Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A jogászok miért kapnak...

A jogászok miért kapnak doktori címet?

Figyelt kérdés
Mivel tudnak többet vagy mennyivel nehezebb elvégezni, mint egy mérnökit, informatikait? Osztatlan 5 éves jogra lehet fogni, hogy az 5 év, de ha azt nézzük, a műszaki Bsc + Msc 3.5 év + 2 év -> 5.5 év, az még több is. A jogszabályok és paragrafusok magolásán és a latinon kívül miről szól a jogi egyetem? A jogszabályok meg az alaptörvény, a közigazgatás is mindig változik, nem? Mi értelme bemagolni? Mondjuk az igaz, hogy a sokszor fölöslegesen bonyolult bürokráciához kellenek a jogászok gondolom, meg a politikusoknak is jól áll a dr., de szerintem a tantárgyak alapján egy jobb/erősebb bölcsész diploma sem jelenthet kevesebbet, mint egy jog, miért nagyobb presztízs? Mondjuk az idősebb generációkban érzem még azt, hogy jobban felnéznek a jogi egyetemre, a húszas/harmincas éveikben járókra már annyira nem jellemző. Gondolom csak kultúrtörténeti hagyomány vagy maradvány. Szerintetek?

2016. aug. 19. 21:59
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
89%
Mert megtehetik.
2016. aug. 19. 22:01
 2/43 anonim ***** válasza:
80%

Köszönjük a szokásos heti "miért kapnak a jogászok/gyógyszerészek/állatorvosok doktori címet" kamu provokatív kérdésedet..

Ha ilyen okos, tájékozott megmondóemberke vagy, akkor miért nm tudod használni a gyakorikerdesek vagy a google keresőjét?

Szánalmas próbálkozás az újabb veszekedés elindítására.

Köszönjük, leülhetsz.

2016. aug. 19. 22:07
 3/43 anonim ***** válasza:
95%

[link]

Csak a hétköznapokban hívjuk doktornak, attól még eltárő a fokozat, amit kapnak. Hogy miért hívjuk így, annak leginkább hagyomány oka van.

2016. aug. 19. 22:42
 4/43 anonim ***** válasza:
75%

A doktor nem magát a tevékenységet jelzi hanem az egyetemen töltött éveket valamint a komoly elvárásoknak való megfelelést.

Doktor lehet:

-orvos

-ügyvéd/jogász

-kutató

-illetve bárki aki eltölt kb 7 évet azon a szakon és specializálódik.

Igen a jog lehet hogy 5 év de ezután bojtár lesz 3-5 évig...

Itt valóban lehet hogy nem nehezebb, de ha már egy jogszabálynál és helyett vagy van a jelentés teljesen változik szóval itt nem teljesen egyszerűbb... ismerősöm 1 azaz 1 szó miatt húzták meg a vizsgán.

Mert egy bölcsész lószarhoz nem ért ami használható a való világban azért nem nagyobb presztízs.

2016. aug. 20. 07:50
 5/43 anonim ***** válasza:
67%

A doktori cím alanyi jogon jár , megdolgozott érte. Ennyi.

Ellenben ez most olyan, hogy kinek mi a neve , pontosan ennyire lényeges dolog. Nem értem a kérdésed okát.

Rokonom speciel bölcsész doktor fél éve ... megérdemli bár lényegi haszna nincsen a kutatásának, nem ment vele életet , nem változik meg a világ attól, hogy ő Kemény Zsigmondot kutatta.

Az, amit írsz picit azt mutatja nekem, hogy fiatal vagy. "Mi értelme bemagolni?" Én most nem fogom neked megválaszolni az élet értelmét is ....

Azért kell ezeket megtanulniuk és rendesen tudniuk , mert ha nem tudják pontosan szóról szóra ezeket, akkor simán át tudják vágni az embert , simán meg tudják találni a kiskapukat. Lásd pl a PTK egyik részét : 2:5. § [A holtnak nyilvánítás]

(1) Az eltűnt személyt a bíróság kérelemre holtnak nyilvánítja, ha eltűnésétől öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna.

(2) A holtnak nyilvánított személyt az ellenkező bizonyításáig halottnak kell tekinteni.

(3) A holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti.

Tegyél az egyik és helyére egy vagyot és teljesen másról fog szólni a törvény. Ezért kell pontosan tudniuk.

