Jogos amit az ELTE csinál?
# 21/21 Időpont ma 21:29
"Elhagyott tanegység" első találat. Ez viszont így durva, anyját a BTK-nak...
"A hatályos 2005. évi CXXXIX. felsőoktatási törvény kimondja, hogy az Egyetemnek a
diplomához szükséges kreditmennyiséget, és ezen felül még + 10% felvételét kell ingyen
biztosítania hallgatóinak – ez alapképzésben 180 + 10% = 198 kreditet jelent,
mesterképzésen pedig 120 + 10% = 132 kredit. Ebbe beletartozik az előírtakon felüli
szabadon felvett tárgyak, az elégtelen vagy az ún. elhagyott tanegység is, tehát nem az
elvégzett, hanem a felvett kreditek után kerül kiszámításra az összeg. A határon felül a Kar
utólagos költségtérítést szed be. A Hallgatói Követelményrendszer BTK-ra vonatkozó
sajátos szabályai szerint egy kredit után az éves hallgatói normatíva hatvanad részét kell
befizetned utólag, jelen pillanatban ez az összeg 4.300,- Ft.
A végösszegnek felső határa nincs, akár többszázezer forint is lehet az összeg, amelyet
egyébként a záróvizsga előtt még be kell fizetni az egyetemnek.
Jogszabályi háttér:
A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 58. § (4) (…) Államilag támogatott
képzésben biztosítani kell, hogy a hallgató egyéni tanulmányi rendjében – költségtérítés
fizetése nélkül – az összes előírt kreditet tíz százalékkal meghaladó kreditértékű tárgyat
vehessen fel."
1. Az, hogy a többség gyökér-e az országban (vagy általánosságban) azt hiszem nem is vitatéma, elég megnézni egy átlagos választott képviselőt.
2. Abban, hogy ezeket elértem nagy segítségemre volt az egyetem, nyújtotta például a külföldi ösztöndíj lehetőségeket, ahol kapcsolatokat szereztem a továbbiakhoz, és nyújtotta például a mérnöki és közgazdász diplomáimat, amik előfeltételei egy szakmai karriernek. Lehetsz bármilyen tehetséges szervező és géniusz, ha mondjuk egy ENSZ pozíció alap kritériuma az advanced degree, akkor még az előszelekción sem mész át nélküle. Erre való az egyetem: egy relatíve alacsonyra helyezett, standardizált mérce, ami szükséges, de nem elégséges feltétele a normális karriernek. Papír nélkül leginkább bombajó ötlettel (vállalkozóként) lehet boldogulni.
3. ON: Szerintem kezdj el gondolkodni, hogy hogyan fizeted vissza az egyetem által (jogosan) követelt összeget. Ha végül sikerül kibújnod alóla, akkor pedig hívd meg magad egy távolkeleti utazásra.
Ha ennyire szarul áll, akkor meg be kell menni a TO-ra, és vádaskodás meg bunkózás helyett illedelmesen elmondani a problémát, és megkérdezni, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak.
Pl. lehet, hogy lehet költségcsökkentést kérni ilyen-olyan kérelemmel.
Nehogy azt várjátok már, hogy majd csak úgy eltekintenek az összegtől.
Kérdező, én abszolút megértem a problémáitoknak a lényegét, bár beleélni nem tudom magam, mert szerencsére nem vagyok ebben a helyzetben.
Az egyetem nagyon jó előszobája a nagybetűs életnek, pontosan azért mert a tanulás mellett az életre nevel, többek között a kül. szabályzatokkal, bürokráciával, néha a tanerő a hatalmának a fitogtatásával, stb...
DE, ahogyan az életben, úgy itt az egyetemen sem pátyolgatnak ám senkit, nem is kötelességük, az kizárólag a ti felelősségetek. Vannak, akiknek könnyebb, mert nem kell dolgozniuk mellette, van akinek, meg nehezebb, ez az élet rendje. Ugyanakkor az egyetemen is utána lehet nézni a kül. szabályoknak, ugyanúgy ahogy az életben is, van amit szintén könnyebben, van amit meg nehezebben lehet megtalálni, felkeresni, kideríteni, stb...
A konkrét problémára reagálva mondom, hogy ez mindenhol le van írva egzaktul, nem hiszem, hogy van olyan egyetem, ahol nem (maximum rossz helyen kerestétek). Szóval, bár a szociális helyzetetek miatt megértem a felháborodást, azért azt nem árt figyelembe venni, hogy a ti felelősségetek a saját tanulmányaitokat kontrollálni, és ez soha nem a TO, KTH, stb. hivatalos feladata. Pont úgy, mint az életben...
Tisztában vagyok vele, hogy vannak nehéz sorsú emberek, egyre többen, és hogy kilátástalannak érzik a helyzetüket. Ezek után elég nagy luxus elkezdeni olyan döntéseket hozni, ami még egy jól szituált embert is a társadalom peremére vágna (ki-be lépkedni egyetemről, milliós kredit tartozást összehozni, stb.). Aki olyan döntések sorozatát hozza, amikről már rövid és középtávon is ordít veszély, akkor nem értem, hogy miért a rendszerben keresed a hibát. Fair dolog szegény családba születni, nyomorogni? Nem. Fair dolog, ha az egyetem kéri a tandíjat? Igen.
Én egy forint támogatást nem kaptam az egyetemtől vagy az államtól szociális helyzetem miatt (pedig egy szülő nevelt fel, több gyerek volt a háznál), és kb. másodéves korom óta saját magam finanszírozom a költségeimet, külföldi utakkal, TOEFL nyelvvizsgával, vagy épp amire szükségem volt. Ebben benne van nyári külföldi gürizéstől kezdve rengeteg egyetem alatti szakmai és nem szakmai munkahely is. Ezek is mindenki előtt nyitva álltak. Kinek a hibája, hogy ha csak én aknázom ki a lehetőségeket, munkákat, ingyen utazásokat, stb.?
Hogy valami konstruktívval zárjam a beszélgetést: kérd írásba, hogy nem fogják neked felszámlázni a pénzt, nyomass rá pecsétet, és akkor meg tudod majd magad védeni. Egyébként pedig lehet kezdeni kalapolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!