Nem szánalmas ez a "diplomamentő akció"? A józan ész megáll, de igazából nem csak még gyengíti az eddig is igen kétes értékű magyar diplomák értékét?
Tehát nyilván értesültök ti is í hírekről:
Miután rájöttek az okosok, hogy k sok olyan egyetemista van, aki ugyan leállamvizsgázott (és egyébként elvileg nem is egy legutolsó tanítóképző főiskolán pl), és a sok év alatt nem volt képes letenni az előírt nyelvvizsgákat, most majd ezt elnézik, és ezzel a kormányzati diplomamentő akcióval tehát amnestiát kapnak, és egye kukac, így is megkapja a diplomáját.
Hát de nem durva ez? Mégis kitől várjuk el a nyelvvizsgát, ha nem az egyetemet végzett rétegtől?
Én kiakasztónak tartom, de ki mit szól?
Egyáltalán milyen agyi színvonalat takar az, ha vki megszerzi a diplomát ugyan, de azt az átkozott nyelvvizsgát meg nem képes?
Nekem ez egyszerűen ellentmondásos (finoman szólva) ....
Csak így mit ér egy diploma?
A régi szép időkben, még az osztatlan képzések rendszerében, nekünk 2 db középfokú C típusú kellett, és bíz nem TIT-es meg a fene tudja, milyen kétes értékű egyéb papírok, hanem csakis kizárólag a hírhedt Rigó utcai-féle Állami NyB-tól fogadtak el bármit.
Akkor egy manapság szerzett diploma mégis mit takar? Sztem lassan abszolút semmit, de KI MIT GONDOL ERRŐL?
(most a fidesz újabb hatalmas és parasztvakító üzleti érdekeit itt ne boncolgassuk, de valójában ez volt a meghatározó indok e döntés mögött, nem az egyetemisták "megmentése", de ez is egyértelmű annak, aki ismeri a hátteret)
Részben egyetértek a kérdezővel, gáznak tartom ha valaki mondjuk legalább 8 év közoktatás, plusz minimum 3 év alatt egy középfokút nem tud összehozni.
Továbbá azt is, hogy ezt a pénzt költhetnék olyanokra is, akik jobban megérdemlik.
Viszont abban nincs igaza, hogy nem kapnak AUTOMATIKUSAN nyelvvizsgát, le kell tenniük, és ha nem sikerül, vissza kell fizetni a képzés felét.
Kérdező!
Ebben mi nem egyértelmű?
"Maga a tanfolyam, és az ott használt tankönyvek ingyenesek, de a nyelvvizsgáért a vizsgázónak kell fizetnie – kivéve a regisztrált álláskeresőknek, akiknek az első nyelvvizsga ingyenes. A képzésen résztvevőknek a képzés utáni első sikertelen nyelvvizsga után még legalább kétszer újra kell próbálkozniuk saját költségen. Ha nincs meg a nyelvvizsga így sem, akkor vissza kell fizetni a tanfolyam árának a felét (ez 240 órásnál 150.000 Ft) – tehát elég erősen motiválják a résztvevőket. "
A tanfolyam végén meg KELL szerezni a nyelvvizsgát. Ha nem szerzi meg valaki, annak különböző jogkövetkezményei vannak.
Szövegértés 1-es.
Nem kell okoskodni, ha már ez is ennyire nehezen megy.
Ja, és még annyit hozzáfűznék, hogy tényleg nem lenne nagy dolog letenni egy középfokú nyelvvizsgát, ha mindenhol az országban egységes lenne a nyelvoktatás és az oktatók színvonala is Magyarországon.
DE!
Mivel ez nem így van, nem értem, miért kell sajnálni attól a 9000 embertől ezt a lehetőséget? Miért szánalmas ez?
Azért mert lehet hogy maguktól nem volt lehetőségük, pénzük, idejük stb., arra, hogy letegyék a nyelvvizsgát, még nem kell őket semmibe nézni, meg a szellemi képességeiket becsmérelni.
Egyébként sem értem, hogy miért gyengíti ez a program a diplomák értékét.
Elismerem, ebben félig tévedtem, de mentésgemre legyen, hogy eleve rossz helyen olvastam a hírt.
VISZONT!!!
A kérdésem lényegén ez mit sem változtat, hiszen még mindig ott tartunk, hogy
1, Miért veszünk ki egy eddig igenis bevasalt követelményt most?
2, Miért nem tartod a diplomák gyengítésének azt a tényt, hogy kevesebb avagy könnyített feltétel kell annak megszerzéséhez?
3, Még mindig nem válaszoltál te se arra, hogy miért nem a szigorlatokat törlik el?
4, Aztán meg valljuk meg, oké, persze egységesen minden nyelvtanár rossz, én ezt tudom, na de ha akár önmagától is 8-10-14 év alatt se tud valaki letenni egy nem túl magas szintű nyelvvizsgát, az benned nem vet fel kétségeket? Mert bennem igen ...
5, Főleg, hogy itt is majdnem mindenki azt bizonygatja, hogy ugyan már, hisz semmit se ér meg minek is, na de akkor kérdem én, hát ha ennyire semmiség, ugyan miért nem tette már le az I. félévben és annyi? Te érted ezt az ellentmondást?
6, A vonzatok pedig maradnak nyilván.
Na akkor essünk neki szépen sorban.
1, " Miért veszünk ki egy eddig igenis bevasalt követelményt most? "
Most megint mi a kérdés? Milyen követelményt vettek ki?
