Fogorvosira/orvosira/gyógyszerészetire jelentkezők mit szóltok a ponthatárokhoz?
Szerintem meg aki nem tud 70-80%-os emeltet írni (kettőt is), az ne legyen orvos. Ezzel nem magamat akarom fényezni, de nekem 464 pontom volt a 480-as rendszerben (93% emelt kémia, 99% közép biosz, felsőfokú nyelvvizsga), olyan iskolából jöttem ami az első 150-ben nincs benne, külön tanárhoz kémiából jártam kb 10x a számolások miatt.
Az emelt annyiban különbözik a középtől (amellett, hogy valamivel több tárgyi tudást igényel), hogy te hiába magolod be a könyvet, mert nem konkrétan annyi, hogy azt vissza kell mondani (mint a középnél), hanem logikusan alkalmaznod kell. És az egyetemen, de még inkább ha dolgozol, akkor is erre lesz szükséged.
Nem akarok senkit becsmérelni, én ezeket tényleg segítő szándékból írom. Harmad éves voltam (SOTE-ÁOK), és egy olyan csoporttársam sincs már, aki 450 alatti pontszámmal került be (azt hiszem 437 volt a határ), nem véletlenül. Persze biztosan vannak kivételek is, de a logikus gondolkodást nem nagyon lehet tanulni.
És belegondoltam, hogy nektek 2 emeltet kellett csinálni, de ti meg abba gondoljatok bele, hogy eleve 20 ponttal többetek van, és még nem is kell felsőfokú/2 középfokú nyelvvizsgát csinálnotok, ezért ezt az időt fordíthatáttok volna a másik emeltre, és akkor kb egálban vagyunk.
Le lehet pontozni, de megnéztem az érettségiket is, és szerintem nem voltak vészesen nehezek, azok az ismerőseim, akikről tudom, hogy okosak, meg is írták jóra.
Na mindegy, ezzel csak annyit akartam mondani, hogy sajnáltathatjátok magatokat, hogy ezért meg ezért írtam 40-50%-ot, de valószínűleg ti lesztek azok, akik minden vizsga után szidjátok a professzort facebookon, hogy mekkora köcsög, hogy megbuktatott. Ha mégsem, én annak csak örülök. De ha majd másodjára buktok évet, gondolkozzatok el rajta, hogy valóban ide valók vagytok-e, és tényleg kompetensnek érzitek-e magatokat arra, hogy másodpercek alatt döntsetek egy ember életéről.
Természetesen tudom, hogy vannak, akik nem 380-420 ponttal kerültek be, nekik gratulálok, akinek nem inge, ne vegye magára ezt a választ. A többieknek pedig azt üzenném (tényleg jó szándékkal), hogy ha komolyan gondolják, akkor már most elkezdhetnek tanulni.
22L
(de a többi orvostanhallgató ismerősöm véleményét is tolmácsoltam ezzel)
10-es:
De te magad is írtad, hogy azv eredményedet nem találod megfelelőnek, és meg is lepődtél, hogy még ilyen eredménnyel is bekerültél.
Azaz te magad is úgy gondolod, hogy nem ilyen eredménynél kellett volna határt húzni. Nem igaz?
Egyébként gratulálok, hogy így sikerült felhoznod magad, természetesen ez becsdülendő.
De tuddod, soha sem lesz igazságos az élet. Másnak is vannak ám nehézségei.
Pl. nálunk még ahhoz, hogy az ember összeszedje a max. pluszpontot, két nyelvvizsga (vagy egy felsőfokú) is kellett az emelt mellé. És bizony a mi sulinkban nem volt egy nagy élmény a nyelvoktatás.
Bizony el kellett járnom különórára ahhoz, hogy sikerüljön a nyelvvizsga. És szerencsés vagyok, mert megtehettem. De van, aki meg sajna nem teheti meg.
A felvételi ponthatár a mostani felvételizők pontszámát tükrözi. Szerintem leginkább az iskoláknak, az oktatásért felelős politikusoknak és a tanároknak kellene ezen elgondolkodniuk. Ugyanis az bizony nevetséges, hogy ilyen szintet tudnak teljesíteni a diiákok.
Talán akkor van némi probléma az oktatással, nem?
"Nem akarok senkit becsmérelni, én ezeket tényleg segítő szándékból írom. Harmad éves voltam (SOTE-ÁOK), és egy olyan csoporttársam sincs már, aki 450 alatti pontszámmal került be (azt hiszem 437 volt a határ), nem véletlenül. Persze biztosan vannak kivételek is, de a logikus gondolkodást nem nagyon lehet tanulni."
Ne ferdíts és riogass szándékosan. A magas pontszám nem garantálja a bennmaradást, az alacsony pedig a kibukást. Van évfolyamtársam (szintén SE ÁOK), aki 455-ös pontszámmal vérzett el a Nagy Másodévi Szóráson, és bizony voltak ponthatáron "becsúszók" (többek között én is), akik bukatlanul vitték végig a szigorlatokat (is), sőt ötösökkel. Nyilván statisztikailag többen szóródnak ki az alsóbb régiókból, mint a max. ponttal bejutók közül, de ökölszabályt ne hozzunk rá.
