Voltatok már emelt szintű biológia és kémia szóbelin? Mit húztatok, és hogy ment?
Biosz:
A - Mendeli genetika, ABO vércsoportrendszer is volt.
B - a telomérákról volt valami szöveg, DNS bioszintézise kellett hozzá meg rákos sejtekről
Amit még hallottam: fás társulások, emberi vér, tüdő - kilégzés, belégzés, állatok kültakarója, mitokondriális öröklődés, szemlencse működése, fehérjeszintézis, szár és levélmódosulatok
Nekem jól ment. :) Nem lesz max., de a 76%-om szerintem tartom. :)
Én még nem voltam bioszon, de osztálytársaim ezeket húzták:
- Mohák és légzés
- CO2 körforgása, zsigeri szervek/paraszimpatikus idegrendszer,/anorexia,bulimia
- Ligeterdők, békák, hormonok, terhesség, menstruáció
- Biológiai oxidáció és emésztés összehasonlítása , gauze-elv, diverzitás, populációs kölcsönhatások
Kémián voltam, ezt húztam:
A: zsírok, olajok (fogalom, ált. jell., brómaddíció, halmazállapot + magyarázat, hidrolízis és termékei, jelentőség)
B: 11. kísérlet
C: Gázszárítás oka, gázszárítási módszerek... (H2SO4 és NaOH)
Osztálytársaim kémián:
(A) reakciók csoportosítása különböző szempontok szerint, (A) acetilén jellemzése, (A) CO2 és SO2 összehasonlítása, (C) PVC-gyár és PE-gyár leégésekor az egyik gyár fölött egy idő múlva savas eső esik, melyiknél és miért?, (C) vízkeménység és vízlágyítás
- A: Kén-oxigén összehasonlítás, B: 57. kísérlet, C: galvánelem készítése nikkelből (megoldás: lehet anód is és katód is)
- A: anyagi halmazok, B: Na2CO3, NaOH, AgNO3 megkulonboztetese sosavval, C: butadien, izopren dibrom szarmazekok
- A: Vas és alumínium összehasonlítása, B: etanol és kénsav reakciója 160°C-on, C: NaCl és NH4Cl hidrolízise
- A: oxovegyületek, C: miért nem a N2-ből állítják elő a nitrogén-monoxidot?
NaCl hidrolizise:
Na+ + Cl- + H2O =/= nincs hidrolizis
(az ott egy megfordithato egyenlosegjel athuzva)
a NaCl egy eroa bazis (NaOH) es egy eros sav (HCl) soja. az eroa bazisbol kepzodott Na+ a viznel gyengebb sav es az eros savbol kepzodott Cl- a viznel gyengebb bazis ezert nem jatszodik le H+ vandprlas, nincs savbazis reakcio, nincs hidrolizis
NH4Cl hidrolizise:
az ammoniumklorid (szalmiakso) egy gyenge bazis (NH3) es egy eros sav (HCl) soja. a gyenge bazisbol kepzodott NH4+ a viznel erosebb sav igy a viznek H+ -t ad at. azaz az oldat oxoniumion koncentracioja megno igy savas lesz a kemhatasa
NH4+ + Cl- + H2O = NH3 + Cl- + H3O+
(az egyenlosegjel megfordithato)
Hidrolizis fogalma: ionracsos sok es viz reakciojakor ha a sot felepito valamelyik ion a vizzel savbazis reakcioba lep, akkor hidrolizisrol beszelunk. minden hidrolizis reverzibilis (megfordithato)
gazszaritas oka: vizgoz tartalmu gazok vizgoztelenitese valamilyen higroszkopos anyaggal. NaOHval a savas jellegu gazok nem szarithatok kensavval pedig a bazikus jellegu gazok nem szarithatok. magyarazat:
NaOH + HCl = NaCl + H2O. azaz itt semlegesites ment vegbe es a szaritando gaz elreagalt.
H2SO4 + H2S = S + SO2 + 2H2O. azaz a a szaritando gaz a reakcio soran atalakult raadasul mellektermek is kepzodott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!