmilyen doktor.
2021. júl. 5. 00:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!