Egyébként meg a jelentkezők közül válogatnak, az első X legjobbat veszik fel, függetlenül attól, hogy 350 vagy 450 pontot ért el. Lehet sírni a pontszám alapján, ők a legjobbak, akármilyenek a pontszámok, EZ VAN. Azt pedig majd a későbbi eredmények eldöntik, hogy érdemesek voltak-e rá vagy sem.
12-es, a 10-es válaszoló vagyok. Természetes, hogy van baj az oktatással! Olyan tanárok vannak, akik képtelenek a diákokat normálisan felkészíteni egy érettségire. Hallottam, hogy a városomban orvosira készülő gimisek, ugyanolyan kémiát írtak, mint én! De nekik legalább megadatik az, ami nekem nem, hogy járhatott fakultációra. Hidd el, ha az elit giminket választom, akkor nem ilyet írok, amilyet. És nem hinném, hogy bennem lenne a hiba, mert én készültem amennyire csak tudtam, de egyedül többre idén nem telt. Ebbe csak az tudja beleképzelni magát, aki átéli, hogy nincs mibe kapaszkodnia. Mert úgy tényleg sokkal egyszerűbb 400 feletti eredményt összehozni, hogy a tanár elmondja mire kell figyelni jobban, mi okozza a legtöbb hibát, meg mindent amit az emelthez kell tudni. Nekem még a könyveimet is az ezen az oldalon lévő kommentekből kellett összeválogatnom, meg a netes könyvesbolt kínálatát végignézni, hogy egyáltalán miből érdemes tanulni. De mindkétszer mellényúltam, és most már tudom miből kellett volna.
Olvastam, hogy többen írták, hogy nyelvvizsga kellett a korábban bekerülteknek. Két éve van középfokú nyelvvizsgám, nekem is tanárhoz kellett járni érte, mert a suli nyelvoktatása szintén semmit sem ért. Második nyelvből pedig holnap lesz az írásbeli, a szóbeli már megvan. Nekem egyedül az iskolaválasztás volt egy igen elcseszett döntés. Ott rontottam el mindent. Az emelt írásbeliket abban az iskolában írtam, ahova mennem kellett volna, és láttam mennyire más ott minden, mennyire azon vannak, hogy a diák elérjen valamit, nem úgy mint nálunk, hogy csak lehúzták. Az említett gimiben 80-90% feletti érettségiket produkáltak mindenből. Életem végéig bánni fogom, hogy nem oda mentem, mert felvettek volna.
Arra meg, hogy aki nem tudja jóra megírni ezeket az emelteket csak azt mondom, hogy itthon az előző éveket sikerült jóra megírnom. És tudom, hogy minden évben megy a rinyálás, hogy sokkal nehezebb volt, mint az előző években, de ezt idén ténylegesen aláírom. Tapasztalatból mondom, mert tavaly is elmentem emelt kémiát írni, bár akkor nulla tudással próbálkoztam be vele (ezt most ne részletezzük miért). Idén újra megírtam itthon a tavalyit, és 70% körüli lett. Úgyhogy annyira hülye mégse lehetek. Mellesleg az egyik ismerősöm most végzett gyógyszerészetin, és láttam az elsőéves könyvét (mert anno kölcsönadta nekem), annyira nem tűnik vészesnek, hogy ne lehessen szorgalommal megtanulni. (Amúgy sem vagyok szórakozni járós típus.)
Egyébként meg azoknak, akik 400 feletti ponttal odamondogatják mindenkinek, hogy ki fog bukni, azoknak elmesélném, hogy voltam nyílt napon az egyetemen, és azt mondta a professzor úr, hogy átlagba azok buknak meg az első vizsgájukon, akik nagyon jó eredménnyel jönnek, mert átlagba nem tanulnak rendesen év közben, csak a vizsgára hagyják a komoly tanulást, míg aki kisebb pontszámmal jut be folyamatosan tanul év közben, hogy menjen neki, és sikerül is. És ezt a professzor úr mondta, aki már elég sok egyetemistát láthatott vizsgázni az életében.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy miért mondják, hogy ilyen eredménnyel eleve vesztésre vagyunk ítélve. És most nem rosszindulatból kérdezem, hanem tényleg teljesen kíváncsiságból. Aki tud és van kedve meséljen mi zajlik az egyetemen. Megjegyzem, hogy tudom, hogy iszonyatosan sokat kell tanulni, de szerintem ezzel minden jelentkező tisztában van. 11-es válaszoló írta, hogy szidják egyesek a professzort, hogy milyen köcsög. Nos én valahogy azon a véleményen vagyok, hogy ha ilyen komoly szakokon, mint a gyógyszerész vagy az orvosi megbuktatnak, akkor azt nem így kell felfogni, mert akkor nyilván nem tudunk mindent, ami kell. Azért amikor emberek élete múlik rajtad, akkor még jó, hogy a lehető legjobb tudást várják el. De szerintem ez nem attól függ ki mennyivel kerül be, hanem, hogy ott hogyan teljesít!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!