EMELT BIOLÓGIA szóbeli érettségije lesz valakinek 5-én? SEGÍTSŰNK EGYMÁSNAK!
A tétel: aszpektus, zárótársulás fogalma,4 populációs kölcsönhatás
B tétel:inzulin termelődési helye, szerkezete, kezeletlen cukorbetegség következményei, konjugáció+ olyan fogalmak megmagyarázása amiről még életemben nem hallottam :D pedig az "inzulinos témát" azt hittem vágom :/
A B tétel nekem kevésbé ment...
Viszont amikor bementem 1 csaj póttételt húzott, és azt is egyből visszatette, h ő ezt nem tudja.. :/
Ma voltam. Az A tétel: Megtermékenyítés és várandóság (ez ment) B tétel: hazai fás és fátlan társulások, bükkösök, nemzeti parkos cuccok.. :/ hát.. ez nem igazán ment. 3 nő volt bent. Ebből 1 nagyon kedves, 1 normális, 1 hárpia. A normális vizsgáztatott. Mikor ő befejezte, akkor megkérdezte a másik kettőt, hogy van-e valami kérdésük és a hárpiának mindig volt, de olyanok, h azt se tudtam, hogy fiú vagy lány vagyok..
Sok sikert mindenkinek! :)
A: tüdő felépítése helye szerkezete, gázcsere légcsere fogalma melyik hol zajlik, vitálkapacitás fogalma, ki- és belégzés részletezése (itt főleg az izmok mozgására meg a nyomás változására kérdeztek rá utólag) meg hogy a mellhártyának ebben milyen szerepe van, légmell
B: influenzavírusról volt egy szöveg, "önreprodukció" miért hibás fogalom a vírusokra nézve, szövegbeli gyógyszer meg védőoltások hatása közötti különbség, vírusok hogyan szaporodnak/sokszorozódnak, pl egy állatokat fertőző és egy baktériumot fertőző vírusra és utóbbival kapcsolatban milyen kísérletet végeztek ami a DNS örökítő szerepét bizonyította, szövegben szereplő fehérje hol termelődik
A tétel:1. fehérje monomerjei, hányféle van , hogy kapcsolódnak egymáshoz, elsődleges másodlagos harmadlagos negyedleges szerkezet hol mi milyen kötéssel kapcsolódik.
2. a monomerekből hányféle különböző 100 egységből álló fehérjét lehet létre hozni. mi a biológiai jelentősége
3.a vér sejtes elemei milyen fehérjéket tartalmaznak
B tétel : üvegházhatás
én is még tegnap voltam
19.tételt húztam( amikor megláttam a számát kicsit megijedtem az evolúció miatt :D )
volt egy szöveg arról hogy egy tálban lévő sörmaradványnak hogy határozható meg a kora, meg miből állítják elő, alkohol bla bla
amire emlékszem:
radiokarbonos kormeghatározás jell., számolás(puding volt, sima egyenes arányosság)
keményítő, bontása
erjedés
sörélesztő
vmilyen kísérlet eredményének magyarázata
a sörélesztőt miért nem tekintjük állatnak/növénynek/baktériumnak
a másik részében
laktóz-operon minden!
testi sejtekről kérdések
gének
gén hormon hatására aktívvá válása miért mikor hogy
meg olyan gének amiket a szervezet elnyom
jó;rossz indulatú daganat jell. példa
elég szétágazó egy tételt húztam
de így utólag mondva 'könnyű volt' lehetett volna sokkal sokkal rosszabb is ennél
-Tanárok nagyon kedvesek voltak, tényleg azt nézték hogy mit tudsz és nem azt hogy mit nem-
Fontos hogy ha nem tudod a választ akkor is mondj valamit, ha meg sem szólalsz segíteni sem tudnak és ne mond azt hogy azért hagytad ki az egyik kérdést nem tudod, -előttem volt aki így járt-.
Én amit először nem tudtam azt ugrottam, így amikor visszakérdeztek rá, egyben segítettek is :D
Én 11.én megyek szóbelire :)
Szerintetek az elég, ha a 130 tétel biológiából című könyvből készültem?
Ti miből készültetek fel?
És kémián volt már valaki, én holnap megyek és nagyon félek.
Milyenek a tanárok, nagyon szivatnak??
Én ma voltam émiából,egyáltalán nem szivattak kedvesek voltak, és segítettek is
A tételnek az alkáliföldfémek vegyületeit kellett jellemezni ezt nem nagyon tudtam
B no2 dimerizálása
C fenol, ecetsav, etil alkohol savi erősségének vizsgálata.
remélem 40 pontot összeszedtem mert a többit tudtam:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!