Most mi ez a hiszti az oktatás körül?
Olvasok híreket, néha híradót is nézek és nem értem mi ez a nyavalygás a középiskolákban. Lázadoznak a diákok, levelet írnak a tanárok, de tulajdonképpen mi a probléma? Mielőtt leszólnának, átlagos középiskolás vagyok.
Sokaknak az a bajuk, hogy sok óra van. Egyrészt ez nagyon rég óta így megy, másrészt a hét-nyolc órából, 2-3 ilyen laza, tesi, etika, rajz stb. nehezebb tárgyakból pár óra van egy nap. Házifeladat szerintem semmivel nem több, mint általánosban, írásbelit kb 45 perc alatt megírom, néha kevesebb. A tanulnivaló tényleg sok, de abszolút nem lehetetlen. Viszonylag kevés tanulással is 4.1 lett az átlagom, pedig bőven tanulhattam volna többet is. Vannak felesleges dolgok elismerem, tényleg jó lenne ha mindenki a saját érdeklődése szerint tanulhatna bizonyos tantárgyakat, de ahogy észreveszem a legtöbb diáknak az a baja, hogy egyáltalán tanulni kell valamit. Engem diákként talán az zavar, hogy néha kevés a 10 perc szünet, bár munkahelyen még ennyi se nagyon van úgyhogy nem hisztizek. Tanároknak pedig mi a problémájuk? Nálunk de szerintem országosan meg van határozva, hogy heti max 26 órát tarthatnak (26*45 perc), és napi 3 óra adminisztráció van nekik (elmondásuk szerint) az akárhogy számolom 34.5 óra hetente. Ehhez még hozzájön a dolgozatjavítás (már ha olyan a tantárgy) és ennyi. Más meg heti 6 napot dolgozik napi 8-10 órát (48-60 óra). A fizetésük tényleg kevés ezzel egyet értek.
Szóval értem én, hogy nem minden tökéletes, de szerintem messze nem olyan rossz mint mondják.
Ui: múltkor a tv-be egy gyerek nyilatkozott, hogy az iskolában kitört az ablak és két hetet kellett várni míg kicserélték, és ez milyen felháborító. Az eszükbe se jut, hogy nem kéne kitörni? Nálunk ha összetört az ablak az mindig azért volt, mert valamelyik gyökér dobálta valamivel, nekifutott, nekilökte a másikat stb. Nagyon ritkán törik ki véletlenül. 17/f
"nagy részében, karikázni, számot beírni és szöveget kiegészíteni kell"
Akkor nálatok szerintem az egész tanári kar laza. Minálunk rendszeresen tesznek be előző évi érettségi feladatokat a számonkérésekbe, kifejtős feladatokat kapunk, és irodalomból mennek a próbaérettségik is + idegen nyelvű vizsgák. Vagy lehet csak felsőbb osztályba járok...Ha publikus, megkérdezhetem, most hanyadik osztályba jársz?
"Tőlünk évente 2000 forintot szed be az iskola 'papírpénz' címszóval."
Ez szerintem kicsit sok. Nálunk mindenkinek csak egy fénymásoló csomagot kell bevinnie év elején, ami kb. 600 Ft. Egyébként meg ez is a fenntartó feladata lenne, de látod, akkor is tőletek kéntelenek pénzt kunyerálni.
Aha értem.
Tudod én is így gondolom. Ja nem.
Amikor haza megyek 3kor a suliból ( aki bejárós az még később ér haza ), eszek, fél 4től tanulok kb 1 óra házit ( néha kevesebb van ), meg még 1-2 óra szóbeli tanulás, este 7 óra, szellemileg lefáradtam és nincs se időm, se erőm semmire.
Tudod veled ellentétben nagyon sok diáknak van szociális élete: barátok, barátnő, edzés, sport, stb. Amit elég rossz este fél 8kor elkezdeni. Avagy ha délután kezdenék el az edzést, nem csak szellemileg, hanem fizikailag is le lennének fáradva estére.
Ennyit a sok óráról.
A következő a tanárok óra száma: lehet hogy "csak" 40-50 órát vannak a suliban, de emellé még jönnek a plisz órák, amit senki sem számol: otthon kell elkészíteni a következő órára a vázlatot, a dolgozatot, otthon kell kijavítani a dolgozatot. Ami nem fél óra.
Azt hiszem ezt is megbeszéltük.
Abban igazad van, hogy nem kell kitörni az ajtót, ablakot. De mégis miért én szenvedjek ha egy idióta kitörte? Illetve miért 799 szenvedjen az 1 idióta miatt ( 800an járunk a suliba diákok )?
Az iskolának rendbe kellene minél hamarabb hoznia. De ezt nem tudja csak engedéllyel, amire heteket kell várni és akkor sem az iskola csináltatja meg, hanem az illetékes felsőbb szerv. Ezért van az, hogy amit tavaly nyert pályázaton iskola 10 db új digitális táblát még most sem szerelték fel.
Nem azért, de egy tanár mire készül? Huszonéve tanítja ugyan azt az anyagot, sokszor ugyanazokkal a feladatokkal. Rutinból felírják a táblára és elmondják a jól begyakorolt magyarázatot. Amelyik vázlatot ír, az egyszer megírja és éveken keresztül kitudja vetíteni. Dolgozatra sokszor nem készülnek pl a matektanár kiválasztja a feladatokat egy feladatgyűjteményből, felírja a táblára és lehet csinálni. A magyartanár megmondja, melyik verset elemezzük és majd otthon elolvassa őket. Van amelyik csak kinyomtatja azt amit évek óta használ.
Edzeni én is szoktam, igaz csak heti kétszer mikor kevesebb órám van, de nem megoldhatatlan. Nagyon sok ismerősöm sportol iskola mellett is. Barátaim ugyanúgy vannak, mint ha kevesebbet kéne tanulnom, iskolán belül és iskolán kívül is vannak haverjaim/barátaim. Jelen pillanatban párkapcsolatom nincs, ha már így felhoztad a témát, de ez sem az óraszámok miatt van. Osztálytársamnak akinek ugyanannyi órája van mint nekem a barátja messze lakik így távkapcsolatban vannak. Megoldható. Én magam is bejárós vagyok és sok mindent a buszon tanulok meg, hogy otthon ne ezzel foglalkozzak. Interaktív táblák évek óta fel vannak szerelve és napi használatban vannak, sőt már általános 7-8. osztályában is volt. Persze ez iskolánkét változik, lehet pont én fogtam ki olyat, hogy felszerelték velük a termeket.
A tesitanárom pl miért hisztizik? Kerek 22 órája van hetente, dolgozatot értelemszerűen nem javít, előre készülnie sem kell, azzal a napi 3 óra adminisztrációval is mindössze 38 órát dolgozik egy héten. Abból 22 azzal telik, hogy nézi a diákokat kosarazás közben. Mi oka van panaszra? Persze a fizetés, de ilyen laza munkakörben kevesen vannak, és van aki rosszabbul is keres.
Abban igazad van hogy rutinból is lehet tanítani, meg van akinek nem kell készülni.
Én például bármelyik anyagot töriből elmondom neked, akár itt és most.
De te elolvastad egyáltalán a Hermann Ottós tanárok levelét? Vagy a Telekis diákok 12 pontját?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!