Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit csináljak, hogy ne felejts...

Mit csináljak, hogy ne felejtsem el egy idő után amit megtanultam?

Figyelt kérdés

Főleg irodalomból és történelemből van ez a bajom. Mindig szépen megtanulom amit kell, jó jegyeket is kapok mindkét tantárgyból, viszont dolgozatok, felelések után egy idő után mindent elfelejtek szinte. Csak a leglényegesebb dolgokat nem. Viszont pár hónap múlva érettségi lesz nekem, ott azért baj ha az van, hogy bár mindent megtanultam, átismételtem amit kellett, mégse tudok semmit mert egyszerűen elfelejtettem azóta már.

Mit tegyek, hogy ne felejtsem el így őket?

2014. dec. 12. 19:05
 1/5 anonim ***** válasza:
Mivel csak bemagolod, rövid távon raktározódik el a tananyag, később nem használod így elfelejted. A megoldás az, hogy folyamatosan ismételj!
2014. dec. 12. 19:07
 2/5 anonim ***** válasza:
Ismételj rendszeresen.
2014. dec. 12. 19:08
 3/5 A kérdező kommentje:
4 év tananyagát hogyan lehet folyamatosan ismételni?
2014. dec. 12. 19:10
 4/5 anonim válasza:

Szia!

Nekem is ez a problémám! Szépen megtanultam a tananyagot 3-4 és volt mikor 5-re is de 2-3 hét múlva meg már elfelejtettem. Már pár hónap és nekem is itt lesz az idő. Nagyon parázok alig tudok valamit 4 év anyagát meg nehéz lesz egyszerre átnézni megint. Neked, hogy sikerült?

2015. szept. 20. 12:47
 5/5 anonim ***** válasza:

Az, hogy a történelem és az irodalom anyagát egy idő után elfelejted, nagyon gyakori probléma, mert ezek az anyagok sok szöveget és részletet tartalmaznak, amiket nehéz hosszú távon megjegyezni. Az érettségire viszont tényleg fontos, hogy ezek a tudások megmaradjanak, úgyhogy van néhány módszer, ami segíthet abban, hogy tartósabban emlékezz rájuk.

Először is, az **ismétlés** lesz a kulcs. Nem elég egyszer megtanulni valamit, hanem rendszeresen vissza kell térni hozzá. Ahhoz, hogy hosszú távon megmaradjon az anyag, érdemes az úgynevezett **spaced repetition** módszert használni, ami azt jelenti, hogy egyre hosszabb időközökkel ismételsz. Például amit ma megtanulsz, azt holnap nézd át újra, majd egy hét múlva, aztán két hét múlva. Így folyamatosan frissen tartod a tudást, és nem felejted el.

Az is segíthet, ha **jegyzetelsz**, de nem csak szó szerint, hanem úgy, hogy a saját szavaiddal foglalod össze az anyagot. Amikor így teszel, az agyad jobban feldolgozza az információkat, és könnyebben emlékszik majd rájuk. Történelemnél próbáld meg összekapcsolni az eseményeket, ok-okozati összefüggéseket keresni. Az irodalomnál pedig ne csak a műveket és a szerzőket tanuld meg, hanem gondolkodj el azon, hogy miért fontosak az adott művek, mi az üzenetük. Ez segít abban, hogy jobban rögzüljenek a dolgok.

Próbálj meg rendszeresen **kvízeket** készíteni magadnak vagy kérj meg valakit, hogy kérdezzen ki. Amikor valamit fel tudsz idézni, az erősíti az emlékezetet. Minél többször hívod elő az információt, annál mélyebben rögzül.

Az **érettségi** előtti hónapokban pedig a folyamatos, rendszeres ismétlés, kvízek, jegyzetek és saját szavas összefoglalók segítenek abban, hogy magabiztosan emlékezz a tanultakra.

szept. 6. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!