2016. aug. 20. 16:09
 6/43 anonim ***** válasza:
75%
ha annyira könnyűnek tartod akkor csináld meg te is. jaa nem menne, mert hülye vagy? akkor ennyi
2016. aug. 26. 15:07
 7/43 anonim ***** válasza:
68%

Nagyon unalmas ez már... tudod jogra járok és megvan a véleményem azokról az emberekről, akik komolyan abban a hitben élnek még mindig hogy mi magolunk. Nem, nem a magolásról szól az egyetem, ugyanis hiába magolsz, ha nem érted és elfelejted és utána szart se tudsz visszamondani belőle... az a lényeg hogy felfogd az értelmét, de egy olyannak aki ilyen kérdést tesz fel, hiába magyarázom. Látod, te ezért nem kapsz doktorit :)

Egyébként meg aki ezt a szakmát választja, az élethossziglan tanul.

2016. aug. 26. 18:48
 8/43 anonim ***** válasza:
64%
Azért ezeket a szép dolgokat elég sok másik helyen is elmondhatjuk. Rengeteget tanulni máshol is kell, ha elrontasz valamit, leszakad egy híd, rakhatsz hátsó kaput a bank szoftverébe, ráadásul a technológia folyamatosan változik, milliónyi fizikai képletet, programkönyvtár függvényeinek nevét kell ismerni. Lehetne sorolni végtelenségig, a többi szakma mennyire nehéz, és mekkora felelősséggel jár, ahogy a jogászok érveit is lehet kifogásolni (szakterületen helyezkedik el, ha hibázik, megbukik a peren, amit ő se használ napi rendszerességgel, azt kikeresi a tövrvénykönyvekből, kisebb szerződésekkel való foglalkozáshoz csak pár témakört kell ismerni, stb.). Szerintem ebben a nézetben a bíró, vagy hasonló nagyobb, tapasztaltabb személy számítana a doktornak a többi szakmához viszonyítva. Ennek ellenére nekem semmi bajom nincs vele, amúgy is furi lenne, ha az orvost nem lehetne dokinak hívni. :D
2016. aug. 26. 23:39
 9/43 anonim ***** válasza:
72%
Megdolgozunk érte. A jogi kar nem arról szól, hogy elvégzed az egyetemet és rögtön zsíros állásod lesz. Bojtárnak/fogalmazónak, stb kell lenni előtte, így a mi életünk az iskola miatt később indul be, mint egy átlagos embernél, akárcsak az orvosok esetében. Szerintem megérdemeljük, akárki akármit mond. Elfogadom, ha valakinek ez nem tetszik, vagy megkérdőjelezi, de hidd el, erre a kérdésre sosem fogsz megnyugtató választ kapni.
2016. szept. 3. 20:09
 10/43 anonim ***** válasza:
68%

Kedves Kérdező!

A jogász szak nem csak 5 év egyetem,mert ez idő alatt 10 tantárgyból szigorlatozunk,(ezek közül sok olyan van, hogy egy tárgy 1000-1200 oldal, pl. polgári eljárás jog,nközi jog, és szigorlati tárgyakat NEM magolni, hanem érteni kell!!!)szakdolgozatot is kell írnunk,emellett további 6 tantárgyból,amelyek a fő jogágak, államvizsgát teszünk,és ez is kb. 12.500 oldal, amit meg kell tanulnunk, és szintén, ÉRTELMEZVE,az összefüggéseket átlátva kell tanulnunk, ellenkező esetben kivágnak, még államvizsgán is. (Nem ritka, hogy egy áv-napon a lehetséges 20 főből csak 2-3 ember megy át!) Ahogy néhány kollégám itt írta, egyetem után még sokat kell magunkat képeznünk, hogy bizonyos állásokat betölthessünk.(Pl. bírók,ügyészek,ügyvédek,közjegyzők lehessünk, de pl. a diplomáciai pályán dolgozó jogászok is tesznek szakvizsgát, mert így kaphatnak magasabb beosztást. 3-4 évig gyakornokok vagyunk, közben legtöbben elvégzünk egy szakjogász képzést is, ami általában 2 év, és miután a gyakornoki éveink leteltek, azután teszünk egy nagyon komplex, és kimerítő szakvizsgát, amely 13 jogágból épül föl, és nem 100 oldalt kell megtanulni, hanem modulunként min. 3-4 tankönyvet, ami legalább 500 oldalas szokott lenni. Vagyis: a jogi képzés struktúrájában hasonlít az orvosképzéshez, tehát abban, hogy kb. 8-10 év, mire valóban jogászok leszünk.

Ennél fogva, jár nekünk a doktori cím, és mi végzettségünk mindenhova kell, nem csak a klasszikus jogi pályákra. (Én magam pl. egy szociális intézmény jogásza vagyok, és van feladatom bőven. Én is teszek szakvizsgát, és szakjogász képzést is idén kezdem.)

2017. febr. 22. 18:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!