Sajnos nem vettek ki semmit, bár mégegyszer mondom, hogy bár nekem is van nyelvvizsgám, abszolút baromságnak találom ezt, hogy középfokú nyelvvizsgához kötik a diplomákat, mivel annak akinek a mindennapi életben nincs szüksége a nyelvre és nem is használja aktívan, minek kell ezzel stresszelnie magát? Mert nem egy embert ismerek, akinek ez az életében hatalmas stresszt okozott, mivel vagy nincs elég pénze, vagy szanaszét dolgozza magát valahol úgy, hogy kevesebb pénzt kap érte mint ami járna neki a diploma hiánya miatt, így még ha pénze talán lenne is, ideje nem marad felkészülni.
Akinek kell a nyelv a munkájához annak legyen követelmény, de akinek nem, azt felesleges emiatt tönkretenni. Ennek ellenére ez csak az én véleményem, sajnos attól függetlenül sehonnan semmilyen bevasalt követelményt nem vettek ki.
2, Miért nem tartod a diplomák gyengítésének azt a tényt, hogy kevesebb avagy könnyített feltétel kell annak megszerzéséhez?
Milyen könnyített feltétel? Miben nyilvánul meg a könnyített feltétel? Ugyan úgy végig kell járni hónapokon keresztül a 100-200 órás tanfolyamokat, ugyan úgy nyelvvizsgát kell tenni a végén mint másnak. Hol a könnyítés?
3, Még mindig nem válaszoltál te se arra, hogy miért nem a szigorlatokat törlik el?
Érdekes dolog hogy nem látod, hogy a nyelvvizsga és a szigorlat között óriási különbség van.
Hagy idézzem a szigorlat fogalmát: "Általában a vizsga, számonkérés azon típusát értik alatta, ami az adott szakmai területen átfogó, így több tantárgy, esetenként több félévben elsajátított ismeretanyagát igazolja"
Innentől kezdve megintcsak értelmetlen a kérdés. A szigorlat a szakmához kapcsolódik, a nyelvvizsgának viszont semmi köze ahhoz, hogy az ember milyen szaktudással rendelkezik.
4, Aztán meg valljuk meg, oké, persze egységesen minden nyelvtanár rossz, én ezt tudom, na de ha akár önmagától is 8-10-14 év alatt se tud valaki letenni egy nem túl magas szintű nyelvvizsgát, az benned nem vet fel kétségeket? Mert bennem igen ...
Nem, nem vet fel. Miért? 1- köztudott hogy manapság a nyelvvizsgaközpontok is gyakran arra mennek, hogy minél több pénzt lehessen benyelni szerencsétlen vizsgázótól.
2 - lehet hogy neked nem magas szintű, de mivel ez is egy készség, nem mindenkinek megy egyformán az elsajátítása. Attól függetlenül lehet a saját területén egy kiváló szakember.
5, Főleg, hogy itt is majdnem mindenki azt bizonygatja, hogy ugyan már, hisz semmit se ér meg minek is, na de akkor kérdem én, hát ha ennyire semmiség, ugyan miért nem tette már le az I. félévben és annyi? Te érted ezt az ellentmondást?
Az hogy semmit sem ér, az tény, ezt nem kell bizonygatni, de ez nincs összefüggésben azzal, hogy mindenkinek könnyű-e letenni vagy sem. Mindenki másban jó. Azért mert valakinek a nyelvtanulás nehezen vagy nehezebben megy, még lehet egy intelligens ember, nem ezen fog múlni és nincs is összefüggés a kettő között. Lehet hogy te hipp-hopp leraksz 5 felsőfokút, míg más egy közepet is nehezen, de lehet ugyan ez az ember addig olyan matematikai összefüggéseket old meg, amihez te hozzá se tudsz szagolni. Ez nyilván csak egy példa volt, de ne a nyelvvizsga alapján nézzük már emberszámba az embert.
fúú ez kemény :D
De oké, igazat adok, rajtad legalább látszik, hogy értelmes vagy. Tudom, hogy bosszantóak ezek az 1-2%-ok, na de egy szigorlat is vagy adott esetben egy bármilyen egyéb vizsga is sokszor csak 1-2 ponton múlik.
Az alapkoncepciója nyilván nem ez volt a nyelvvizsga-kötelezettségnek, hanem valami olyasmi, hogy egy diplomás ember azért beszéljen már pár nyelvet ... Viszont elismerem, vannak speckó területek, ahova esetleg tényleg abszolút indokolatlan ennek elvárása, mert annyira biztos, hogy az életben se fog kelleni, úgyhogy ezeket kellene tételesen kivenni a pakliból. A tied oké, tényleg pont egy ilyen. De másrészt megint ott vagyunk, hogy ha egy diplomásnak nem alapvető a nyelvtudás, akkor kik fognak ebben az országban egyáltalán nyelveket beszélni? Szóval nem is a diplomán kéne ezt bevasalni, teljes igaza van azoknak, akikezta rendszert szidják.
Ezt már sokkal előbb meg kellene oldani, és ugyanúgy, ahogy egy pl dán fiatal már 14 évesen tökéletesen beszél angolul, nálunk is az általános iskola befejezését is kellene kötni X nyelvtudáshoz és a középiskoláét is. Hiszen nem diploma-kellék ez, hanem az alapvető ismeretek része.
(Nem, ehhez külön készség továbbra sincs. Nézz utána kicsit nyelvészetben! A matek és a nyelv között viszont annál több párhuzamos fedeztek fel, talán pont azért, mert egy nyelv is legalább annyira a logikán épül fel, és eleve nagyon káros azt hangoztatni, hogy "mert csak be kell sexxelni"... hát hogyne. Mindent be lehet, kérdés, mennyi értelme van. Már nem tudom, hányas írta ...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!